Tostadas majstortillas med topping

Tostadas är friterade majstortillas med topping. Här med knaprig chorizo, strimlad kål, Mexikanska steka svarta bönor, gräddfil, färsk koriander och granatäpple. Goda som förrätt, tilltugg eller på buffé.

Koka gärna egna svarta bönor dagen innan. Använder du köpta på burk så skölj dem noga innan. Du kan baka egna majstortillas vilket är godast.

Majstortillas (samt majsmjöl och tortillapress) med mera finns också att köpa på nätet ex. på Andale.se. Gillar du het Mexikansk mat kan du toppa tostadasen med Salsa med Habanero till.

Räkna att du behöver 18 majstortillas (3 per portion) så du bakar receptet med 1 sats majstortillas som blir runt 30 stycken majstortillas (med diameter på runt 12 cm). Spara ev. de som blir över i frysen. De kan njutas som vanliga fyllda mjuka tortillas också.

6 portioner tostadas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 18 små majstortillas med 12 cm diameter
  • 300 gram spansk smal chorizo
  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk hackad jalapeno eller chiliflakes
  • 3 msk matolja
  • 3 dl vatten
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl finriven spetskål, vitkål eller strimlad romansallad
  • 1 granatäpple
  • 1 pkt gräddfil
  • 1 dl hackad färsk koriander att garnera med
  • 0,5 liter majsolja att fritera i

Tillagning

  1. Baka majstortillas enligt recept här på receptfavoriter eller använd köpta.
  2. Mexikanska svarta bönor: skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili.
  3. Fräs i olja några minuter.
  4. Tillsätt bönorna och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då.
  6. Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress. Smaka av bönorna med salt och svartpeppar. Låt svalna.
  7. Riv eller finhacka kål.
  8. Rensa granatäpplet.
  9. Grovhacka färsk koriander.
  10. Skär korv i sneda tunna skivor och bryn dem knapriga i en stekpanna.
  11. Hetta upp någon halv liter olja i en panna med höga kanter eller kastrull. Se till att ha ett lock till hands att täcka med vid brand.
  12. Fritera 2-3 majstortillas i taget och lägg upp på en bricka eller fat med hushållspapper.
  13. När du friterat alla tortillabröd till tostadas så lägg upp dem på ett serveringsfat eller bricka.
  14. Lägg två msk svarta bönor, sedan lite strimlad kål, en klick gräddfil, några bitar chorizo, lite granatäpple och toppa med färsk koriander.
  15. Servera dina tostadas inom kort och njut. Om man gillar stark mat kan man servera med lite Salsa med Habanero till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept