Rabarbersirap

Introduktion och förberedelse

Rabarbersirap - en slags sockerlag eller tjock saft du kokar av strimlad rabarber och socker samt silar upp till en sötsyrlig sirap.

Serveringsförslag

Varianter

  • Tillsätt saften av en halv lime.
  • Vaniljstång kan uteslutas.
  • Kan även kryddas med en bit kanelstång, någon cm hackad färsk ingefära och/eller en liten bit stjärnanis.

Kan förberedas i god tid

Förbered och ha kall i kylen. Sirapen har mycket socker så den är rätt hållbar men förvara ändå i kylskåp och räkna 1-2 veckors hållbarhet.

Rabarbersirapen upphälld i glasburkar kan du förbereda och förvara i kylen. Rabarbersirap - en slags rabarbersockerlag eller sirapsliknande saft du kan du förbereda och förvara i kylen

4 dl rabarbersirap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber, späda stammar
  • 5 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skala rabarber som är grov i stammen. Godast är späd röd rabarber och den behövs ej skalas.
  2. Strimla rabarbern och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt socker och vatten.
  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och stång till rabarbern.
  5. Rör om och koka upp.
  6. Låt koka i 13 minuter på medelvärme. Rör då och då. Mosa ihop rabarbern mot slutet med en potatisstöt.
  7. Häll rabarbern i en silduk i ett durkslag eller liknande ex. en Jonas silställning. Rör runt med en slev i silduken så du får ut så mycket det går.
  8. Häll över i rena glasburkar och sätt på lock. Eller i saftflaskor med skruvkork.
  9. Låt svalna i burk eller flaska.
  10. Kan förvaras i kylen 1-2 veckor.
E-mail
Medel: 3.6 (80 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-27

Tillbehör och liknande recept: