Våfflor och våffelsmet

Introduktion och förberedelse

Grädda goda våfflor med hemgjord våffelsmet. Här ett recept på klassiska frasvåfflor som görs av vispad grädde, vatten, salt, smält smör, vetemjöl samt lite bakpulver.

Våfflor med äkta grädde och smör blir mycket frasiga och goda.

Tillbehör

  • Med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt. Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.
  • Med glass som vaniljglass, jordgubbsglass eller valfri sort. Eller toppa med en kula sorbet efter smak.
  • Med matyoghurt, vaniljyoghurt samt nötter och färska bär samt frön som pumpafrön.
  • Annat som är gott är att även lägga på färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas; nötter som valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandlar eller mandelspån; frön som sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes eller kanel.
  • Ringla över lönnsirap, vanlig sirap, nutella, jordnötssmör, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor. Eller bara strösocker.

Glutenfria våfflor

Att baka glutenfria våfflor är enkelt.

  • Ersätt vetemjölet i receptet nedan med samma mängd glutenfritt mjöl.

Jag har provat att laga våfflorna med Kungsörnens Glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor och det funkade utmärkt. Se till att pensla med rejält med smält smör mellan gräddningarna annars fastnar våfflorna lätt.

4 portioner våfflor, 12 laggar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Rör ut bakpulver, vaniljsocker och salt i mjölet.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  4. Rör ut vatten i mjölet.
  5. Vispa grädden hårt och vänd ner mjöl och vattenblandningen samt hälften av det svalnade smälta smöret.
  6. Spara resten av smöret att smörja järnet med första gångerna.
  7. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  8. Grädda våfflorna 2-3 minuter.
  9. Lägg upp våfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.