Fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Fajitas mexikanska tortillas fyllda med kryddig köttfärsröra.

Serveringsförslag

  • Nachos är gott att servera till.
  • Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt, créme fraiche eller gräddfil är goda såser till.
  • Servera med stekt paprika och lök. Strimla och fräs röd, gul och/eller grön paprika samt rödlök eller gul lök i lite majsolja.
  • Grönsaker som strimlad isbergssallad och svarta bönor passar också att fylla med.

Varianter

  • Du kan ersätta kryddningen av färsen med en påse taco-kryddning - fajitakrydda.
  • Vidare kan du ta stora tortillabröd eller majstortillas efter tycke.

4 portioner fajitas med köttfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram bland- eller nötfärs
  • 2 msk olja
  • 1 pressad lime
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor (valfritt)
  • 0,5 paket krossade tomater (valfritt)
  • Guacamole: 2 avokado
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk citronsaft
  • 2 krm salt
  • Tomatsalsa: 2 tomater
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tabasco eller annan chilisås eller chilifrukter efter smak och önskad hetta
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • Svarta bönor: 3 dl kokta svarta bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 hackad rödlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 2 dl majs
  • 3 dl strimlad isbergssallad
  • 1 hackad rödlök
  • 0,5 gurka
  • 12 små vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl kokt ris (valfritt)

Tillagning

  1. Koka ev. ris först om du vill ha det i dina tortillas.
  2. Stek köttfärs: Hacka lök och paprika om du vill ha i det i färsen.
  3. Sätt på en stekpanna och bryn löken, paprikan och köttfärsen i olja. Rör då och då.
  4. Tillsätt krossade tomater, bönor och koka ihop några minuter. Strö över hackad färsk koriander. Sätt åt sidan.
  5. Förbered såserna: Dela avokadon, släng kärnan och gröp ur avokadoköttet i en skål. Tillsätt citronsaft. Mosa med en gaffel. Rör i creme fraiche och smaka av med salt samt peppar.
  6. Gör tomatsalsa: Skölj och tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda med krossade tomater, tabasco- eller chilisås, pressad vitlök, vinäger, salt, socker samt hackad färsk koriander.
  7. Förbered grönsaker och lägg upp i skålar. Skölj och hacka gurka. Lägg upp majs. Hacka rödlök. Skölj och strimla isbergssallad.
  8. Lägg upp riven ost i en skål.
  9. Duka upp allting. Sätt på ugnen.
  10. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk och servera dem varma.
  11. Så här kan du lägga ihop din tortilla: Lägg 1-2 msk av varje ingrediens - förslagsvis först en eller två skedar guacamole, sedan svarta bönor, kokt ris, köttfärs, majs, gurka, sallad, salsa samt riven ost i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop), vik upp en bit på kanten i botten, samt vik över sidorna till en rulle och tryck ihop. Njut. Servera gärna med nachos eller tortillachips.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-24