Tacobuffe

Hemlagad tacobuffé med köttfärs och tillbehör. Här är ett förslag på en försvenskad texmex-mys buffé. Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill såklart.

Gillar du färsk koriander kan du ha det till också. Vidare heta skivade jalapenos, svarta bönor, cheddardipp, kokt ris, tabasco chipotle, chipotle chilipasta osv passar till texmex. Istället för att laga egen guacamole och salsa kan du köpa färdig. Köper du medel eller små tortillabröd så räkna 3-4 stycken per portion. Gott till att strö över tacosen är - förutom vår härliga texmex-ost - smulad färskost som vitost eller fetaost (eller quesa fresqua). 

4 portioner tacobuffe

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Tacofärs: 500 gram köttfärs nöt- eller blandfärs
  • 2 msk matolja som majsolja
  • 1 påse tacokrydda
  • 0,5 tsk rökt paprikakrydda
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • Tacosalsa: 1 burk finkrossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Guacamole: 2 avokados
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk limesaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad rödlök att garnera med
  • Tillbehör: 0,5 huvud isbergssallad
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 gurka
  • 200 gram majs
  • 1 burk kidneybönor
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk matolja
  • 200 gram texmex-ost eller riven mozzarella
  • 2 dl gräddfil
  • 200 gram tortillachips
  • 8 mjuka stora tortillabröd typ wraps

Tillagning

  1. Tacofärs: Bryn köttfärsen i en stor panna med olja. Hacka sönder köttfärsen då och då.
  2. Tillsätt tacokrydda, paprika, salt, svartpeppar, pressad vitlök och hackad gul lök.
  3. Låt steka på låg värme medan du förbereder resten. Rör då och då.
  4. Tacosalsa: Skala och hacka löken och lägg med olja i en kastrull.
  5. Skala och pressa i vitlöken.
  6. Fräs lök och vitlök några minuter.
  7. Tillsätt tomaterna, chiliflakes, socker, vinäger, spiskummin, oregano, färsk koriander samt paprikapulver.
  8. Låt koka i minst 10 minuter under lock. Rör då och då.
  9. Smaka av med salt, chili och svartpeppar. Låt svalna till servering.
  10. Guacamole: Dela avokados. Hugg kniven i kärnan och vrid loss den.
  11. Gröp ur avokadon och hacka den grovt.
  12. Lägg avokadon i en skål och mosa den med en gaffel tillsammans med limesaft, salt och peppar.
  13. Blanda i gräddfil och smaka av med salt.
  14. Servera och garnera ev. med hackad rödlök samt nymalen svartpeppar.
  15. Sätt ugnen på 175 grader.
  16. Lägg tortillabröden i en form och täck med folie. Eller slå in i bakplåtspapper. Värm dem medan du fixar tillbehören.
  17. Förbered tillbehör: plocka, skölj och strimla isbergssallad; skölj tomater och tärna dem; skölj och tärna gurka; skölj majs; skölj bönor och blanda med pressad vitlök, vinäger och olja.
  18. Lägg upp alla tillbehör i skålar tillsammans med gräddfil, ost och tortillachips.
  19. Servera tortillabröden inslagna i en ren kökshandduk, folie eller bakplåtspapper med tillbehören i skålar bredvid så kan alla lägga ihop sina egna tortillas. Ett förslag är att börja med att breda ut en klick guacamole på brödet och sedan ta tacofärs, bönor, majs, salsa, ost, sallad och gräddfil samt toppa med het sås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer