Sockerlag

Introduktion och förberedelse

Sockerlag till drinkar, cocktails, desserter, fruktinläggningar och bakverk som Italienska maränger. Hälften vatten och hälften socker värms till sockret lösts sig och sedan låter man sockerlagen svalna.

Gott att mixa drinkar med. Förbered och ha kall i kylen. Vidare god att lägga in frukt som marinerad plommon, citrus, päron eller körsbär med extra sprit i.

Förvaras i kylskåp och håller någon vecka. Vill du inte göra så mycket sockerlag kan du halvera recept eller göra efter tycke - räkna 1:1 med socker och vatten - lika delar alltså av varje.

Ska du göra sockerlag till sorbet och glass med mera så ska du laga en sockerlag med glykossirap i.

75 cl sockerlag

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 5 dl strösocker

Tillagning

  1. Mät upp vatten och socker i en kastrull och rör om.
  2. Värm och rör tills sockret löst sig.
  3. Låt svalna och häll över på en flaska.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer