Rabarbersirap
Rabarbersirap - en slags sockerlag eller tjock saft du kokar av strimlad rabarber och socker samt silar upp till en sötsyrlig sirap.
Tillagning
- Skölj och skala rabarber som är grov i stammen. Godast är späd röd rabarber och den behövs ej skalas.
- Strimla rabarbern och lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt socker och vatten.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och stång till rabarbern.
- Rör om och koka upp.
- Låt koka i 13 minuter på medelvärme. Rör då och då. Mosa ihop rabarbern mot slutet med en potatisstöt.
- Häll rabarbern i en silduk i ett durkslag eller liknande ex. en Jonas silställning. Rör runt med en slev i silduken så du får ut så mycket det går.
- Häll över i rena glasburkar och sätt på lock. Eller i saftflaskor med skruvkork.
- Låt svalna i burk eller flaska.
- Kan förvaras i kylen 1-2 veckor.
Serveringsförslag
- Använd istället för vanlig sockerlag i drinkar och cocktails.
- Jag hade den till rabarbermargarita, Cava rabarber och rabarbermojito.
- Eller prova med klassiker som Whiskey Sour, Tom Collins, Daiquiri eller French 75.
- Sirapen passar också som sås till desserter och som garnering.
- Några förslag är till talienska maränger och jordgubbar, marängsviss med bär, vaniljglass med maränger och grädde, amerikanska pannkakor, våfflor, Belgiska våfflor eller sockerkakor som rabarberkaka.
- Som sockerlag till fruktinläggningar som marinerade plommon, citrus, päron eller körsbär.
- Kan också användas som rabarbersaft och spädas med vatten och is.
Varianter
- Tillsätt saften av en halv lime.
- Vaniljstång kan uteslutas.
- Kan även kryddas med en bit kanelstång, någon cm hackad färsk ingefära och/eller en liten bit stjärnanis.
Kan förberedas i god tid
Förbered och ha kall i kylen. Sirapen har mycket socker så den är rätt hållbar men förvara ändå i kylskåp och räkna 1-2 veckors hållbarhet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal