Maränger
Maränger som är enkla att baka och mycket billigare än köpemaränger.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut.
- Tillsätt vinäger eller ättika och vispa ytterligare någon minut.
- Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
- Chokladmaränger med mandel: Tillsätt ev chokladsås samt mandelspån och rör om 2-3 varv.
- Spritsa eller klicka ut stora maränger, ca 30 styck, på bakplåtspapper.
- Sätt in marängerna i ugnen och grädda 1 timme tills marängerna släpper från pappret.
- Låt marängerna svalna på galler.
Smaksättning
Dessutom kan du smaksätta dina maränger med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandelspån, kakao, chokladsås, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.
Receptet kan också användas till att baka marängbottnar.
Överkurs att vispa för hand
Maränger blir bäst att vispa för hand i en stor kopparskål men det är det inte många som orkar. Så kör med elvisp men vispa långsamt i början och öka sedan något och kör på halvfart.
Dagens elvispar har för mycket fart - men det går ju att reglera - så det är lyxproblem.
Spritsad maräng för fint mönster
Vill du spritsa ut marängerna så behöver du en spritspåse med tyll men det går också bra att bara klicka ut marängerna i stora klickar.
Stabil maräng
Vinäger eller ättika tillsätts för att marängsmeten ska bli stabilare. Vill du ha en extra hållbar maräng kan du laga Italiensk maräng med sockerlag i eller Schweizisk maräng som vispas sjuden i vattenbad.
Tips att laga med äggulorna som blir över
Spara äggulorna i kylen. Du kan blanda dem med fler ägg till en god omelett; baka på; ha till äggstanning och pajer; eller använda till recept som behöver mycket äggulor ex. glass eller gör en Bearnaisesås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal