Inkokta marinerade päron i sockerlag

Inkokta och marinerade päron till dessert som ex. päron med After Eight. Päronhalvorna kan serveras som de är med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde smaksatt med ex. rom.

Eller så kan de gratineras med toscasmet eller After Eight - räkna då 1-2 halvor per portion.

Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt stjärnanis, citronskivor och kanel.

Andra smaksättningar är vaniljstång, kanel och färsk ingefära; lingonsaft och kanel; rödvin och vaniljstång. Gott är också saffran (fin färg till jul).

Räkna 4 stora päron eller 8 mindre päron. En stor halva per portion eller ett helt mindre päron eller två små päronhalvor per portion.

Päronen kan sparas i glasburk svalt och mörkt. Se bara till att sockerlagen täcker päronen.

8 portioner inkokta päron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 cm vaniljstång
  • 1 stjärnanis
  • 0,5 citron
  • 1 bit hel kanelstång
  • 3 cm färsk ingefära

Tillagning

  1. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
  2. Skrubba citronen och skiva den.
  3. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
  4. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis, citron, skalad och grovt hackad ingefära samt kanelstång.
  5. Rör om och koka upp lagen.
  6. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
  7. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
  8. Servera päronen med vaniljglass eller grädde. Eller lägg dem i en ugnsform, sätt på grillen, lägg på After Eight och häll lite lag i botten och gratinera dem några minuter samt servera med glass eller grädde.
E-mail
Medel: 3.7 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer