Gratinerade burritos med kyckling

Introduktion och förberedelse

Burritos med kyckling - ostgratinerade tortillarullar fyllda med kyckling, paprika och bönor.

Gratinerade kycklingburritos är samma som enchiladas eller fajitas bara att här gratineras tortillarullarna med ost och lite krossade tomater eller tomatsalsa.

Kycklingkött som kycklingfilé eller urbenat kycklinglår steks och kryddas.

Varianter

Du kan också ta samma kryddning och fräsa tärnat färdigstekt eller grillat kycklingkött. Burritosarna kan också fyllas med köttfärs, biff, fläskfärs eller quornfärs.

Tillbehör:

Tillbehör som passar till burritosarna är som på bilden:

  • Tärnad tomat, tärnad gurka, gräddfil, salsa och isbergssallad.
  • Vidare passar allt annat som till texmexmys exempelvis skivad rödlök, röd paprika, pfefferonis, grönsallad, majs, hackad bladpersilja, hackad färsk koriander, svarta bönor, adzukibönor osv. Man behöver dock inte ha allt till - utan välj några grönsaker.
  • Vidare passar guacamole, gräddfil, creme fraiche eller matlagningsyoghurt som goda såser till.
  • Man kan också fylla ut burritosarna med kokt ris om man lagar till många och vill hålla ner priset.

Smidigt att förbereda

En bra rätt om du vill förbereda middagen innan.

Då kan du göra tortillarullarna innan och lägga i en form med ost över och sedan gratinera när det är middag - kör då på 200 grader i ca 20 minuter så att rullarna hinner bli genomvarma och fina på toppen.

4 portioner burritos med kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram kycklingkött som filé, lårfilé, strimlat kött eller kycklingfärs
  • 1 msk olja
  • 1 hackad rödlök
  • 1 hackad grön eller röd paprika (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek (eller några droppar tabasco)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 1 pressad lime
  • 2 dl sköljda kokta röda bönor
  • 8 vetetortillas
  • 2 dl riven ost
  • 1 paket krossade tomater (400 g)

Tillagning

  1. Strimla och skär rå kyckling i små bitar eller strimlor.
  2. Hacka lök.
  3. Bryn och stek kycklingbitarna med paprika i en panna med oljan. Rå kyckling får du genomsteka ca 5 minuter under omrörning. Färdigt grillat eller stekt kycklingkött ska bli genomvarmt.
  4. Pressa i vitlök och tillsätt kryddorna - sambal oelek, paprika, spiskummin, salt, färsk koriander och lime. Stek några minuter och tillsätt sedan nästan all krossad tomat - spara en dl till formen - bönor och koka ihop några minuter medan du förbereder resten. Håll varmt.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Förbered de grönsaker du vill ha till och lägg upp i skålar. Lägg upp såser i skål.
  7. Fördela en hög kycklingröra ca 1-2 dl i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop) och rulla ihop.
  8. Lägg någon dl krossade tomater i botten på formen. Fördela rullarna i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera i 10 minuter.
  9. Ta ut och servera varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.