Jordgubbssirap
Jordgubbssirap är en slags sockerlag du lagar av jordgubbar som kokas med socker samt lite vaniljstång och passeras till en sirap.
Tillagning
- Skölj och snoppa jordgubbar. Skär i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt socker och vatten.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och stång till jordgubbarna.
- Rör om och koka upp.
- Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då. Mosa ihop jordgubbarna mot slutet med en slev eller potatisstöt.
- Häll jordgubbarna i en silduk i ett durkslag eller liknande ex. en Jonas silställning. Tryck ut vätskan med en slev i silduken så du får ut så mycket det går.
- Häll över i ren glasburk eller saftflaska och sätt på lock.
- Låt svalna i burk eller flaska.
- Jordgubbssirapen kan förvaras i kylen 1-2 veckor.
- Ta gärna fram och låt bli rumsvarm tills när du ska använda den.
Serveringsförslag
- Använd istället för vanlig sockerlag i drinkar och cocktails.
- Jag hade den till en mousserande jordgubbsdrink samt garnering till Mexican Dream. Passar även till Gubbelini.
- Eller använd istället för rabarberssirap i rabarbermargarita, Cava rabarber och rabarbermojito.
- Eller prova istället för sockerlag i Whiskey Sour, Tom Collins, Daiquiri eller French 75.
- Sirapen passar också som sås till desserter och som garnering.
- Några förslag är till talienska maränger och jordgubbar, marängsviss med bär, vaniljglass med maränger och grädde, amerikanska pannkakor, våfflor, Belgiska våfflor eller sockerkakor som rabarberkaka.
- Som sockerlag till fruktinläggningar som marinerade plommon, citrus, päron eller körsbär.
Varianter
- Istället för färska jordgubbar kan du ta samma vikt frysta jordgubbar.
- Kan även smaksättas med några blad mynta och/eller saften av en halv lime.
- Vaniljstång är valfritt.
Kan förberedas i god tid
Förbered och ha kall i kylen. Sirapen har mycket socker så den är rätt hållbar men förvara ändå i kylskåp och räkna 1-2 veckors hållbarhet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal