Inkokta marinerade päron i sockerlag

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på inkokta och marinerade päron till dessert med vispad grädde eller glass; eller använd till bakverk eller desserter som päron med After Eight.

Päron blir snabbt övermogna så att lägga in dem i smaksatt sockerlag är ett bra sätt att ta hand om päronen innan de blir dåliga. Detta var vanligt förr om man på kort tid fick en stor skörd päron att ta hand om.

Serveringsförslag

  • Päronhalvorna kan serveras som de är varma eller kalla med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde. Grädden kan smaksättas med något krm vaniljsocker, någon tsk rom eller annan sprit.
  • Eller så kan de inlagda päronen användas till bakverk eller andra desserter som förslsagsvis toppas med toscasmet eller After Eight och gratineras i ugnen.

Varianter

Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt stjärnanis, citronskivor och kanel.

  • Andra smaksättningar är vaniljstång, kanel och färsk ingefära; lingonsaft och kanel; rödvin och vaniljstång. Gott är också saffran (fin färg till jul).

Portionsberäkning

Räkna 4 stora päron eller 8 mindre päron. En stor halva per portion eller ett helt mindre päron eller två små päronhalvor per portion.

Hållbarhet

Päronen kan sparas i glasburk svalt och mörkt. Helst i kylen. Se till att sockerlagen täcker päronen. Håller sig flera månader och blir bara godare. Öppnad burk förvaras i kyl.

Vill du hållbara päron så ska du se till att sterilisera burkarna samt fylla den varm på burkar och sedan ställa burkarna upp och ner och låta svalna.

Vill du vara helt på säkra sidan så kan du tillsätta konserveringsmedel till sockerlagen. Det finns natriumbensoat som exempelvis Atamon att köpa och då kan man följa instruktionerna på förpackningen. Brukar vara något krm du rör ut i lite av sockerlagen och sedan blandar i resten av sockerlagen.

Frysta päron

Du kan också frysa päronen. Dela upp päronen i omgångar och frys in i lagen i plastburkar. Ta fram när du behöver. Tina i kylen och värm till servering.

8 portioner inkokta päron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 cm vaniljstång
  • 1 stjärnanis
  • 0,5 citron
  • 1 bit hel kanelstång
  • 3 cm färsk ingefära

Tillagning

  1. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
  2. Skrubba citronen och skiva den.
  3. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
  4. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis, citron, skalad och grovt hackad ingefära samt kanelstång.
  5. Rör om och koka upp lagen.
  6. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
  7. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
  8. Servera päronen med vaniljglass eller grädde. Eller lägg dem i en ugnsform, sätt på grillen, lägg på After Eight och häll lite lag i botten och gratinera dem några minuter samt servera med glass eller grädde.
E-mail
Medel: 3.6 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-08

Liknande recept: