Tjocka våfflor
Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.
Tillagning
- Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Ta undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
- Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt samt rör ut den fingervarma mjölkblandningen.
- Blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke.
- Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
- Vispa i mjölblandningen och sedan äggulorna i mjölkblandningen. Vispa till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
- Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
- Låt våffelsmeten jäsa - gärna övertäckt med plastfolie - i 20 minuter.
- Värm våffeljärnet.
- Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
- Servera de tjocka våfflorna varma med önskat tillbehör.
Tips
- Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor.
- Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal