Våfflor och våffelsmet

Introduktion och förberedelse

Grädda goda våfflor med hemgjord våffelsmet. Här ett recept på klassiska frasvåfflor som görs av vispad grädde, vatten, salt, smält smör, vetemjöl samt lite bakpulver.

Våfflor med äkta grädde och smör blir mycket frasiga och goda.

Tillbehör

  • Med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt. Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.
  • Med glass som vaniljglass, jordgubbsglass eller valfri sort. Eller toppa med en kula sorbet efter smak.
  • Med matyoghurt, vaniljyoghurt samt nötter och färska bär samt frön som pumpafrön.
  • Annat som är gott är att även lägga på färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas; nötter som valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandlar eller mandelspån; frön som sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes eller kanel.
  • Ringla över lönnsirap, vanlig sirap, nutella, jordnötssmör, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor. Eller bara strösocker.

Glutenfria våfflor

Att baka glutenfria våfflor är enkelt.

  • Ersätt vetemjölet i receptet nedan med samma mängd glutenfritt mjöl.

Jag har provat att laga våfflorna med Kungsörnens Glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor och det funkade utmärkt. Se till att pensla med rejält med smält smör mellan gräddningarna annars fastnar våfflorna lätt.

4 portioner våfflor, 12 laggar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 25 gram smält smör
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Värm våffeljärnet.
  2. Rör ut bakpulver, vaniljsocker och salt i mjölet.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  4. Rör ut vatten i mjölet.
  5. Vispa grädden hårt och vänd ner mjöl och vattenblandningen samt hälften av det svalnade smälta smöret.
  6. Spara resten av smöret att smörja järnet med första gångerna.
  7. Lägg cirka 1 dl smet i järnet åt gången.
  8. Grädda våfflorna 2-3 minuter.
  9. Lägg upp våfflorna på galler för sig eller servera dem helst direkt.
E-mail
Medel: 3.7 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept