Köttfärssås med lammfärs

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koka köttfärssåsen på lammfärs. En slags lammfärsragu med bland annat svamp, tomat och vitlök som får mycket mustig smak av lammfärsen.

Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.

Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.

4 portioner köttfärssås med lammfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 200 g svamp - champinjoner eller valfri matsvamp
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram lammfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm riven muskot
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk socker
  • 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Rensa svampen och hacka den grovt.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i lite smör och olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn svampen och lägg över med löken.
  5. Bryn hälften av lammfärsen i taget och pressa över vitlök, riv över muskot, oregano, tomatpuré, salt och peppar.
  6. Lägg över den brynta lammfärsen i grytan.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Koka ur stekpannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  9. Tillsätt vin, tomater, grönsaksbuljong och socker.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme i 20 minuter - gärna längre (desto godare blir den). Rör om då och då och tillsätt ev. lite mer vatten om den kokar för torrt och börjar brännas.
  11. Strö över bladpersilja vid servering. Smaka av köttfärssåsen med salt, socker och peppar.
  12. Laga tillbehör som ex. kokt färsk gnocchi och grönsallad eller annan valfri pasta.
E-mail
Medel: 4.5 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.