Tacos med pankopanerad lax
Tacos eller tortillabröd med pankopanerad lax - en slags laxtacos med föslag på god fyllning och tillbehör.
Laxen skärs i kuber och dubbelpaneras samt steks frasig i panko - japanskt ströbröd.
Tillagning
- Förbered tillbehör som du önskar ha till. Jag gjorde koriandersås, guacamole samt hade en färdig salsa och picklad rödlök till. Lägg upp i skålar. Vidare gjorde jag en tallrik med tärnad tomat och gurka; majs samt grönsallad. En skål med riven ost samt några klyftor lime hade jag också till.
- Förbered paneringen genom att lägga upp mjöl och blanda med salt och vitpeppar på en djup tallrik. Vispa ihop ett ägg i en annan djup tallrik. Sprid ut panko ströbröd i en tredje djup tallrik.
- Torka laxen torr med lite hushållspapper.
- Skär laxen i kuber ca 2x2 cm.
- Vänd hälften av laxen i taget i vetemjöl och sedan i ägg och sist i panko ströbröd. Lägg över på en tallrik.
- Värm en stor stekpanna eller två små stekpannor. Värm till medelvärme med smör och olja.
- Stek laxkuberna några minuter på varje sida och vänd dem försiktigt då och då.
- Servera de panerade laxkuberna med tacotillbehören.
- Värm gärna bröden i mikron och slå in i folie. Eller slå in i folie och värm i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
- Förslag är att först lägga på riven ost, sedan guacamole, lax, picklad rödlök, gurka, tomat, majs och sallad samt sist koriandersås och salsa. Vik ihop och servera. Man kan även ha en klyfta lime till.
Serveringsförslag
Servera laxbitarna i vetetortillas, tacoskal eller majstortillas som vanligt tacomys. Fyll med de grönsaker och såser som du gillar. Här är vad jag hade till:
- En liten påse grönsallad av finbladig sallad.
- Vidare tärnad tomat, gurka och majs.
- Som sås hade jag en koriandersås med lime, guacamole samt en färdig tomatsalsa Roasted Garlic Salsa från Taco Truck.
- Jag hade även köpt picklad rödlök - den kan man även göra själv.
- Jag värmde bröden i mikron och höll varma i folie.
Några fler tips på tillbehör
- Överkurs är att baka egna vetetortillas eller majstortillas. Man kan också fylla pitabröd eller libabröd på samma vis.
- Salsa är också gott till - du kan köpa färdig tacosalsa eller göra egen. Lätt och gott är att tärna färska tomater och blanda med fryst hackad koriander, rödlök, olja och lite vitvinsvinäger eller limesaft.
- Färsk hackad färsk koriander passar också till.
- På toppen kan man strö över smulade nachochips för att få lite god crunch. Dessa kan man också ha i en skål bredvid.
- Vill du ha lite matigare fyllning kan du ta i kalla kokta svarta bönor eller råris.
- Vidare passar heta skivade jalapenos, cheddardipp, tabasco chipotle, chipotle chilipasta, sriracha chilisås med mera till.
Varianter
En god variant jag brukar göra är att värma ett bröd i taget i en stekpanna och då bre ut och riven ost på. Värm tills de har fått färg och osten börjat smälta. För över på tallrik och toppa direkt med lax, såser och grönsaker.
Val av lax
Välj MSC-märkt lax. Det finns smidiga portionsförpackade frysta bitar lax men det går även utmärkt med färsk lax utan skinn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal