Pico de gallo
Pico de Gallo är en Mexikansk tomatsalsa med Mexikos färger - röd tomat, gul lök och grön färsk koriander samt grön jalapeno.
"Pico de Gallo" är spanska för "tuppens näbb".
Tillagning
- Tärna tomater, hacka lök, jalapeno och koriander samt blanda med limejuice samt olja och smaka av med salt samt vitpeppar.
- Låt gärna stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.
Serveringsförslag
- Gott som dipp till nachos, tortillachips och totopos.
- Som salsa till tortillas, tacos, mackor, tostadas och liknande mexikansk mat och texmex.
- Funkar även som tillbehör till annat som grillat kött eller grönsaker samt till vegan eller vegetarisk mat.
Rött, grönt och vitt
Av ingredienserna får man den mexikanska flaggans färger dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök.
Varianter
- Annan lök som schalottenlök eller rödlök kan man också ta istället för gul lök.
- Tillsätt chili efter tycke och smak. Jalapeno kan bytas mot grön chilipeppar, piri-piri, habanero eller röd chilipeppar.
- Vidare kan man ha i krossade tomater för mer såsig salsa.
- Majsolja kan bytas mot rapsolja, olivolja, solrosolja eller liknande.
- Färsk koriander kan bytas mot fryst hackad koriander.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal