Tjocka våfflor
Introduktion och förberedelse
Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.
Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor. Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.
Tillagning
- Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Ta undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
- Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt samt rör ut den fingervarma mjölkblandningen.
- Blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke.
- Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
- Vispa i mjölblandningen och sedan äggulorna i mjölkblandningen. Vispa till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
- Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
- Låt våffelsmeten jäsa - gärna övertäckt med plastfolie - i 20 minuter.
- Värm våffeljärnet.
- Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
- Servera de tjocka våfflorna varma med önskat tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal