Cocktail med rabarber

Introduktion och förberedelse

En slags rabarberdrink eller bål med rabarber smaksatt med citron och kanelstång. Serverad med is och färsk mynta. Passar till fest som fördrink eller bål på buffé.

Gott att servera till är rostade nötter, frukt som färsk ananas, äppelklyftor och vindruvor, hemgjorda popcorn samt chips. Här en stor omgång på runt 2,3 liter som räcker till minst 8 höga glas om de serveras med läskande is i också.

Obs förbered helst dagen innan då bålen ska stå och dra i minst ett dygn innan i kylen.

Du kan välja spritsort - några goda förslag är tequila, rom eller neutral vodka. Blir också gott med två lime istället för en citron. Kanelstång kan uteslutas. Andra kryddningar är med 30 gram grovhackad färsk ingefära, 0,5 vaniljstång eller en stjärnanis.

Tips är att ha en alkoholfri variant att bjuda på - så spara undan lite av rabarberdrickan och servera den utan sprit tillsatt. Dock med is och mynta förstås.

8 glas cocktail med rabarber

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 1 citron
  • 4 msk rörsocker
  • 0,5 kanelstång
  • 1,5 liter vatten
  • 37 cl tequila, rom eller vodka
  • 1 liter isbitar eller krossad is
  • 16 blad färsk mynta
  • 8 sugrör eller drinkpinnar (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vattnet.
  2. Skrubba, skölj och dela citron i fyra delar. Skär i skivor. Lägg i en stor skål, kanna eller plastbunke som tål värme och rymmer minst 3 liter.
  3. Strimla rabarbern så fint du kan samt tillsätt tillsammans med sockret till citronen.
  4. Rör ihop någon minut och mosa gärna sönder lite.
  5. Tillsätt kanelstång samt häll över det heta vattnet.
  6. Låt svalna. Sätt sedan in övertäckt i kylen att stå och dra över natten eller något dygn. Hit kan du förbereda.
  7. Vid servering så silar du upp rabarbern och servera i höga glas med rikligt med isbitar eller krossad is samt garnerar med myntablad och sugrör eller drinkpinne.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.