Våfflor och våffelsmet

Grädda goda våfflor med hemgjord våffelsmet. Det blir klassiska frasvåfflor som görs av vispad grädde och mjöl samt lite bakpulver. Mycket smörsmak blir det.

4 portioner våfflor, 12 laggar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/4 tsk salt

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Rör ut bakpulver och salt i mjölet.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  4. Rör ut vatten i mjölet.
  5. Vispa grädden hårt och vänd ner mjöl och vattenblandningen samt hälften av det svalnade smälta smöret.
  6. Spara resten av smöret att smörja järnet med första gångerna.
  7. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  8. Grädda våfflorna 2-3 minuter.
  9. Lägg upp våfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer