Jordgubbssaft

Jordgubbssaft med rabarber eller enbart jordgubbar. Hemgjord saft på jordgubbar kan du servera kall och läskande - gärna med is. Späd saften med vatten 2-3 gånger eller så stark du vill ha den. Lite rabarber ger en frisk god syra till jordgubbssaften men det är valfritt.

Häll upp saften på väl rengjorda saftflaskor - sterilisera dem gärna innan om du vill ha en hållbar saft. Förvara i kylen eller mörkt och svalt.

2 liter jordgubbssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg jordgubbar (cirka 3 liter)
  • 500 g skalad och hackad rabarber (eller lika mycket jordgubbar till)
  • 7 dl vatten
  • ca 10 dl socker (5 1/2 dl socker per avrunnen saft från bär och rabarber)
  • ca 2 krm natriumbensoat konserveringsmedel (1 krm per avrunnen liter saft från jordgubbar och rabarber)

Tillagning

  1. Rensa jordgubbar och hacka dem grovt.
  2. Rensa rabarber om du vill ha det i. Skala dem ev. om de är grova. Strimla dem.
  3. Koka upp vatten, jordgubbar och rabarber i en kastrull. Koka några minuter och mosa mot kanten med en slev.
  4. Häll av i silduk eller durkslag med tunn kökshandduk.
  5. Mät upp saften i en kastrull och tillsätt 5 1/2 deciliter socker och ett kryddmått natriumbensoat per liter saft.
  6. Rör om och koka tills sockret löst sig.
  7. Häll saften i väl rengjorda flaskor och sätt på skruvkork eller tät kork direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
  8. Späd saften med vatten 2-3 gånger vid servering eller så stark eller svag du vill ha den. Servera gärna med isbitar. Eller blanda saften i en kanna och sätt in i kylen att kallna innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept