Tostadas majstortillas med topping

Tostadas är friterade majstortillas med topping. Här med knaprig chorizo, strimlad kål, Mexikanska steka svarta bönor, gräddfil, färsk koriander och granatäpple. Goda som förrätt, tilltugg eller på buffé.

Koka gärna egna svarta bönor dagen innan. Använder du köpta på burk så skölj dem noga innan. Du kan baka egna majstortillas vilket är godast. Majstortillas (samt majsmjöl och tortillapress) med mera finns också att köpa på nätet ex. på Andale.se. Gillar du het Mexikansk mat kan du toppa tostadasen med Salsa med Habanero till. 

Räkna att du behöver 18 majstortillas (3 per portion) så du bakar receptet med 1 sats majstortillas som blir runt 30 stycken majstortillas (med diameter på runt 12 cm). Spara ev. de som blir över i frysen. De kan njutas som vanliga fyllda mjuka tortillas också.

6 portioner tostadas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 18 små majstortillas med 12 cm diameter
  • 300 gram spansk smal chorizo
  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk hackad jalapeno eller chiliflakes
  • 3 msk matolja
  • 3 dl vatten
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl finriven spetskål, vitkål eller strimlad romansallad
  • 1 granatäpple
  • 1 pkt gräddfil
  • 1 dl hackad färsk koriander att garnera med
  • 0,5 liter majsolja att fritera i

Tillagning

  1. Baka majstortillas enligt recept här på receptfavoriter eller använd köpta.
  2. Mexikanska svarta bönor: skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili.
  3. Fräs i olja några minuter.
  4. Tillsätt bönorna och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då.
  6. Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress. Smaka av bönorna med salt och svartpeppar. Låt svalna.
  7. Riv eller finhacka kål.
  8. Rensa granatäpplet.
  9. Grovhacka färsk koriander.
  10. Skär korv i sneda tunna skivor och bryn dem knapriga i en stekpanna.
  11. Hetta upp någon halv liter olja i en panna med höga kanter eller kastrull. Se till att ha ett lock till hands att täcka med vid brand.
  12. Fritera 2-3 majstortillas i taget och lägg upp på en bricka eller fat med hushållspapper.
  13. När du friterat alla tortillabröd till tostadas så lägg upp dem på ett serveringsfat eller bricka.
  14. Lägg två msk svarta bönor, sedan lite strimlad kål, en klick gräddfil, några bitar chorizo, lite granatäpple och toppa med färsk koriander.
  15. Servera dina tostadas inom kort och njut. Om man gillar stark mat kan man servera med lite Salsa med Habanero till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer