Färsk ravioli med köttfärsfyllning
Hemgjorda raviolis med köttfärsfyllning du lagar med egen pastadeg du kavlar ut och fyller. Gott med Italiensk tomatsås, riven parmesan och färsk basilika.
Först gör du en egen pastadeg och låter den vila. Sedan lagar du fyllningen som är en tjock köttfärssås eller röra med blandfärs, tomat, vitlök och lök.
Sedan kavlar man ut pastadegen för hand eller i en pastamaskin till längder som du klickar ut fyllning på och viker ihop samt sporrar ut till raviolis.
Du kan förbereda och göra raviolisarna samma dag - förslagsvis några timmar innan och ha i kylen. Koka dem sedan till servering. De kan också frysas okokta och kokas direkt från frysen.
Tillagning
- Gör pastadegen. Den ska vila minst en timme. Laga tomatsås.
- FYLLNING: Fräs köttfärsen i olivolja tillsammans med hackad lök, hackad vitlök, salt och peppar några minuter så det får lite färg.
- Tillsätt tomatpuré och fräs runt några minuter till.
- Tillsätt krossade tomater och låt koka på svag värme minst en halvtimme. Sätt åt sidan att svalna.
- TILLAGNING: Förbered och värm pastavatten i en stor kastrull med 2 tsk salt och någon msk olivolja. Låt stå och sjuda så du har det redo.
- Värm upp tomatsåsen och låt den stå att hålla värmen. Riv parmesanost. Plocka och dela färsk basilika grovt.
- Dela pastadegen i fyra delar. Börja med en del och plasta in de andra delarna under tiden.
- Kavla ut en bit pastadeg i taget till ca 2 mm en tunn och avlång rektangel - förslagsvis på ca 15 cm höjd och ca 60 cm bredd.
- Lägg en tsk av köttfärsfyllningen på nederdelen av degen så att det är ca 3 cm pastadeg runt nedertill och vid sidorna. Räkna att du får ut 8 raviolis på 60 cm rektangel. Vik över pastadegen ovan över köttfärshögarna som ett täcke och tryck till runt om fyllningen så all luft försvinner. Skär rent kanten nedertill med en sporre eller kniv. Dela och skär ut raviolisarna med sporre eller kniv. Tryck till lite lätt med en gaffel runt om raviolisarna så att det är tätt runt om. Lägg över dem på ett bakplåtspapper eller kökshandduk. Upprepa med resten av degen och fyllningen.
- Koka upp vattnet och lägg i raviolisarna att koka i 2-3 minuter tills de flyter upp och är al dente.
- Fördela i fyra djupa tallrikar och slå lite tomatsås över varje portion samt garnera med riven parmesan, färsk basilika, nymald svartpeppar samt lite flingsalt på varje tallrik.
Du behöver
- 400 gram färsk pastadeg. Gör en sats av denna pastadeg - ta lite mindre än hälften till raviolisarna. Resten av degen kan du spara till annat, göra tagliatelle på, frysa in eller laga raviolis med ricotta- och spenatfyllning.
- Gör en sats tomatsås att blanda raviolin med till servering. Det som blir över kan du spara till annat.
- Du behöver helst en pastamaskin att kavla ut degen med. Men det går också att kavla ut på mjölat bakbord med en kavel för hand.
- Vidare behöver du en sporre att sporra - skära ut - raviolisarna med. Det går med en vanlig kniv också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 559 kcal