Inkokta marinerade päron i sockerlag

Inkokta och marinerade päron till dessert som ex. päron med After Eight.
Räkna 4 stora päron eller 8 mindre päron. En stor halva per portion eller ett helt mindre päron eller två små päronhalvor per portion.
Päronhalvorna kan serveras som de är med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde smaksatt med ex. rom.
Eller så kan de gratineras med toscasmet eller After Eight - räkna då 1-2 halvor per portion.
Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt stjärnanis, citronskivor och kanel. Andra smaksättningar är vaniljstång, kanel och färsk ingefära; lingonsaft och kanel; rödvin och vaniljstång. Gott är också saffran (fin färg till jul).
Päronen kan sparas i glasburk svalt och mörkt. Se bara till att sockerlagen täcker päronen.

8 portioner inkokta päron

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 cm vaniljstång
  • 1 stjärnanis
  • 0,5 citron
  • 1 bit hel kanelstång

Tillagning

  1. Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
  2. Skrubba citronen och skiva den.
  3. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
  4. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis, grovt hackad ingefära samt kanel.
  5. Rör om och koka upp lagen.
  6. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
  7. Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
  8. Servera päronen med vaniljglass eller grädde. Eller lägg dem i en ugnsform, sätt på grillen, lägg på After Eight och häll lite lag i botten och gratinera dem några minuter samt servera med glass eller grädde.
E-mail
Medel: 3.4 (14 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer