Rabarbermojito

Introduktion och förberedelse

Bjud på rabarbermojito som får god sötsyrlig smak av rabarbersirap, mynta, lime och rom.

En svalkande och läskande välkomstdrink, sommardrink och cocktail smaksatt med svensk fin rabarber.

En variant på vanlig mojito fast med rabarbersirap istället för sockerlag.

Förbered rabarbersirap innan

  • Du behöver först göra en rabarbersirap genom att koka strimlad rabarber med socker och sila upp till en slags sockerlag.
  • Rabarbersirapen kan du ha till flera andra drinkar som hallonmojito, rabarbermargarita eller liknande drinkar istället för sockerlag.

Val av glas

Serveras i högt highballglas eller liknande - kanske en syltburk, Hurricane-glas eller använd fantasin. Eller ett glas med stor kupa.

Varianter

  • Du kan ta ljus eller mörk rom.
  • Välj hur mycket sprit du vill ha -fyra eller sex centiliter.
  • Vill du göra en alkoholfri variant kan du ta i 4 cl Rosies lime istället för rom samt toppa upp med kall Ginger Ale.

Du behöver

  • Du behöver en iskrossare med vev att krossa is med. Det ska vara mycket krossad is - hela glaset helst. Alternativ är att ta isbitar och slåt sönder något i en ren kökshandduk eller lägga i en plastpåse och slå sönder mot bordskanten.
  • Vidare är en drinkmortel i trä bra att krossa lime, mynta och socker med. Alternativ är handdtaget på en träslev eller annat trubbigt föremål i trä.

Mojito med rabarber, mynta, krossad is, lime och rom i glas
En variant på den klassiska Mojiton med svensk rabarber i form av rabarbersirap - en slags sockerlag med rabarber; färsk mynta, krossad is, lime och rom.

1 rabarbermojito

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 8 blad färsk mynta
  • 3 cl rabarbersirap
  • 1/2 lime
  • 4-6 cl ljus eller mörk rom
  • 1 dl krossad is
  • ca 12 cl sodavatten att toppa upp med

Tillagning

  1. Skölj lime väl i ljummet vatten. Skär i små klyftor. Spara en klyfta till garnering. Krossa is.
  2. Lägg myntablad och limeklyftor i botten på ett glas.
  3. Mät upp rabarbersirap och tillsätt den.
  4. Krossa myntan och limen med rabarbersirapen. Använd ett trubbigt föremål exempelvis en drinkmortel eller handtaget på en träslev mot botten på glaset. Krossa inte för hårt då blir myntan besk.
  5. Tillsätt rom samt rör om.
  6. Tillsätt krossad is.
  7. Toppa med lite sodavatten upp till kanten.
  8. Servera med sugrör och/eller drinkpinne och garnera med något helt myntablad samt en klyfta lime.
E-mail
Medel: 4.5 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-22

Tillbehör och liknande recept:

Blanda drinkar och cocktails som ett proffs

Bli bartender för en kväll Ingredienser och annat du behöver för att göra en Zombie cocktail. Planera...

Tilltugg till cocktailparty

Tilltugg till cocktailfesten. Recept och tips. Om konsten att mingla, dricka drinkar och äta snittar...