Whiskey Sour
Whiskey Sour med Bourbon skakad med citronsaft, sockerlag och is. Valfritt är att ha i äggvita för en extra fluffig drink.
Whiskey Sour är en klassisk drink som är med på IBA:s drinklista.
Tillagning
- Lägg gärna is i det glas du tänkt servera drinken i så det blir kallt. Eller ställ det i kyl eller frys.
- Förbered garneringen: Skär en skiva apelsin tunt och dela den. Vik runt apelsinskivan runt ett cocktailbär och träd på en tandpetare.
- Mät upp whiskey, citronsaft, sockerlag och äggvita i en shaker.
- Skaka en kraftigt ca 30 sekunder så att allt blandar sig väl.
- Tillsätt isbitar och skaka igen.
- Häll och sila upp i ett stort whiskyglas typ tumbler glas med isbitar. Eller utan is i coupe, champagnekupa, martini eller valfritt passande drinkglas.
- Lägg i garnering av apelsin och cocktailbär.
Serveringsförslag
- Passar som fördrink innan middagen eller cocktail när som.
- Gott med chips eller rostade nötter eller annat tilltugg till.
Garnering
- Whiskey Sour garneras med cocktailbär och apelsinskiva.
- En skiva citron eller lime funkar också.
Val av glas
- Kan serveras "On the rocks" med is i ett tumbler eller whiskeyglas.
- Eller utan is i annat kylt glas som champagnekupa, coupe-glas, martiniglas, gin och tonic glas/vinkupa eller valfritt glas.
Tips
Du kan blanda och skaka flera drinkar på en gång - förslagsvis 2-4 stycken.
Varianter
- Bäst blir drinken med egen sockerlag som du kan göra innan. Du kan också kolla efter färdig sockerlag att köpa. I nödfall funkar en tsk florsocker samt 1 cl vatten.
- Äggvita är valfritt att ha i men då blir drinken extra fluffig. Med äggvita kallas drinken ibland Boston Sour.
- Man kan också göra sour-mix och blanda drinken med istället för sockerlag och citron.
- Till drinken används en amerikansk bourbon whiskey som förslagsvis Jack Daniels men annat märke går också fint.
- Toppar du med några msk fylligt rött vin vid servering så kallas drinken New York Sour.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal