Maränger

Maränger som är enkla att baka och mycket billigare än köpemaränger. Dessutom kan du smaksätta dina maränger med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandelspån, kakao, chokladsås, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.

Receptet kan också användas till att baka marängbottnar. Maränger blir bäst att vispa för hand i en stor kopparskål men det är det inte många som orkar. Så kör med elvisp men vispa långsamt i början och öka sedan något och kör på halvfart. Dagens elvispar har för mycket fart - men det går ju att reglera - så det är lyxproblem.

Vill du spritsa ut marängerna så behöver du en spritspåse med tyll men det går också bra att bara klicka ut marängerna i stora klickar. Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare. Spara äggulorna i kylen. Du kan blanda dem med fler ägg till en god lunchomelett; baka på; ha till äggstanning och pajer; eller använda till recept som behöver mycket äggulor ex. glass eller gör en Bearnaisesås.

30 maränger

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 2 krm vinäger eller 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker
  • Chokladmaränger med mandel: 4 msk chokladsås, ex. oboy eller hemgjord chokladsås
  • 4 msk mandelspån

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut.
  3. Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Chokladmaränger med mandel: Tillsätt ev chokladsås samt mandelspån och rör om 2-3 varv.
  6. Spritsa eller klicka ut stora maränger, ca 30 styck, på bakplåtspapper.
  7. Sätt in marängerna i ugnen och grädda 1 timme tills marängerna släpper från pappret.
  8. Låt marängerna svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.9 (48 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept