Fryst jordgubbsmargarita

Introduktion och förberedelse

Fryst jordgubbsmargarita eller frozen strawberry margarita är en variant på Margarita men med extra is och jordgubbar som mixas till en läskande slushig och festlig cocktail.

Serveringsförslag

  • Passar till fördrink, fest, cocktails, vid poolen, ta med i termos till stranden, i solen osv.
  • Gott med chips, rostade kikärter eller nötter till.
  • Man kan även ha sugrör och/eller en liten träsked i.

Val av glas

Du kan servera drinken i martiniglas eller Margarita-glas, champagnekupor, flöjtglas eller Gin&tonic-kupor eller liknande.

Garnering

  • Garnera gärna med ett paraply samt en halv skiva lime och cocktailbär.
  • Eller ta enbart en skiva lime, torkad lime, ätliga blommor eller drinkpinne med frukt.

Varianter

  • Byt färska jordgubbar och sockerlag mot jordgubbssaft för en enklare variant. Räkna då ca 2 dl jordgubbssaft - köpt eller hemgjord.
  • Du kan göra en alkoholfri variant om du utesluter tequila samt likör eller ersätter med 1/2 tsk agaveessens och 1/2 tsk apelsinliköressens eller apelsinsaft.

Förberedelse

  • Gör sockerlag innan. Det är lätt - bara att blanda strösocker med vatten och så värmar man så det löser sig samt låter sedan svalna.
  • Vill du förbereda hela drinken innan så går det också bra. Frys in i en burk. Tina lite i mikron och rör till lagom isig slush till servering.

Tips

  • Du behöver en drinkmixer eller blender för att mixa drinken med.
  • Välj gärna färska mogna söta svenska jordgubbar. Annars kan det behövas lite extra socker i. Det går även att mixa drinken med frysta jordgubbar.
  • Som apelsinlikör kan du ta valfri sort som Cointreau, Triple sec eller Grand Marnier.

På maragarita brukar man göra en saltrand på glaset men jag tycker det är valfritt på denna variant med jordgubbar.
På maragarita brukar man göra en saltrand på glaset men jag tycker det är valfritt på denna variant med jordgubbar.

2 glas fryst jordgubbmargarita

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 10 jordgubbar, 125 gram, färska eller frysta
  • 10 cl tequila
  • 4 cl färskpressad limesaft
  • 4-5 cl sockerlag
  • 2 dl krossad is, ca 15 isbitar
  • 4 cl apelsinlikör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 klyfta lime
  • 1 jordgubbe, 2 cocktailbär samt 2 skivor lime på 2 bambupinnar till garnering

Tillagning

  1. Gör sockerlag om du ej redan gjort det.
  2. Jag använde frysta delade jordgubbar. Använder du färska jordgubbar så skölj och snoppa dem samt dela i bitar.
  3. Pressa limesaft.
  4. Krossa isen i en iskross eller mixa isen till krossad is i drinkmixern eller blendern. Lägg över i en skål vid sidan.
  5. Lägg jordgubbar och is i mixer eller blender.
  6. Mät upp tequila, apelsinlikör, limesaft och sockerlag.
  7. Mixa ca 30 sekunder tills du har en fint mixad, trögt flytande och slät isröra - slush. Är det för trögflytande kan du tillsätta lite vatten i taget så det börjar mixa runt.
  8. Smaka av med ev. mer sockerlag till önskad sötma. Jordgubbarna kan vara olika mogna så då tycker jag man kan justera med sockerlag.
  9. Häll upp i glas och garnera med valfri garnering. Jag tog bampupinnar med en halv färsk jordgubbe samt en tunn skiva lime runt ett cocktailbär på som garnering. En skiva lime och ev. en bit jordgubbe på kanten funkar annars utmärkt.
  10. Vill du ha saltrand på glasen så gnider du in några mm av toppen på kanten på glasen med en liten limeklyfta. Vänd sedan upp och ner samt vänd runt kanten i flingsalt på en assiett så att lite av saltet fastnar på kanten. Tips är att krossa flingsaltet något innan i en mortel om det är grovt. Detta måste göras precis innan du häller upp drinken i glaset - gör först drinken och salta sedan glaset.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-23

Tillbehör och liknande recept: