Kokt pulled kyckling
Pulled kyckling är kyckling som kokats hel så den blir mör och god som sedan kan plockas isär i bitar att ha som fyllning i många rätter. På köpet får du en god kycklingbuljong.
Tillagning
- Ta ut ev. inkråm ur kycklingen. Skölj den.
- Lägg den i en stora kastrull och täck med vatten.
- Koka upp och skumma.
- Tillsätt svartpeppar, klyftad gul lök, salt och skalad vitlök samt stjälkar av persilja.
- Koka kycklingen under lock i 1,5 timmar på medelvärme.
- Ta upp kycklingen och låt den svalna på ett fat.
- Sila upp och spara kycklingbuljongen.
- Plocka köttet och dra isär det i småbitar. Nu kan du använda kycklingköttet till det du önskar.
Serveringsförslag
Kycklingköttet kan man ha till allt möjligt som att fylla i tortillas, tacos, pajer, sallader, i burgare, i mackor, röror, soppor, bakas potatis, pizza, pastasåser, pytter, nasi goreng, vårrullar, enchiladas, burritos med mera.
- Fyll i hamburgerbröd eller pitabröd med tzatziki, piri-piri salsa och grönsallad, skivad tomat och rödlök.
- Eller fyll till texmex som tacos, vetetortillas, majstortillas med strimlad isbergssallad, skivad tomat, avokado, strimlad rödlök, picklad lök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa eller lökrelish.
- Eller toppa på mexikansk toast eller gratinera med ost som Quesadillas.
Val av kyckling
Välj färsk hel kyckling märkt med Svensk Fågel. Godast är majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Man kan också köpa en fryst hel kyckling och tina den innan i kylen över natten. Man kan också ta kycklinglår.
Buljong som blir över
Sila upp och spara kycklingbuljongen till annat ex. kan du frysa in den så du kan ta fram lite i taget när det behövs eller ha den till soppa.
Kan lagas i god tid
Ett tips är att laga kycklingköttet i god tid och blanda med en BBQ-sås eller chilisås som Salsa med Arbolchili ex. dagen innan. Värm sedan genom att steka den eller värma i ugnen till servering.
Här är receptet ovan med kycklingen serverad som Mexikansk kyckling sandwich.
Uppskattat näringsvärde per portion: 214 kcal