Mjuk kaka med rabarber och mandel

Rabarberkaka. En slags sockerkaka toppad med strimlad rabarber och mandel. En god rabarberkaka att servera till fika eller dessert med ex. lättvispad grädde eller vaniljglass.

Grädden kan du smaksätta med något krm vaniljsocker och ev. 2 krm kanel. Du kan också ha 1-2 tsk hel eller malen kardemumma i sockerkakssmeten. Eller några krm kanel som också passar till rabarber.

1 mjuk kaka med rabarber och mandel

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 50 gram smör
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 skorpmjöl
  • 300 gram rabarber
  • 0,5 dl socker
  • 3 msk maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl flagad mandel

Tillagning

  1. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra lätt i en bunke i mikron.
  2. Sätt ungen på 200 grader.
  3. Smörj en rund form gärna med avtagbar kant ca 24 cm diametern med en klick smör. Bröa formen runt om med skorpmjölet.
  4. Rensa och skala ev. raberbern om den är tjock. Skiva rabarbern tunnt och lägg i en kastrull med en msk smör, 0,5 dl socker, 3 msk maizena och 1 tsk vaniljsocker.
  5. Koka ihop rabarbern några minuter under omrörning till en syltaktig konsistens och ställ åt sidan.
  6. Vispa socker och smör pösigt med elvisp eller för hand.
  7. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  8. Tillsätt mjölet och bakpulver samt rör till en sockerkakssmet.
  9. Häll smeten i formen och bred ut den jämt.
  10. Klicka över rabarbern här och där.
  11. Strö över flagad mandel.
  12. Grädda kakan i ca 35 minuter i mitten av ugnen.
  13. Låt kakan svalna något innan servering.
  14. Servera den mjuka kakan med ex. lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer