Maränger

Maränger som är enkla att baka och mycket billigare än köpemaränger. Dessutom kan du smaksätta dina maränger med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandelspån, kakao, chokladsås, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.

Receptet kan också användas till att baka marängbottnar. Maränger blir bäst att vispa för hand i en stor kopparskål men det är det inte många som orkar. Så kör med elvisp men vispa långsamt i början och öka sedan något och kör på halvfart. Dagens elvispar har för mycket fart - men det går ju att reglera - så det är lyxproblem. 

Vill du spritsa ut marängerna så behöver du en spritspåse med tyll men det går också bra att bara klicka ut marängerna i stora klickar.

Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare. 

Spara äggulorna i kylen. Du kan blanda dem med fler ägg till en god lunchomelett; baka på; ha till äggstanning och pajer; eller använda till recept som behöver mycket äggulor ex. glass eller gör en Bearnaisesås. 

30 maränger

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 2 krm vinäger eller 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker
  • Chokladmaränger med mandel: 4 msk chokladsås, ex. oboy eller hemgjord chokladsås
  • 4 msk mandelspån

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut.
  3. Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Chokladmaränger med mandel: Tillsätt ev chokladsås samt mandelspån och rör om 2-3 varv.
  6. Spritsa eller klicka ut stora maränger, ca 30 styck, på bakplåtspapper.
  7. Sätt in marängerna i ugnen och grädda 1 timme tills marängerna släpper från pappret.
  8. Låt marängerna svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (31 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer