Whiskey Sour

Introduktion och förberedelse

Whiskey Sour med Bourbon skakad med citronsaft, sockerlag och is. Valfritt är att ha i äggvita för en extra fluffig drink.

Whiskey Sour är en klassisk drink som är med på IBA:s drinklista.

Serveringsförslag

  • Passar som fördrink innan middagen eller cocktail när som.
  • Gott med chips eller rostade nötter eller annat tilltugg till.

Garnering

  • Whiskey Sour garneras med cocktailbär och apelsinskiva.
  • En skiva citron eller lime funkar också.

Val av glas

  • Kan serveras "On the rocks" med is i ett tumbler eller whiskeyglas.
  • Eller utan is i annat kylt glas som champagnekupa, coupe-glas, martiniglas, gin och tonic glas/vinkupa eller valfritt glas.

Tips

Du kan blanda och skaka flera drinkar på en gång - förslagsvis 2-4 stycken.

Varianter

  • Bäst blir drinken med egen sockerlag som du kan göra innan. Du kan också kolla efter färdig sockerlag att köpa. I nödfall funkar en tsk florsocker samt 1 cl vatten.
  • Äggvita är valfritt att ha i men då blir drinken extra fluffig. Med äggvita kallas drinken ibland Boston Sour.
  • Man kan också göra sour-mix och blanda drinken med istället för sockerlag och citron.
  • Till drinken används en amerikansk bourbon whiskey som förslagsvis Jack Daniels men annat märke går också fint.
  • Toppar du med några msk fylligt rött vin vid servering så kallas drinken New York Sour.

Whiskey sour med Jack Daniels Bourbon och citron, äggvita och sockerlag.
Whiskey sour med Jack Daniels Bourbon och citron, skummig äggvita och sockerlag.

1 Whiskey Sour

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 cl Bourbon Whiskey som Jack Daniels
  • 2 cl citronsaft
  • 1,5 cl sockerlag
  • 1/2 äggvita
  • 8 isbitar
  • 1 cocktailbär
  • 1/2 skiva apelsin eller citron

Tillagning

  1. Lägg gärna is i det glas du tänkt servera drinken i så det blir kallt. Eller ställ det i kyl eller frys.
  2. Förbered garneringen: Skär en skiva apelsin tunt och dela den. Vik runt apelsinskivan runt ett cocktailbär och träd på en tandpetare.
  3. Mät upp whiskey, citronsaft, sockerlag och äggvita i en shaker.
  4. Skaka en kraftigt ca 30 sekunder så att allt blandar sig väl.
  5. Tillsätt isbitar och skaka igen.
  6. Häll och sila upp i ett stort whiskyglas typ tumbler glas med isbitar. Eller utan is i coupe, champagnekupa, martini eller valfritt passande drinkglas.
  7. Lägg i garnering av apelsin och cocktailbär.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-17

Tillbehör och liknande recept: