Köttfärssås med lammfärs

En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.

4 portioner köttfärssås med lammfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 200 g svamp - champinjoner eller valfri matsvamp
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram lammfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm riven muskot
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk socker
  • 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Rensa svampen och hacka den grovt.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i lite smör och olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn svampen och lägg över med löken.
  5. Bryn hälften av lammfärsen i taget och pressa över vitlök, riv över muskot, oregano, tomatpuré, salt och peppar.
  6. Lägg över den brynta lammfärsen i grytan.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Koka ur stekpannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  9. Tillsätt vin, tomater, grönsaksbuljong och socker.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme i 20 minuter - gärna längre (desto godare blir den). Rör om då och då och tillsätt ev. lite mer vatten om den kokar för torrt och börjar brännas.
  11. Strö över bladpersilja vid servering. Smaka av köttfärssåsen med salt, socker och peppar.
  12. Laga tillbehör som ex. kokt färsk gnocchi och grönsallad eller annan valfri pasta.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer