Inkokta plommon

Perfekt att göra om du har mogna plommon i plommonträdet. Gott till dessert med vispad grädde eller glass. Passar också att servera som tillbehör till desserter ex. cheesecake, chokladkaka och panna cotta. Inlagda plommon är en perfekt present att ge bort. Om du vill lyxa till dem så tillsätter du en halv dl calvados eller cognac.

Inlagda plommon ca 1 liter

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 1 kg plommon
 • 4 dl vatten
 • 2,5 dl strösocker
 • 0,5 dl sprit som calvados eller cognac (valfritt)

Tillagning

 1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
 2. Skär kryss i ändan på plommonen och skålla dem, sänk ned dem några i taget i det kokande vatten tills skalen spricker upp. Det tar ca 2-3 minuter.
 3. Ta upp plommonen och lägg i en skål bredvid efterhand. Låt svalna något tills du kan pilla bort skalet med händerna samt en skalkniv. Det gör inget om lite skal är kvar.
 4. Om du vill kan du dela dem och ta ut kärnorna.
 5. Fördela plommonen i en rena glasburkar upp till kanten.
 6. Koka vatten och socker samt rör tills sockret löst sig - tar några minuter. Tillsätt eventuell sprit.
 7. Häll den kokande sockerlagen över plommonen så att den täcker upp till kanten. Du kan göra mer sockerlag om den inte räcker.
 8. Sätt på lock och låt svalna. Förvara svalt.
 9. Inlagda plommon blir godast efter någon dag men håller länge. Öppnad burk förvarar du i kylen. Pilla ej med fingrarna i burken.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat