Marinerad citrus

Marinerad citrus är en slags citrussalsa till dessert med filéer av apelsin, citron, grapefrukt och lime i en sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.

6 portioner marinerad citrus

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 1 apelsin
  • 1 blodapelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 lime
  • 1 citron

Tillagning

  1. Koka upp vatten med socker, stjärnanis och kanel.
  2. Rör tills sockret löst sig.
  3. Låt svalna.
  4. Skär av topp och botten på citrusfrukter. Skär snett ned längs med det vita och ”skala” frukterna rena. Skär ut klyftor ”filéer” ur frukterna.
  5. Lägg citrusfiléerna i sockerlag i en skål och blanda runt.
  6. Klart att servera citrussalsan. Du kan också citrusfiléerna stå och marinera upp till några dagar i kylen (därmed kan du förbereda i god tid).
Citrusfiléer eller apelsinfiléer på skärbräda
Så här kan du skär ut citrusfiléer från en apelsin. Skär bort topp och botten samt skalet längs kanterna. Skär sedan ut filéerna längs med den vita hinnan.

Serveringsförslag

Passar till desserter som crème brûlée, crema catalana, cheesecake eller pannacotta.

E-mail
Medel: 4.1 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 276 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-01