Mjuk kaka med rabarber och mandel

Rabarberkaka. En sockerkaka toppad med rabarber och mandel.
En god rabarberkaka att servera till fika eller dessert med ex. lättvispad grädde. Grädden kan du smaksätta med något krm vaniljsocker och ev. 2 krm kanel.
Du kan också ha 1-2 tsk hel eller malen kardemumma i sockerkakssmeten. Eller några krm kanel som också passar till rabarber.

1 mjuk kaka med rabarber och mandel

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 50 gram smör
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 skorpmjöl
  • 300 gram rabarber
  • 0,5 dl socker
  • 3 msk maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl flagad mandel

Tillagning

  1. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra lätt i en bunke i mikron.
  2. Sätt ungen på 200 grader.
  3. Smörj en rund form gärna med avtagbar kant ca 24 cm diametern med en klick smör. Bröa formen runt om med skorpmjölet.
  4. Rensa och skala ev. raberbern om den är tjock. Skiva rabarbern tunnt och lägg i en kastrull med en msk smör, 0,5 dl socker, 3 msk maizena och 1 tsk vaniljsocker.
  5. Koka ihop rabarbern några minuter under omrörning till en syltaktig konsistens och ställ åt sidan.
  6. Vispa socker och smör pösigt med elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  8. Tillsätt mjölet och bakpulver samt rör till en sockerkakssmet.
  9. Häll smeten i formen och bred ut den jämt.
  10. Klicka över rabarbern här och där.
  11. Strö över flagad mandel.
  12. Grädda kakan i ca 35 minuter i mitten av ugnen.
  13. Låt kakan svalna något innan servering.
  14. Servera den mjuka kakan med ex. lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer