Sockerlag
Introduktion och förberedelse
Sockerlag till drinkar, cocktails, desserter, fruktinläggningar och bakverk som Italienska maränger. Hälften vatten och hälften socker värms till sockret lösts sig och sedan låter man sockerlagen svalna.
Användning
- Gott att mixa drinkar med. Kan förberedas innan och ha redo i kylen.
- Vidare god att lägga in frukt som marinerad plommon, citrus, päron eller körsbär. Tillsätt då lika mycket sprit - förslagsvis Brännvin special, rom, vodka eller konjak - som sockerlag.
Förvaring
Förvaras i kylskåp och håller minst någon månad.
Varianter
- Vill du inte göra så mycket sockerlag kan du halvera recept eller göra efter tycke - räkna 1:1 med socker och vatten - lika delar alltså av varje.
- Ska du göra sockerlag till sorbet och glass så ska du laga en annan sockerlag med glykossirap i.
- Du kan även göra sockerlag med smaksättning som hallonsirap, rabarbersirap, gronskottsirap eller syrensirap.
Tillagning
- Mät upp vatten och socker i en kastrull och rör om.
- Värm och rör tills sockret löst sig.
- Låt svalna och häll över på en flaska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal