Cocktail med rabarber

Introduktion och förberedelse

En slags rabarberdrink, rabarbercocktail eller bål med rabarber smaksatt med citron och kanelstång.

Serveringsförslag

  • Serveras med is och färsk mynta.
  • Passar till fest som fördrink eller bål på buffé.
  • Gott att servera till är rostade nötter, frukt som färsk ananas, äppelklyftor och vindruvor, hemgjorda popcorn samt chips.
  • Här en stor omgång på runt 2,3 liter som räcker till minst 8 höga glas om de serveras med läskande is i också.

Framförhållning

Du får börja en dag innan då den rabarbern ska stå och dra med socker, citron och kanel i kylen minst över natten att få smak.

Varianter

  • Du kan välja spritsort - några goda förslag är Tequila Silver eller Blanco, ljus rom eller vodka.
  • Blir också gott med två lime istället för en citron.
  • Kanelstång kan uteslutas.
  • Andra kryddningar är med 30 gram grovhackad färsk ingefära, 0,5 vaniljstång och/eller en stjärnanis.

Alkoholfritt alternativ

Tips är att ha en alkoholfri variant att bjuda på - servera helt enkelt rabarberdrickan utan sprit tillsatt. Dock med is och mynta förstås.

Rabarbercocktail blandad med rabarberbål, ljus tequila, is och mynta.
Rabarbercocktail blandad med rabarberbål, ljus tequila, is och mynta. Sötsurt och läskande. Du kan ta annan sprit som vodka eller ljus rom eller utesluta sprit för en alkoholfri variant.

8 glas cocktail med rabarber

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk rabarber
  • 1 citron
  • 1 dl rörsocker eller råsocker
  • 1 kanelstång
  • 1,5 liter vatten
  • 37 cl ljus tequila, ljus rom eller vodka
  • 1 liter isbitar eller krossad is
  • 16 blad färsk mynta
  • 8 sugrör eller drinkpinnar (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vattnet.
  2. Skrubba, skölj och dela citron i fyra delar. Skär i skivor. Lägg i en stor skål, kanna eller plastbunke som tål värme och rymmer minst 3 liter.
  3. Strimla rabarbern så fint du kan samt tillsätt tillsammans med sockret till citronen.
  4. Rör ihop någon minut och mosa gärna sönder lite.
  5. Tillsätt kanelstång samt häll över det heta vattnet.
  6. Låt svalna. Sätt sedan in övertäckt i kylen att stå och dra över natten eller något dygn. Hit kan du förbereda.
  7. Innan servering så silar du upp rabarbern i en kanna.
  8. Vid servering så fyller du upp valfritt glas med isbitar eller krossad is och tillsätter önskad sprit som tequila, rom eller vodka - eller utesluter sprit för alkoholfri variant. Toppa upp med rabarberdrickan samt garnera med med myntablad, sugrör eller drinkpinne.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-02