Mexikansk guacamole

Mexikansk guacamole med avokados, körsbärstomat, jalapeno, lök, lime och färsk koriander.
Se till så att du använder mogna avokados.
Annat gott i guacamole är fint tärnad röd paprika och majs.
Man kan spä den med gräddfil om man vill ha.
Garnera den gärna med hackad tomat och lök, färsk koriander samt någon klyfta lime.
Ta chili efter tycke ex. jalapeno eller annan grön eller röd färsk chili du gillar. Chili kan uteslutas om man vill ha en mild gucacamole.

6 portioner Mexikansk guacamole

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 avokados
  • 4 körsbärstomater
  • 0,5 grön färsk jalapeno eller efter tycke
  • 0,25 rödlök
  • 2 msk limesaft
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Halvera avokadosarna och ta ur kärnan. Tips är att ta en kniv och sätta ett hack i kärnan så att kniven fastnar och sedan vrida till så att kärnan lossnar.
  2. Gröp ur avokadosarna och lägg i en skål. Mosa ihop med limesaft.
  3. Skölj tomater och tärna dem fint samt tillsätt dem.
  4. Skölj färsk koriander och hacka samt tillsätt.
  5. Skala och hacka lök samt tillsätt.
  6. Skölj jalapeno, dela den och ta bort kärnor. Hacka så mycket du önskar så att du får den hetta du vill ha ex. halva.
  7. Rör runt guacamolen och smaka av den med salt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer