Rabarbersirap
Introduktion och förberedelse
Rabarbersirap - en slags sockerlag eller tjock saft du kokar av strimlad rabarber och socker samt silar upp till en sötsyrlig sirap.
Serveringsförslag
- Gott som glassås till vaniljglass, maränger och grädde.
- Eller att ringla över som sås på desserter och som garnering ex. till denna talienska maränger och jordgubbar. Eller till marängsviss med bär.
- Att ringla över Amerikanska pannkakor, vanliga våfflor, Belgiska våfflor eller sockerkakor som rabarberkaka.
- Att använda som en sockerlag istället för vanlig sockerlag i drinkar och cocktails. Några förslag på cocktails med rabarbersirap är rabarbermargarita, Cava rabarber och rabarbermojito
Vidare passar rabarbersirap istället för sockerlag i klassiker som Whiskey Sour, Tom Collins, Daiquiri eller French 75.
- Kan också användas till fruktinläggningar som marinerade plommon, citrus, päron eller körsbär.
- Kan också användas som vanlig rabarbersaft och spädas med vatten och is.
Varianter
- Tillsätt saften av en halv lime.
- Vaniljstång kan uteslutas.
- Kan även kryddas med en bit kanelstång, någon cm hackad färsk ingefära och/eller en liten bit stjärnanis.
- Rabarbersirapen kan även kokas ner så den blir tjockar när man silat den.
Kan förberedas i god tid
Förbered och ha kall i kylen. Sirapen har mycket socker så den är rätt hållbar men förvara ändå i kylskåp och räkna 1-2 veckors hållbarhet.
- Vill du ha en extra hållbar rabarbersirap kan du ta något halvt krm natriumbensoat eller enligt paket. Rör först ut i en dl av den kokta rabarbern, blanda sedan ut i resten och sila sedan.
- Vidare kan du se till att burkar och lock är steriliserade.

Tillagning
- Skölj och skala rabarber som är grov i stammen. Godast är späd röd rabarber och den behövs ej skalas.
- Strimla rabarbern och lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt socker och vatten.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och stång till rabarbern.
- Rör om och koka upp.
- Låt koka i 13 minuter på medelvärme. Rör då och då. Mosa ihop rabarbern mot slutet med en potatisstöt.
- Häll rabarbern i en silduk i ett durkslag eller liknande ex. en Jonas silställning. Rör runt med en slev i silduken så du får ut så mycket det går.
- Häll över i rena glasburkar och sätt på lock. Eller i saftflaskor med skruvkork.
- Låt svalna i burk eller flaska.
- Kan förvaras i kylen 1-2 veckor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal