Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor är gott med lönnsirap. Svensk ljus sirap eller agavesirap funkar också. En klick smör som får smälta är också gott.

Det finns färdiga mixar pannkakssmet som både är lätta att laga pannkakor på samt helt ok men dyrare.

Varianter:

  • Med en halv burk majs och en halv hackad paprika i smeten kan man servera pannkakorna med avokado, mango och tomatsalsa och matyoghurt blir pannkakorna god lunch.
  • 0,5 dl blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad - en höjdare.

4 portioner amerikanska pannkakor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 50 gram smör att steka i

Tillagning

  1. Rör samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  2. Tillsätt ägg och mjölk.
  3. Vispa tills smeten är jämn och klumpfri.
  4. Smält smöret i en stekpanna, mikron eller kastrull.
  5. Häll i fettet i smeten.
  6. Häll 0,5 till 1 dl smet i stekpannan. Vicka lite så att smeten rinner ut.
  7. Grädda pannkakorna någon minut tills smeten stelnat på översidan och undersidan är ljusbrun.
  8. Vänd pannkakan med en stekspade och grädda andra sidan någon minut till.
  9. Lägg upp pannkakorna på ett fat och fortsätt grädda amerikanska pannkakor tills smeten är slut.
  10. Pannkakor med majs och paprika: finhacka paprikan. Tillsätt majs och paprika till smeten innan du gräddar pannkakorna.
  11. Amerikanska pannkakor med blåbär: strö över blåbär innan du vänder pannkakorna. Har du blåbären i från början smeten så färgar den hela smeten gråblå vilket inte är så snyggt.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept