Torsk i pitabröd

Introduktion och förberedelse

Panerad torsk i pitabröd - en slags torskkebab. Fixa kebabmys med panerad fisk och fyll i varma pitabröd med goda tillbehör som grönsaker, riven ost, en het chilisås och dill- och citronsås.

En fiskkebab som är en variant på fishtaco eller tacotorsk.

Serveringsförslag

Här har jag en riktigt het chilisås att ha vid sidan för de som gillar det samt en mild blandad sås med gräddfil och hackad dill.

Vidare har jag grönsaker som strimlad isbergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök samt hackad dill eller bladpersilja.

Med Sriracha chilisås

Sriracha är en stark röd het chilisås som finns i välsorterade hyllor. Den är stark och kan användas som den är - några droppar räcker i en kebab.

Här har jag blandat den med lite tomatpuré och vatten till en sås. Köp gärna en stor bund billig dill och bladpersilja på torget eller annan affär (kan hackas och frysas) - småpaketen med tre kvistar är tokigt dyra.

Varianter

  • Ta andra grönsaker som riven morot, riven rotselleri, strimlad vitkål, surkål, kimchi, sallad från påse ex. bistrosallad, babyspenat, machesallad, strimlad romansallad, riven zucchini är några grönsaker som också passar i kebab.
  • En vegarisk variant kan du göra med stekt tärnad halloumiost eller tzay-spett.
  • Byt pitabröd mot platta arabiska Liba-bröd och fyll som kebabrullar.
  • Laga egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha nedan) - gärna med rostad chili till kebaben.
  • Istället för pitabröd så kan du köpa större avlånga bröd som heter "pulled pork bröd". Eller baka egna pitabröd som blir mycket gott.
  • Byt torsken mot grillad eller stekt laxfilé.
  • Picklad rödlök är också mycket gott att toppa med.
  • Smetana, creme fraiche eller turkisk matyoghurt funkar i såsen istället för gräddfil i den blandade såsen.

4 portioner pita med torsk, två kebabbröd per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram torskfilé
  • Panering: 1 dl vetemjöl
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 4 msk matolja som majsolja att steka i
  • 2 dl ströbröd
  • Tillbehör: 8 runda pitabröd, köp frysta eller baka egna
  • 75 gram riven snäll ost som tex-mex ost
  • 1 rödlök
  • 1/3 huvud isbergssallad
  • 4 tomater
  • 15 cm gurka
  • 200 gram rödkål
  • 1 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander
  • 2 dl torkade trattkantareller (valfritt)
  • Dillsås: 2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk hackad dill (fryst går bra)
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • Chilisås: 4 msk Sriracha eller annan chilisås efter smak
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Baka egna pitabröd om du vill.
  2. Skär torsk i kuber ca 3x3 cm. Lägg upp en tallrik med vetemjöl blandad med salt och peppar, en tallrik med uppvispat ägg samt en tallrik med ströbröd. Vänd torskkuberna i vetemjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Lägg på en tallrik.
  3. Stek de panerade torskkuberna i smör och olja runt om så de får färg på lite över medelvärme. Håll varma och lägg upp på fat till servering. Garnera ev. med hackad persilja eller dill.
  4. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken fint. Skölj och strimla salladen. Strimla rödkålen så fint du kan. Lägg i skålar. Skölj och tärna eller skiva tomaterna. Skölj och tärna gurkan. Lägg upp alla grönsaker i skålar eller på ett stort fat i olika högar.
  5. Rör ihop den blandade såsen av gräddfil, hackad dill, citronsaft och smaka av med salt.
  6. Blanda den heta chilisåsen av Sriracha chilisås, tomatpuré och vatten. Lägg i en skål och servera vid sidan för de som gillar stark mat.
  7. Lägg upp riven ost i en skål.
  8. Värm pitabröden i ugn. Frysta bröd värms från kall ugn - sätt den på 220 grader och värm bröden i 7-10 minuter. Eller så har du bakat egna.
  9. När pitabröden svalnat något så skär ett snitt längs halva kanten och öppna upp dem försiktigt så de går att fylla när de svalnat något. Lägg upp inslagna i en ren kökshandduk och lägg i en brödkorg.
  10. Duka upp till kebabmys - en liten buffé - låt alla ta bröd och fylla som de vill.
  11. Så är brukar jag fylla pitabröden: grunda med lite sallad, riven rödkål sedan panerad torsk och dillsås, tomater, gurka, rödlök och riven ost samt toppa med mer torsk och dillsås och ev. het chilisås och dill på toppen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 582 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.