Jordgubbssirap

Introduktion och förberedelse

Jordgubbssirap är en slags sockerlag du lagar av jordgubbar som kokas med socker samt lite vaniljstång och passeras till en sirap.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för färska jordgubbar kan du ta samma vikt frysta jordgubbar.
  • Kan även smaksättas med några blad mynta och/eller saften av en halv lime.
  • Vaniljstång är valfritt.

Kan förberedas i god tid

Förbered och ha kall i kylen. Sirapen har mycket socker så den är rätt hållbar men förvara ändå i kylskåp och räkna 1-2 veckors hållbarhet.

En slags sockerlag av färska eller frysta jordgubbar som kokas med sockerlag och silas till en sirap.
En slags sockerlag av färska eller frysta jordgubbar som kokas med sockerlag och silas till en sirap.

2 dl jordgubbssirap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 10 färska jordgubbar, ca 80 gram
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0,25 vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och snoppa jordgubbar. Skär i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt socker och vatten.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och stång till jordgubbarna.
  4. Rör om och koka upp.
  5. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då. Mosa ihop jordgubbarna mot slutet med en slev eller potatisstöt.
  6. Häll jordgubbarna i en silduk i ett durkslag eller liknande ex. en Jonas silställning. Tryck ut vätskan med en slev i silduken så du får ut så mycket det går.
  7. Häll över i ren glasburk eller saftflaska och sätt på lock.
  8. Låt svalna i burk eller flaska.
  9. Jordgubbssirapen kan förvaras i kylen 1-2 veckor.
  10. Ta gärna fram och låt bli rumsvarm tills när du ska använda den.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-27

Tillbehör och liknande recept: