Mexikansk guacamole
Mexikansk guacamole med avokado, körsbärstomat, jalapeno, lök, lime och färsk koriander.
Tillagning
- Halvera avokadorna och ta ur kärnan. Tips är att ta en kniv och sätta ett hack i kärnan så att kniven fastnar och sedan vrida till så att kärnan lossnar.
- Gröp ur avokadorna och lägg i en skål. Mosa ihop med limesaft med en gaffel eller mortla i en stor stenmortel.
- Skölj tomater och tärna dem fint samt tillsätt dem.
- Skölj färsk koriander och hacka samt tillsätt.
- Skala och hacka lök samt tillsätt.
- Skölj jalapeno, dela den och ta bort kärnor. Hacka så mycket du önskar så att du får den hetta du vill ha ex. halva.
- Rör runt guacamolen och smaka av den med salt.
Serveringsförslag
- Som sås i tortillas, tacos, mackor, tostadas och liknande mexikansk streetfood och texmex.
- Funkar även som sås till annat som grillat kött eller grönsaker samt till vegan eller vegetarisk mat.
- Jag garnerade även guacamolen i en skål med hackad tärnad tomat samt gul lök, färsk koriander samt någon klyfta lime.
- Gott som dipp till nachos, tortillachips och totopos.
Tips
Se till så att du använder mogna avokador.
Varianter
- Annat gott i guacamole är fint tärnad röd paprika och majs.
- Man kan spä den med gräddfil om man vill.
Val av chili
- Ta chili efter tycke ex. färsk grön hel jalapeno eller annan grön eller röd färsk chili du gillar.
- Man kan också ta i inlagd jalapeno du hackat eller i skivor.
- Chili kan uteslutas om man vill ha en mild eller vanlig gucacamole.
Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal