Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa lindad med bacon och lagad i ugnen med förslag på tillbehör.
Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda grädde, ägg och ströbröd i en bunke.
- Skala och riv lök.
- Blanda i riven lök, viltfärs, salt och peppar med ströbrödet.
- Forma en limpa ca 25x15 cm storlek.
- Smörj en ugnsform med lite rapsolja eller smör.
- Fördela i baconskivor i botten och låt de hänga ut över kanten.
- Lägg i viltfärslimpan på baconskivorna och vik upp baconet längs limpans kanter.
- Sätt in viltfärslimpan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter.
- Sätt i en stektermometer efter halva tiden. Ta ut viltfärslimpan när den har 72 grader i innertemperatur.
- Ta ut viltfärslimpan och låt den svalna något. Skopa bort fult skum längs kanterna med en sked. Garnera ev. med lite hackad persilja.
- Häll gärna av stekskyn att använda till sås. Ett förslag är att reda den med lite maizenaredning och några dl grädde samt smaksätta med några krossade enbär, någon msk vinbärsgelé samt messmör och soja.
- Skär upp viltfärslimpan i skivor och servera med önskat tillbehör.
Serveringsförslag
- Gott till är klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär).
- Vidare passar lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad med mera till.
Val av färs
Jättegod att laga med viltfärs som älgfärs, hjortfärs, vildsvinsfärs eller rådjursfärs.
Eller blanda älgfärs med lite fetare vildsvinsfärs till en blandviltfärs.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal