Tacobuffe

Introduktion och förberedelse

Hemlagad tacobuffé till tacomyset med köttfärs och tillbehör. Här är ett förslag på en försvenskad texmex-mys buffé.

Köttfärs kan bytas mot kycklingfärs, viltfärs eller pulled pork eller laga vegetariskt med vegofärs.

Köper du medelstora eller små tortillabröd så räkna 3-4 stycken per portion. Överkurs är att baka egna vetetortillas eller majstortillas.

Fler goda saker på tacobuffé

Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill såklart. Några fler tips:

  • Gillar du färsk koriander kan du ha det till också. Det finns också fryst koriander man kan blanda i tomatsalsan. Lätt och gott är att tärna färska tomater och blanda med fryst koriander, rödlök, olja och lite vitvinsvinäger eller limesaft.
  • Vidare passar heta skivade jalapenos, svarta bönor, cheddardipp, kokt ris, tabasco chipotle, chipotle chilipasta osv passar till texmex.
  • Istället för att laga egen guacamole och salsa kan du köpa färdig.
  • Gott till att strö över tacosen är - förutom texmex-ost - är smulad färskost som vitost eller fetaost (eller mexikansk quesa fresqua om du hittar det).

4 portioner tacobuffe

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Tacofärs: 500 gram köttfärs nöt- eller blandfärs
  • 2 msk matolja som majsolja
  • 1 påse tacokrydda
  • 0,5 tsk rökt paprikakrydda
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 gul lök
  • Tacosalsa: 1 burk finkrossade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk matolja som majsolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 dl hackad färsk koriander
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Guacamole: 2 avokados
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk limesaft
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk hackad rödlök att garnera med
  • Tillbehör: 0,5 huvud isbergssallad
  • 250 gram cocktailtomater
  • 1 gurka
  • 200 gram majs
  • 1 burk kidneybönor
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk matolja
  • 200 gram texmex-ost eller riven mozzarella
  • 2 dl gräddfil
  • 200 gram tortillachips
  • 8 mjuka stora tortillabröd typ wraps

Tillagning

  1. Tacofärs: Bryn köttfärsen i en stor panna med olja. Hacka sönder köttfärsen då och då.
  2. Tillsätt tacokrydda, paprika, salt, svartpeppar, pressad vitlök och hackad gul lök.
  3. Låt steka på låg värme medan du förbereder resten. Rör då och då.
  4. Tacosalsa: Skala och hacka löken och lägg med olja i en kastrull.
  5. Skala och pressa i vitlöken.
  6. Fräs lök och vitlök några minuter.
  7. Tillsätt tomaterna, chiliflakes, socker, vinäger, spiskummin, oregano, färsk koriander samt paprikapulver.
  8. Låt koka i minst 10 minuter under lock. Rör då och då.
  9. Smaka av med salt, chili och svartpeppar. Låt svalna till servering.
  10. Guacamole: Dela avokados. Hugg kniven i kärnan och vrid loss den.
  11. Gröp ur avokadon och hacka den grovt.
  12. Lägg avokadon i en skål och mosa den med en gaffel tillsammans med limesaft, salt och peppar.
  13. Blanda i gräddfil och smaka av med salt.
  14. Servera och garnera ev. med hackad rödlök samt nymalen svartpeppar.
  15. Sätt ugnen på 175 grader.
  16. Lägg tortillabröden i en form och täck med folie. Eller slå in i bakplåtspapper. Värm dem medan du fixar tillbehören.
  17. Förbered tillbehör: plocka, skölj och strimla isbergssallad; skölj tomater och tärna dem; skölj och tärna gurka; skölj majs; skölj bönor och blanda med pressad vitlök, vinäger och olja.
  18. Lägg upp alla tillbehör i skålar tillsammans med gräddfil, ost och tortillachips.
  19. Servera tortillabröden inslagna i en ren kökshandduk, folie eller bakplåtspapper med tillbehören i skålar bredvid så kan alla lägga ihop sina egna tortillas. Ett förslag är att börja med att breda ut en klick guacamole på brödet och sedan ta tacofärs, bönor, majs, salsa, ost, sallad och gräddfil samt toppa med het sås.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 650 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.