Sockerlag
Sockerlag till drinkar, cocktails, desserter, fruktinläggningar och bakverk som Italienska maränger. Hälften vatten och hälften socker värms till sockret lösts sig och sedan låter man sockerlagen svalna.
Tillagning
- Mät upp vatten och socker i en kastrull och rör om.
- Värm och rör tills sockret löst sig.
- Låt svalna och häll över på en flaska.
Användning
- Gott att mixa drinkar med. Kan förberedas innan och ha redo i kylen.
- Vidare god att lägga in frukt som marinerad plommon, citrus, päron eller körsbär. Tillsätt då lika mycket sprit - förslagsvis Brännvin special, rom, vodka eller konjak - som sockerlag.
Förvaring
Förvaras i kylskåp och håller minst någon månad.
Varianter
- Vill du inte göra så mycket sockerlag kan du halvera recept eller göra efter tycke - räkna 1:1 med socker och vatten - lika delar alltså av varje.
- Ska du göra sockerlag till sorbet och glass så ska du laga en annan sockerlag med glykossirap i.
- Du kan även göra sockerlag med smaksättning som hallonsirap, rabarbersirap, gronskottsirap eller syrensirap.
Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal