French 75

Introduktion och förberedelse

French 75 är en klassisk champagnecocktail smaksatt med lite konjak, lime eller citron och sockerlag.

Serveras i flöjtglas, champagneglas eller champagnecoupe-glas.

French 75 är med på IBA:s lista över drinkar. På franska kallas den bara Soixante Quinze (sjuttiofem).

Originalet är med citronsaft men limesaft blir också gott.

Använd en konjak som inte är så lagrad typ Fine eller trestjärnig - finare mer lagrad konjak kan man också ta.

Förberedelser

  • Du behöver sockerlag som du kan göra i god tid av vatten och socker.
  • Se till att champagnen är väl kyld.
  • Kyl gärna glas samt konjak också.
  • Du behöver is och en shaker om du vill skaka drinken som i originalet.
  • Man kan också mäta upp konjak, sockerlag och lime- eller citronsaft i glaset direkt och sedan hälla på kall champagne.
  • Du kan förbereda om du ska ha många gäster genom att duka upp glas på en bricka och hälla upp konjak, citron- eller limesaft samt sockerlag direkt i glasen. Vid servering så toppar du upp med kall Champagne.

Varianter

  • Champagne kan bytas mot annat mosserande vin - gärna franskt då som Crèmant - men annat mousserande vin förslagsvis från Australien, spansk Cava, italiensk Prosecco eller tysk Sekt blir gott.
  • Konjak kan bytas mot gin. Annan sprit som passar är valfri brandy som förslasvis calvados eller armagnac.

Alkoholfritt förslag

En alkoholfri variant är med alkoholfritt bubbel och någon cl grenadine istället för konjak. Då blir den lite rosa och fin.

Förslag på tilltugg

1 glas French 75

  • Förberedelse: 9 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 cl konjak
  • 1,5 cl limesaft eller citronsaft
  • 0,5 tsk sockerlag
  • 6-8 cl champagne eller mousserande vin, väl kyld
  • 5-10 isbitar

Tillagning

  1. Gör sockerlag enligt recept ovan om du ej har det. Förslagsvis värm upp 0,5 socker med 0,5 dl vatten så det löser sig och låt sedan svalna samt kallna. Du ska bara ha en halv tsk sockerlag i drinken. Det som blir över kan du förvara i kylen i en flaska några månader.
  2. Se till att champagne eller ditt mousserande vin är väl kylt.
  3. Pressa saft från lime eller citron.
  4. Mät upp konjak, sockerlag och citron- eller limejuice i en shaker med isbitar.
  5. Skaka och sila upp i flöjtglas, champagneglas eller champagnecoupe-glas.
  6. Toppa upp med champagne eller mousserande vin. Servera direkt.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-02