Tortillas eller tacos med räkor

Bjud på tacomys med räktacos - marinerade räkor i majstortillas, vetetortillas eller hårda tacoskal. Förslag på tillbehör och fyllning grönsaker, röror och sås.

4 portioner tacos eller tortillas med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 280-300 gram handskalade räkor i lake
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 limefrukt
  • 3 msk fryst hackad koriander eller 1/2 dl färsk hackad koriander
  • 4 portioner guacamole ca 200-250 gram
  • 4 portioner picklad rödlök
  • 1/3 huvud isbergssallad
  • 250 gram cocktailtomater eller 3 tärnade tomater
  • 1/2 gurka
  • 200 gram majs
  • 1 burk svarta bönor; eller en påse frysta blandade bönor eller 2 dl hemkokta svarta bönor
  • 200 gram texmex-ost eller riven mozzarella
  • 2 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 1 påse nachochips
  • 8 medelstora majstortillas; eller stora vetetortillas; eller 16 mjuka små tortillabröd eller 1 pkt hårda tacoskal

Tillagning

  1. Gör guacamole och picklad rödlök eller köp färdigt.
  2. Dela och strimla chilin - använd gärna plasthandskar.
  3. Lägg 1/4 av chilin i en skål och tillsätt räkor, olivolja, pressad vitlök samt fryst hackad koriander eller färsk hackad koriander. Blanda runt. Lägg resten av chilin i en liten skål till serveringen senare.
  4. VARMA MAJSTORTILLAS: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Lägg tortillabröden i en form och täck med folie. Eller slå in i bakplåtspapper. Värm bröden medan du fixar tillbehören.
  5. TILLBEHÖR: Plocka, skölj och strimla isbergssallad; skölj tomater och tärna dem; skölj och tärna gurka; skölj majs samt köpta bönor.
  6. Lägg upp alla tillbehör i skålar tillsammans med crème fraiche, riven ost och nachochips.
  7. Servera majstortillas-bröden varma inslagna i en ren kökshandduk, folie eller bakplåtspapper med tillbehören i skålar bredvid.
  8. Ett förslag är att börja med att breda ut en klick créme fraiche, riven ost, sedan räkor, sallad, bönor, majs, tomat, gurka, guacamole, picklad rödlök, chili samt smulade nachochips. Rulla ihop och ät direkt.
Ett fat med krispig isbergssallad, tärnad tomat, majs och gurka.
Ett fat med krispig isbergssallad, tärnad tomat, majs och gurka.
Hackad röd chili, svarta bönor med picklad rödlök och guacamole i skålar.
Hackad röd chili, svarta bönor med picklad rödlök och guacamole i skålar.
Färdigskalade räkor i lag eller handpillade räkor får smak av lime, chili och färsk eller fryst hackad koriander.
Färdigskalade räkor i lag eller handpillade räkor får smak av lime, chili och färsk eller fryst hackad koriander.
Du kan fylla räkorna och tillbehören i majstortillas, vetetortillas eller hårda tacoskal.
Du kan fylla räkorna och tillbehören i majstortillas som jag tog på bilden - eller vetetortillas eller hårda tacoskal.

Serveringsförslag

Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill. Här är vad jag tog:

  • Jag hade en sallad av strimlad isbergssallad, tärnad tomat, majs och tärnad gurka.
  • Vidare kalla kokta svarta bönor.
  • Jag hade även picklad rödlök samt färsk hackad chili.
  • Vidare en skål med crème fraiche med riven ost.
  • Jag gjorde en guacamole till. Den kan man även köpa färdig.
  • Jag hade köpta medium majstortillas. Dessa värmde jag i ugnen. Gott är även små eller stora vetetortillas eller tacoskal.
  • På toppen smulade jag över nachochips för att få lite god crunch. Dessa kan man också ha i en skål bredvid.

Några fler tips på tillbehör

  • Överkurs är att baka egna vetetortillas eller majstortillas. Man kan också fylla pitabröd på samma vis.
  • Gillar du färsk koriander kan du göra en koriandersås som passar mycket bra till räkorna. Eller bara hacka färsk koriander och ha till.
  • Salsa är också gott till - du kan köpa färdig tacosalsa eller göra egen. Lätt och gott är att tärna färska tomater och blanda med fryst hackad koriander, rödlök, olja och lite vitvinsvinäger eller limesaft.
  • Vidare passar heta skivade jalapenos, cheddardipp, tabasco chipotle, chipotle chilipasta, sriracha chilisås med mera till.

Varianter

  • Du kan göra en snabbvariant av picklad rödlök genom att strimla den samt massera den med 2 krm salt, 1 tsk socker samt 1 pressad klyfta lime eller citron eller någon msk vinäger.
  • Som bönor kan du ta burkbönor eller frysta blandade bönor istället för att koka själv.
  • En god variant jag brukar göra är att värma ett bröd i taget i en stekpanna och då bre ut créme fraiche och riven ost på. Värm tills de har fått färg och osten börjat smälta. För över på tallrik och toppa direkt med räkor samt de tillbehör du vill. Vik ihop och njut.

Val av räkor

Välj MSC-märkta räkor.

  • Jag tog en burk stora handskalade räkor i lake på 280 gram.
  • Det går såklart utmärkt att tina stora räkor och skala själv. Räkna förslagsvis ca 500-700 gram räkor med skal.
  • Eller gå ner i prisklass och köpa andra räkor i lag eller tina frysta skalade räkor.

Majstortillas fyllda med räkor och tillbehör
Varma majstortillas fyllda med marinerade räkor och tillbehör - jag hade crème fraiche och riven ost i botten; röd chili, bönor, picklad rödlök, guacamole, sallad, tomat, gurka, majs, räkor och smulade nachochips i mina. Vidare en klyfta lime till.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-24

Tillbehör och liknande:

Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood. Mexikansk streetfood med majstortillas...

Tacomys för alla smaker

Bjud på klassiskt tacomys eller överraska med något nytt till texmexfesten Texmex är mångas favoritmys...