Tostadas majstortillas med topping

Tostadas är friterade majstortillas med topping. Här med knaprig chorizo, strimlad kål, Mexikanska steka svarta bönor, gräddfil, färsk koriander och granatäpple. Goda som förrätt, tilltugg eller på buffé.

Koka gärna egna svarta bönor dagen innan. Använder du köpta på burk så skölj dem noga innan. Du kan baka egna majstortillas vilket är godast. Majstortillas (samt majsmjöl och tortillapress) med mera finns också att köpa på nätet ex. på Andale.se. Gillar du het Mexikansk mat kan du toppa tostadasen med Salsa med Habanero till.

Räkna att du behöver 18 majstortillas (3 per portion) så du bakar receptet med 1 sats majstortillas som blir runt 30 stycken majstortillas (med diameter på runt 12 cm). Spara ev. de som blir över i frysen. De kan njutas som vanliga fyllda mjuka tortillas också.

6 portioner tostadas

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 18 små majstortillas med 12 cm diameter
  • 300 gram spansk smal chorizo
  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk hackad jalapeno eller chiliflakes
  • 3 msk matolja
  • 3 dl vatten
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 2 dl finriven spetskål, vitkål eller strimlad romansallad
  • 1 granatäpple
  • 1 pkt gräddfil
  • 1 dl hackad färsk koriander att garnera med
  • 0,5 liter majsolja att fritera i

Tillagning

  1. Baka majstortillas enligt recept här på receptfavoriter eller använd köpta.
  2. Mexikanska svarta bönor: skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili.
  3. Fräs i olja några minuter.
  4. Tillsätt bönorna och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då.
  6. Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress. Smaka av bönorna med salt och svartpeppar. Låt svalna.
  7. Riv eller finhacka kål.
  8. Rensa granatäpplet.
  9. Grovhacka färsk koriander.
  10. Skär korv i sneda tunna skivor och bryn dem knapriga i en stekpanna.
  11. Hetta upp någon halv liter olja i en panna med höga kanter eller kastrull. Se till att ha ett lock till hands att täcka med vid brand.
  12. Fritera 2-3 majstortillas i taget och lägg upp på en bricka eller fat med hushållspapper.
  13. När du friterat alla tortillabröd till tostadas så lägg upp dem på ett serveringsfat eller bricka.
  14. Lägg två msk svarta bönor, sedan lite strimlad kål, en klick gräddfil, några bitar chorizo, lite granatäpple och toppa med färsk koriander.
  15. Servera dina tostadas inom kort och njut. Om man gillar stark mat kan man servera med lite Salsa med Habanero till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer