Mjuk kaka med rabarber och mandel

Introduktion och förberedelse

Rabarberkaka. En slags sockerkaka toppad med strimlad rabarber och mandel.

Serveringsförslag

En god rabarberkaka att servera till fika eller dessert med ex. lättvispad grädde eller vaniljglass.

Varianter

  • Serverar du kakan med vispad grädde kan du smaksätta med något krm vaniljsocker och ev. 2 krm kanel.
  • Du kan också ha 1-2 tsk hel eller malen kardemumma i sockerkakssmeten.
  • Eller pudra över några krm kanel som också passar till rabarber.

1 mjuk kaka med rabarber och mandel

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 50 gram smör
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 skorpmjöl
  • 300 gram rabarber
  • 0,5 dl socker
  • 3 msk maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl flagad mandel

Tillagning

  1. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra lätt i en bunke i mikron.
  2. Sätt ungen på 200 grader.
  3. Smörj en rund form gärna med avtagbar kant ca 24 cm diametern med en klick smör. Bröa formen runt om med skorpmjölet.
  4. Rensa och skala ev. raberbern om den är tjock. Skiva rabarbern tunnt och lägg i en kastrull med en msk smör, 0,5 dl socker, 3 msk maizena och 1 tsk vaniljsocker.
  5. Koka ihop rabarbern några minuter under omrörning till en syltaktig konsistens och ställ åt sidan.
  6. Vispa socker och smör pösigt med elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  8. Tillsätt mjölet och bakpulver samt rör till en sockerkakssmet.
  9. Häll smeten i formen och bred ut den jämt.
  10. Klicka över rabarbern här och där.
  11. Strö över flagad mandel.
  12. Grädda kakan i ca 35 minuter i mitten av ugnen.
  13. Låt kakan svalna något innan servering.
  14. Servera den mjuka kakan med ex. lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-26