Tortillas eller tacos med räkor
Bjud på tacomys med räktacos - marinerade räkor i majstortillas, vetetortillas eller hårda tacoskal. Förslag på tillbehör och fyllning grönsaker, röror och sås.
Tillagning
- Gör guacamole och picklad rödlök eller köp färdigt.
- Dela och strimla chilin - använd gärna plasthandskar.
- Lägg 1/4 av chilin i en skål och tillsätt räkor, olivolja, pressad vitlök samt fryst hackad koriander eller färsk hackad koriander. Blanda runt. Lägg resten av chilin i en liten skål till serveringen senare.
- VARMA MAJSTORTILLAS: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg tortillabröden i en form och täck med folie. Eller slå in i bakplåtspapper. Värm bröden medan du fixar tillbehören.
- TILLBEHÖR: Plocka, skölj och strimla isbergssallad; skölj tomater och tärna dem; skölj och tärna gurka; skölj majs samt köpta bönor.
- Lägg upp alla tillbehör i skålar tillsammans med crème fraiche, riven ost och nachochips.
- Servera majstortillas-bröden varma inslagna i en ren kökshandduk, folie eller bakplåtspapper med tillbehören i skålar bredvid.
- Ett förslag är att börja med att breda ut en klick créme fraiche, riven ost, sedan räkor, sallad, bönor, majs, tomat, gurka, guacamole, picklad rödlök, chili samt smulade nachochips. Rulla ihop och ät direkt.
Serveringsförslag
Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill. Här är vad jag tog:
- Jag hade en sallad av strimlad isbergssallad, tärnad tomat, majs och tärnad gurka.
- Vidare kalla kokta svarta bönor.
- Jag hade även picklad rödlök samt färsk hackad chili.
- Vidare en skål med crème fraiche med riven ost.
- Jag gjorde en guacamole till. Den kan man även köpa färdig.
- Jag hade köpta medium majstortillas. Dessa värmde jag i ugnen. Gott är även små eller stora vetetortillas eller tacoskal.
- På toppen smulade jag över nachochips för att få lite god crunch. Dessa kan man också ha i en skål bredvid.
Några fler tips på tillbehör
- Överkurs är att baka egna vetetortillas eller majstortillas. Man kan också fylla pitabröd på samma vis.
- Gillar du färsk koriander kan du göra en koriandersås som passar mycket bra till räkorna. Eller bara hacka färsk koriander och ha till.
- Salsa är också gott till - du kan köpa färdig tacosalsa eller göra egen. Lätt och gott är att tärna färska tomater och blanda med fryst hackad koriander, rödlök, olja och lite vitvinsvinäger eller limesaft.
- Vidare passar heta skivade jalapenos, cheddardipp, tabasco chipotle, chipotle chilipasta, sriracha chilisås med mera till.
Varianter
- Du kan göra en snabbvariant av picklad rödlök genom att strimla den samt massera den med 2 krm salt, 1 tsk socker samt 1 pressad klyfta lime eller citron eller någon msk vinäger.
- Som bönor kan du ta burkbönor eller frysta blandade bönor istället för att koka själv.
- En god variant jag brukar göra är att värma ett bröd i taget i en stekpanna och då bre ut créme fraiche och riven ost på. Värm tills de har fått färg och osten börjat smälta. För över på tallrik och toppa direkt med räkor samt de tillbehör du vill. Vik ihop och njut.
Val av räkor
Välj MSC-märkta räkor.
- Jag tog en burk stora handskalade räkor i lake på 280 gram.
- Det går såklart utmärkt att tina stora räkor och skala själv. Räkna förslagsvis ca 500-700 gram räkor med skal.
- Eller gå ner i prisklass och köpa andra räkor i lag eller tina frysta skalade räkor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal