Mjuk kaka med rabarber och mandel
Rabarberkaka. En slags sockerkaka toppad med strimlad rabarber och mandel.
Tillagning
- Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra lätt i en bunke i mikron.
- Sätt ungen på 200 grader.
- Smörj en rund form gärna med avtagbar kant ca 24 cm diametern med en klick smör. Bröa formen runt om med skorpmjölet.
- Rensa och skala ev. raberbern om den är tjock. Skiva rabarbern tunnt och lägg i en kastrull med en msk smör, 0,5 dl socker, 3 msk maizena och 1 tsk vaniljsocker.
- Koka ihop rabarbern några minuter under omrörning till en syltaktig konsistens och ställ åt sidan.
- Vispa socker och smör pösigt med elvisp eller för hand.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Tillsätt mjölet och bakpulver samt rör till en sockerkakssmet.
- Häll smeten i formen och bred ut den jämt.
- Klicka över rabarbern här och där.
- Strö över flagad mandel.
- Grädda kakan i ca 35 minuter i mitten av ugnen.
- Låt kakan svalna något innan servering.
- Servera den mjuka kakan med ex. lättvispad grädde.
Serveringsförslag
En god rabarberkaka att servera till fika eller dessert med ex. lättvispad grädde eller vaniljglass.
Varianter
- Serverar du kakan med vispad grädde kan du smaksätta med något krm vaniljsocker och ev. 2 krm kanel.
- Du kan också ha 1-2 tsk hel eller malen kardemumma i sockerkakssmeten.
- Eller pudra över några krm kanel som också passar till rabarber.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal