Cocktail med rabarber

En slags rabarberdrink eller bål med rabarber smaksatt med citron och kanelstång. Serverad med is och färsk mynta. Passar till fest som fördrink eller bål på buffé.

Gott att servera till är rostade nötter, frukt som färsk ananas, äppelklyftor och vindruvor, hemgjorda popcorn samt chips. Här en stor omgång på runt 2,3 liter som räcker till minst 8 höga glas om de serveras med läskande is i också. Obs förbered dagen innan då de ska stå och dra i minst ett dygn innan i kylen. Du kan välja spritsort - några goda förslag är tequila, rom eller neutral vodka. Blir också gott med två lime istället för en citron. Kanelstång kan uteslutas. Andra kryddningar är med 30 gram grovhackad färsk ingefära, 0,5 vaniljstång eller en stjärnanis.

Tips är att ha en alkoholfri variant att bjuda på - så spara undan lite av rabarberdrickan och servera den utan sprit tillsatt. Dock med is och mynta förstås.

8 glas cocktail med rabarber

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 1 citron
  • 4 msk rörsocker
  • 0,5 kanelstång
  • 1,5 liter vatten
  • 37 cl tequila, rom eller vodka
  • 1 liter isbitar eller krossad is
  • 16 blad färsk mynta
  • 8 sugrör eller drinkpinnar (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vattnet.
  2. Skrubba, skölj och dela citron i fyra delar. Skär i skivor. Lägg i en stor skål, kanna eller plastbunke som tål värme och rymmer minst 3 liter.
  3. Strimla rabarbern så fint du kan samt tillsätt tillsammans med sockret till citronen.
  4. Rör ihop någon minut och mosa gärna sönder lite.
  5. Tillsätt kanelstång samt häll över det heta vattnet.
  6. Låt svalna. Sätt sedan in övertäckt i kylen att stå och dra över natten eller något dygn. Hit kan du förbereda.
  7. Vid servering så silar du upp rabarbern och servera i höga glas med rikligt med isbitar eller krossad is samt garnerar med myntablad och sugrör eller drinkpinne.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer