Cannelloni med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Cannelloni med köttfärsfyllning gratinerade med tomatsås, Bechamelsås och mozzarella.

Fyllda pastarör som tillagas i ugnen likt en lasagne.

Serveringsförslag

  • Passar till vardags såväl som till helgen.
  • Blir riktigt goda rester att ta med i lunchlådan. Kan även frysas in.
  • Gott med riven parmesan samt en blandad grönsallad och/eller tomatsallad till.
  • Vidare passar ett gott bröd som surdegsbaguette eller bondbröd. Köp färdigt, bake-off eller baka eget.
  • Kan garneras med färsk basilika, hackad bladpersilja eller färsk eller torkad oregano.

Portionsberäkning

Räcker till 6 portioner om du tar 4 pastarör till varje. Är ni hungriga så räkna 6 pastarör till varje och då räcker det till 4 portioner.

Varianter

Framförhållning

Förbered gärna och laga köttfärssåsen och tomatsåsen någon dag innan. Sedan är det bara att värma upp dem och laga Bechamelsåsen samt lägga ihop i formen osv.

Med färsk pasta

  • Du kan också rulla cannellonisarna av färska pasta- eller lasagneplattor. Räkna 1,5-2 paket på 200 gram eller ca 4-5 pastaplattor per portion. Doppa gärna pastaplattorna några sekunder i kokande vatten innan om de är stela och svåra att rulla ihop.
  • Eller göra pastaplattor av egen pasta och fylla - då blir tillagningstiden kortare - räkna ca 20 minuter i ugnen.

Att dricka till

Vintips till cannellonis är något lätt rött som Valpolicella eller vitt vin som Pinot Grigio från norra Italien.

En slags lasagne fast med fyllda pastarör istället för lasagneplattor.
En slags lasagne fast med fyllda pastarör istället för lasagneplattor. Gott med en blandad grönsallad med tärnad tomat; färsk basilika samt riven parmesan på toppen.

6 portioner cannelloni med köttfärs

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 250 gram cannellonirör, ca 24 stycken, 4 per portion
  • KÖTTFÄRSFYLLNING: 600 gram blandfärs
  • 2 msk olivolja
  • 8 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 krm torkad oregano
  • 1 burk krossade tomater, ca 4 dl
  • TOMATSÅS: 1/2 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl eller 1 burk krossade tomater 400 gram
  • 4 krm oregano
  • 10 blad färsk basilika eller 1 msk torkad basilika
  • 4 krm salt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 3 msk smör
  • 5 dl mjölk, standard
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk riven parmesanost, grana padano eller motsvarande
  • TOPPING: 100 gram mozzarella, riven eller i bitar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. KÖTTFÄRSFYLLNING: Skala och finhacka lök samt vitlök. Passa även på att hacka samma till tomatsåsen.
  3. Fräs i en msk olivolja i en stekpanna några minuter utan att få färg i en stekpanna. Lägg över i en annan panna med höga kanter eller stekgryta.
  4. Bryn köttet hälften i taget i olivolja i samma stekpanna. Salta och peppra samt strö över chiliflakes. Lägg över med löken efter hand.
  5. Tillsätt tomatpuré och oregano samt fräs runt några minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater och låt koka ihop i ca 20 minuter på låg värme. Rör då och då. Kan förberedas innan och förvaras i kylen. Värm sedan till tillagning.
  7. TOMATSÅS: Fräs finhackad lök och vitlök i olivolja några minuter utan att få färg.
  8. Tillsätt tomater, vatten, oregano, basilika, chiliflakes, salt och peppar. Låt stå och puttra på låg värme i 10 minuter. Kan förberedas innan och förvaras i kylen. Värm sedan till tillagning.
  9. BECHAMEL - GRATÄNGSÅS: smält smör i en stor kastrull. Rör ut mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ut alla klumpar. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt, vitpeppar samt riven parmesan. Koka bechamel- gratängsåsen i 5 minuter på medelvärme samt rör då och då så den inte bränns.
  10. Förbered en ugnssäker form som rymmer alla cannellonirören. Bred ut någon dl tomatsås i botten.
  11. Fyll cannellonirören med köttfärsfyllning. Köttfärsen kan gärna vara varm men sval nog att du kan hantera den i en spritspåse. Tips är att fylla en spritspåse eller fryspåse som du klipper ett litet ca 1 cm stort hål i hörnet på och sedan spritsar ut fyllningen i rören med. Annars går det såklart bra att pilla i fyllningen in i rören med en liten sked också.
  12. Lägg de fyllda cannellonirören i formen sida vid sida.
  13. Skeda över resten av den varma tomatsåsen.
  14. Skeda över och bred ut varm Bechamelsås över rören.
  15. Baka cannellonin i mitten av ugnen i 30 minuter.
  16. Strö över mozzarella - riven eller i bitar. Tillaga i ytterligare ca 10 minuter tills osten har fått fin färg i mitten av ugnen.
  17. Ta ut och låt svalna någon minut samt servera de fyllda cannellonisarna med ex. grönsallad blandad med tärnad tomat, riven parmesan samt hackad färsk basilika till. Vidare kan man ha ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 4.1 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 642 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-08

Tillbehör och liknande recept: