Vegofärssås eller sojafärssås

Introduktion och förberedelse

Vegofärssås eller sojafärssås är en vegetarisk och vegan pastasås med sojafärs, krossade tomater och tomatpuré smaksatt med vitlök, lök, oregano, basilika, chiliflakes och timjan.

Serveringsförslag

  • Vegofärssåsen passar som pastasås till pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller valfri sort. Kolla så att pastan är utan ägg om du vill ha vegan pasta.
  • Gott till är en grönsallad, sallad med strimlad rödkål eller tomatsallad.
  • Servera med riven vegan ost av typ parmesan. Den jag tog hette Parveggio från Green Vie.
  • Hackad persilja, färsk basilika eller oregano passar också att strö över vid servering.
  • Själv gillar jag ketchup till också.

Varianter

  • Tillsätt en extra burk krossade tomater för mer tomatsås i din sojafärssås.
  • Tillsätt 1 dl sojagrädde för krämigare sojafärssås.
  • Annat som passar i är 1 strimlad stjälk selleri; 30 gram tärnad rotselleri; 50 gram rimmat fläsk; 1 krm riven muskot; en riven eller tärnad morot; eller några tärnade champinjoner.
  • Krossade tomater kan bytas mot passerade tomater, färska skalade tomater eller mer tomatpuré och vatten.
  • Byt sojafärs mot quornfärs.
  • Du kan även göra hemgjord pasta utan ägg och göra tagliatelle av till pastasåsen.
  • Vidare passar 1/2 tsk hackad färsk rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin i såsen.

Tips

  • Vegofärssåsen kan också användas till fyllningar istället för köttfärssås i lasagne, pastasnäckor, ravioli, pizza eller på aubergine.
  • Dubblera gärna receptet. Såsen kan frysas in. Eller laga en hel påse 1 kg sojafärs - ta då receptet gånger 2,5.

En Bolognese variant med sojafärs toppad med vegan ost lik parmesan - Parveggio samt färsk basilika.
En Bolognese variant med sojafärs toppad med vegan ost lik parmesan - Parveggio samt färsk basilika.

4 portioner vegofärssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram vegofärs som sojafärs, ex. fryst sojafärs från Anamma
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 0,75 dl tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl vatten
  • 2 krm oregano
  • 2 krm basilika
  • 1 krm timjan
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 1 tsk vinäger (valfritt)
  • 1 dl sojagrädde (valfritt)
  • 1 dl riven vegan parmesan ex. Parveggio

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Stek först löken några minuter i en msk olivolja utan att den får färg i en stekpanna.
  3. Tillsätt sedan vitlöken och stek någon minut till. Lägg över i en gryta eller panna med höga kanter och lock.
  4. Bryn sojafärsen hälften i taget med en msk olivolja. Se till att den får stekyta. Lägg över med löken.
  5. Tillsätt tomatpuré, salt, peppar, chiliflakes, basilika, oregano och timjan. Fräs på lite över medelvärme och någon minut.
  6. Tillsätt krossade tomater samt vatten. Rör runt.
  7. Låt koka i minst 15 minuter under lock. Rör då och då.
  8. Tillsätt sojagrädde på slutet om du önskar det. Låt koka upp.
  9. Smaka av vegofärssåsen med salt och svartpeppar. Lite socker och vinäger kan också höja smaken.
  10. Garnera gärna med riven vegan parmesan samt servera gärna lite extra vid sidan. Vidare passar färsk basilika och/eller hackad persilja på som garnering.
  11. Servera vegofärssåsen med valfri pasta förslagsvis spagetti, penne eller liknande.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-16

Tillbehör och liknande recept: