Inkokta marinerade päron i sockerlag
Ett grundrecept på inkokta och marinerade päron i sockerlag smaksatt med vanilj, kanel, stjärnanis och ingefära samt citron.
Tillagning
- Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Om du vill kan du dela dem och gröpa ur kärnhuset.
- Skrubba citronen och skiva den.
- Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull. Lägg i vaniljstången.
- Tillsätt vatten, socker, stjärnanis, citron, skalad och grovt hackad ingefära samt kanelstång.
- Rör om och koka upp lagen.
- Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 15 minuter för päronhalvor och 25 minuter för hela päron.
- Ta av från värmen och låt de svalna i lagen. Ska du spara dem i burk så lägg över i glasburk och sätt på lock. Se till att lagen täcker päronen.
- Servera päronen med vaniljglass eller grädde. Eller lägg dem i en ugnsform, sätt på grillen, lägg på After Eight och häll lite lag i botten och gratinera dem några minuter samt servera med glass eller grädde.
Serveringsförslag
- Goda till dessert med vispad grädde, vaniljglass eller mascarponekräm; eller använd till bakverk eller desserter som päron med After Eight.
- Päronhalvorna kan serveras i halvor, skivas eller tärnas och serveras varma eller kalla med tillbehör som glass, grädde, keso eller mascarpone.
- Goda med vispad grädde och/eller vaniljglass och krossade kakor som finska pinnar, knäckflarn eller flagad rostad mandel. Man kan även ha salt kolasås eller chokladsås på toppen.
- Grädden kan smaksättas med något krm vaniljsocker samt vanligt socker. Vidare några tsk rom eller punsch eller annan likör.
- Servera med mascarponekräm - smaksätt och rör ihop 1 dl mascarpone med 1 msk punsch, xante eller apelsinlikör och 1 msk socker. Toppa med rostad flagad mandel. Se bild.
- Inlagda päron kan även användas till bakverk förslagsvis skärna i skivor eller bitar och garnering och/eller fyllning till tårtor eller stoppa i sockerkaka.
- Andra klassiska desserter är päron Diana med toscasmet eller päron After Eight i ugnen.
Varianter
Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt stjärnanis, citronskivor och kanel.
- Andra smaksättningar är en bit delad och urskrapad vaniljstång; kanel och färsk ingefära; lingonsaft och kanel; rödvin och vaniljstång.
- Gott är också at ta i ett halft paket saffran så får du fin färg och god smak som passar till jul och advent.
Portionsberäkning
Räkna 4 stora päron eller 8 mindre päron. En stor halva per portion eller ett helt mindre päron eller två små päronhalvor per portion.
Ta tillvara mogna päron
Päron blir snabbt övermogna så att lägga in dem i smaksatt sockerlag är ett bra sätt att ta hand om päronen innan de blir dåliga. Detta var vanligt förr om man på kort tid fick en stor skörd päron att ta hand om.
Hållbarhet
Päronen kan sparas i glasburk svalt och mörkt. Helst i kylen. Se till att sockerlagen täcker päronen. Håller sig flera månader och blir bara godare. Öppnad burk förvaras i kyl.
Vill du hållbara päron så ska du se till att sterilisera burkarna samt fylla den varm på burkar och sedan ställa burkarna upp och ner och låta svalna.
Vill du vara helt på säkra sidan så kan du tillsätta konserveringsmedel till sockerlagen. Det finns natriumbensoat som exempelvis Atamon att köpa och då kan man följa instruktionerna på förpackningen. Brukar vara något krm du rör ut i lite av sockerlagen och sedan blandar i resten av sockerlagen.
Frysta päron
Du kan också frysa de inkokta päronen. Dela upp päronen i omgångar och frys in i lagen i plastburkar. Ta fram när du behöver. Tina i kylen och värm till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal