Viltfärslimpa med bacon

God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.

4 portioner viltfärslimpa med bacon

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 3 msk riven gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 7 skivor bacon
  • 1 msk rapsolja eller smör till formen
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
  3. Skala och riv lök.
  4. Blanda i riven lök, viltfärs, salt och peppar med ströbrödet.
  5. Forma en limpa ca 25x15 cm storlek.
  6. Smörj en ugnsform med lite rapsolja eller smör.
  7. Fördela i baconskivor i botten och låt de hänga ut över kanten.
  8. Lägg i viltfärslimpan på baconskivorna och vik upp baconet längs limpans kanter.
  9. Sätt in viltfärslimpan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter.
  10. Sätt i en stektermometer efter halva tiden. Ta ut viltfärslimpan när den har 72 grader i innertemperatur.
  11. Ta ut viltfärslimpan och låt den svalna något. Skopa bort fult skum längs kanterna med en sked. Garnera ev. med lite hackad persilja.
  12. Häll gärna av stekskyn att använda till sås. Ett förslag är att reda den med lite maizenaredning och några dl grädde samt smaksätta med några krossade enbär, någon msk vinbärsgelé samt messmör och soja.
  13. Skär upp viltfärslimpan i skivor och servera med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat