Jordgubbssaft

Jordgubbssaft med enbart jordgubbar eller med lite extra rabarber i.

2 liter jordgubbssaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg jordgubbar (cirka 3 liter)
  • 500 g skalad och hackad rabarber (eller lika mycket jordgubbar till)
  • 7 dl vatten
  • ca 10 dl socker (5 1/2 dl socker per liter avrunnen saft från bär och rabarber)
  • ca 2 krm natriumbensoat konserveringsmedel (1 krm per avrunnen liter saft från jordgubbar och rabarber)

Tillagning

  1. Rensa jordgubbar och hacka dem grovt.
  2. Rensa rabarber om du vill ha det i. Skala dem ev. om de är grova. Strimla dem.
  3. Koka upp vatten, jordgubbar och rabarber i en kastrull. Koka några minuter och mosa mot kanten med en slev.
  4. Häll av i silduk eller durkslag med tunn kökshandduk.
  5. Mät upp saften i en kastrull och tillsätt 5 1/2 deciliter socker och ett kryddmått natriumbensoat per liter saft.
  6. Rör om och koka tills sockret löst sig.
  7. Häll saften i väl rengjorda flaskor och sätt på skruvkork eller tät kork direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
  8. Späd saften med vatten 3-4 gånger vid servering eller så stark eller svag du vill ha den. Servera gärna med isbitar. Eller blanda saften i en kanna och sätt in i kylen att kallna innan servering.

Serveringsförslag

  • Servera saften kall med is eller blanda i en kanna och ställ i kylen att kallna. 
  • Späd saften med vatten 3-4 gånger eller blanda så stark du vill ha den.

Tips

Lite rabarber ger en frisk god syra till jordgubbssaften men det är valfritt.

Sylt på resterna

Ta gärna vara på bärmassan som blir över och koka en sylt på den. Pressa då ej ur saften utan låt bärmassan självrinna så lite vätska är kvar i bärmassan. Till 1 kg bärmassa tillsätter du 1/2 kg syltsocker och kokar i 10 minuter. Häll upp på rena syltburkar och sätt på lock direkt. 

Förvaring

  • Häll upp saften på väl rengjorda saftflaskor - sterilisera dem gärna innan om du vill ha en hållbar saft.
  • Förvara saften i kylen eller mörkt och svalt.
  • Har du i konserveringsmedel så håller saften länge i rumstemperatur. 
E-mail
Medel: 4 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-22

Tillbehör och liknande: