Cocktail med rabarber
En slags rabarberdrink, rabarbercocktail eller bål med rabarber smaksatt med citron och kanelstång.
Tillagning
- Koka upp vattnet.
- Skrubba, skölj och dela citron i fyra delar. Skär i skivor. Lägg i en stor skål, kanna eller plastbunke som tål värme och rymmer minst 3 liter.
- Strimla rabarbern så fint du kan samt tillsätt tillsammans med sockret till citronen.
- Rör ihop någon minut och mosa gärna sönder lite.
- Tillsätt kanelstång samt häll över det heta vattnet.
- Låt svalna. Sätt sedan in övertäckt i kylen att stå och dra över natten eller något dygn. Hit kan du förbereda.
- Innan servering så silar du upp rabarbern i en kanna.
- Vid servering så fyller du upp valfritt glas med isbitar eller krossad is och tillsätter önskad sprit som tequila, rom eller vodka - eller utesluter sprit för alkoholfri variant. Toppa upp med rabarberdrickan samt garnera med med myntablad, sugrör eller drinkpinne.
Serveringsförslag
- Serveras med is och färsk mynta.
- Passar till fest som fördrink eller bål på buffé.
- Gott att servera till är rostade nötter, frukt som färsk ananas, äppelklyftor och vindruvor, hemgjorda popcorn samt chips.
- Här en stor omgång på runt 2,3 liter som räcker till minst 8 höga glas om de serveras med läskande is i också.
Framförhållning
Du får börja en dag innan då den rabarbern ska stå och dra med socker, citron och kanel i kylen minst över natten att få smak.
Varianter
- Du kan välja spritsort - några goda förslag är Tequila Silver eller Blanco, ljus rom eller vodka.
- Blir också gott med två lime istället för en citron.
- Kanelstång kan uteslutas.
- Andra kryddningar är med 30 gram grovhackad färsk ingefära, 0,5 vaniljstång och/eller en stjärnanis.
Alkoholfritt alternativ
Tips är att ha en alkoholfri variant att bjuda på - servera helt enkelt rabarberdrickan utan sprit tillsatt. Dock med is och mynta förstås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal