Köttfärssås med lammfärs

En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.

4 portioner köttfärssås med lammfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 200 g svamp - champinjoner eller valfri matsvamp
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram lammfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm riven muskot
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött vin
  • 1 burk hela skalade tomater
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk socker
  • 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Rensa svampen och hacka den grovt.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i lite smör och olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn svampen och lägg över med löken.
  5. Bryn hälften av lammfärsen i taget och pressa över vitlök, riv över muskot, oregano, tomatpuré, salt och peppar.
  6. Lägg över den brynta lammfärsen i grytan.
  7. Pudra över vetemjöl och rör om.
  8. Koka ur stekpannan med lite vatten och tillsätt till grytan.
  9. Tillsätt vin, tomater, grönsaksbuljong och socker.
  10. Låt köttfärssåsen koka på låg värme i 20 minuter - gärna längre (desto godare blir den). Rör om då och då och tillsätt ev. lite mer vatten om den kokar för torrt och börjar brännas.
  11. Strö över bladpersilja vid servering. Smaka av köttfärssåsen med salt, socker och peppar.
  12. Laga tillbehör som ex. kokt färsk gnocchi och grönsallad eller annan valfri pasta.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer