Tjocka våfflor

Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.

6 portioner tjocka våfflor, 12 våfflor

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 gram färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 4,5 dl mjölk, standard
  • 3 msk smör till våffeljärnet

Tillagning

  1. Smält allt smör i en kastrull eller i mikron. Ta undan ca 3 msk i en liten skål att senare ha till att pensla våffeljärnet med.
  2. Tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt samt rör ut den fingervarma mjölkblandningen.
  4. Blanda mjöl, salt och strösocker i en bunke.
  5. Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.
  6. Vispa i mjölblandningen och sedan äggulorna i mjölkblandningen. Vispa till en smet och vispa ut klumpar. Ställ smeten åt sidan.
  7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum några minuter.
  8. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten.
  9. Låt våffelsmeten jäsa - gärna övertäckt med plastfolie - i 20 minuter.
  10. Värm våffeljärnet.
  11. Pensla det med lite smör och häll i smet (ca 1 dl) och grädda våfflorna några minuter (4-8 minuter beroende på hur varmt våffeljärnet är) tills de fått ljus brun färg och lossar från laggen.
  12. Servera de tjocka våfflorna varma med önskat tillbehör.

Tips

  • Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor.
  • Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20