Fajitas med tempeh

Introduktion och förberedelse

Bjud på fajitakväll med tempeh samt förslag på tillbehör.

Marinerad tempeh som du kan steka eller grilla.

Serveringsförslag

  • Duka upp tempeh-fajitas samt tillbehör till en liten buffé så kan man fylla och rulla ihop sina egna fajitas i tortillabröd.
  • Som grund av tillbehör tycker jag det räcker fint med Pico de Gallo tomatsalsa, valfria varma tortillas, guacamole, tabasco, hackad färsk koriander, limeklyftor samt fräst paprika och lök - se bild nedan.
  • Vidare dukade jag upp strimlad vitkål och morot (finns färdig på påse), strimlad isbergssallad, tärnad Mexikansk mango, färsk tärnad ananas - se bild nedan.
  • Du kan ta de tillbehör du gillar. Jag dukade mest upp så många för att visa vad som passar till.
  • Du kan även ta Oatly Fraiche och vegan riven sojaost mozzarellastyle eller annan vegan riven ost till.
  • Fler förslag på gröna tillbehör som passar är färsk hackad mynta, tärnad gurka, majs och kokta svarta bönor.
  • Andra förslag är hemgjord salsasås med Arbol-chil, Mexikansk guacamole, Mexikanska svarta bönor och hembakta majstortillas, salsasås/tacosås; salsa med habanero, Piri-piri-salsa, hemgjord Sriracha eller ananassalsa med mynta.
  • Nachos är gott att servera till som chips eller smula över som fyllning.

Val av tempeh

Du kan ta valfri hel bit tempeh - jag tog Bärta helbit tempeh som görs av gula ärtor.

Grilla eller stek

  • Jag stekte i stekpanna. Först hela biten tempeh sedan strimlade jag det och stekte på igen.
  • Grillar du på utegrill så grilla först hela biten tempeh så den får färg - akta så den ej bränns. Strimla sedan och lägg i folie, en folieform eller annan form på grillen och låt bli genomstekt samt håll varmt till servering.
  • Tempehn kan även friteras i tärningar eller bitar.

Varianter

  • Du kan ta valfri paprika - röd, gul, orange eller röd paprika; spetspaprika med mera.
  • Istället för rödlök kan du ta gul lök.
  • Istället för kryddningen till tempehn kan du krydda med en påse färdig fajitakrydda.
  • Tabasco kan bytas mot annan valfri chilisås som Sriracha.
  • Färsk ananas kan bytas mot ananas på burk.

Tips

Färsk koriander på kruka blir dyrt så kolla efter färsk koriander i knippe - jag köper min hos grönsakshandlaren på torget men finns även i asiatiska butiker eller fråga om de kan ta hem i grönsaksdisken.

Tempeh-fajitas omgiven av goda tillbehör som en buffé
Tempeh-fajitas serverat med tortillabröd, lime, kålmix, guacamole, isbergssallad, pico de gallo, färsk koriander, mango, stekt paprika och rödlök samt tabasco.

4 portioner fajitas med tempeh

  • Förberedelse: 1 dag 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 dag 50 min

Ingredienser

  • 360 gram tempeh, jag tog 1 pkt Bärta helbit tempeh av ärtor
  • 4 msk majsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chipotle chilipulver
  • 2 krm mald koriander
  • 3 krm Ancho chilipulver
  • 3 krm paprikapulver
  • 2 krm torkad oregano
  • 1 krm curry
  • 4 msk limejuice
  • 1/2 tsk tabasco
  • 2 msk hackad stjälk av färsk koriander
  • 1-2 msk hackad röd chili
  • TILLBEHÖR: 2 paprikor; förslagsvis en röd och en grön
  • 1 rödlök
  • 4 msk majsolja
  • 4 portioner guacamole (med Oatly Fraiche)
  • 4 portioner Pico de gallo salsa
  • 2 dl Oalty Fraiche (valfritt)
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 1 lime
  • 12-16 små vete- eller majstortillas; eller 8 stora eller 12 medelstora
  • 150 gram vegan riven ost (valfritt)
  • 1 flaska tabasco eller annan chilisås
  • 1/4 strimlat huvud isbergssallad (valfritt)
  • 200 gram kålmix - strimlad vitkål och morot (valfritt)
  • 1 tärnad mango (valfritt)
  • 100 gram smulad vegan feta (valfritt)
  • 0,5 färsk tärnad ananas (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda tempeh med kryddningen i en skål eller påse. Låt marinera några timmar eller gärna över natten.
  2. Förbered tillbehör - dessa kan du förbereda i god tid och ha i kylen. Gör guacamole, pico de gallo, skölj och klyfta lime, skölj och hacka färsk koriander, lägg upp crème fraiche och ost i skålar. Vidare kan du förbereda andra tillbehör du vill ha som förslagsvis strimlad isbergssallad, tärnad mango, tärnad färsk ananas, smulad vitost, kålmix mer mera i skålar.
  3. Skala lök och strimla den. Skölj paprika, dela, kärna ur och strimla den. Stek lök och paprika i majsolja ca 10 minuter på medelvärme tills den har fått rejält med färg och är mjuk. Du kan steka lök och paprika var för sig i omgångar, i två pannor eller blanda ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Stek eller grilla tempeh-biten hel så den blir väl brynt men ej bränd. Spara ev. marinad som är över.
  5. Lägg över tempehn på en skärbräda och skär i lagom strimlor. Häll över marinad om det blivit över i skål eller påse.
  6. Lägg tillbaka tempehbitarna igen i stekpannan. Eller lägg i folie, folieform eller annan form samt stek igen på grillen. Låt tempehn bli genomvarm och få lite färg. Håll varmt till servering.
  7. Sätt på ugnen om du vill ha varma bröd. De kan även mikras varma någon minut.
  8. Duka upp allting. Se till att tempeh och paprika samt lök är varmt. Värm bröden. Resten kan vara kallt.
  9. Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk, tortillavärmare eller folie och servera dem varma.
  10. Jag brukar först ta lite oatly fraiche, guacamole, sedan tempeh-fajita, paprika, lök, vegan ost, sallad, grönt, mango, ananas, salsa och så färsk koriander. Men det är helt valfritt hur man fyller sina tortillabröd. Fyller du för mycket så går de ej att vika ihop dock - vilket händer mig själv ofta så en tallrik är bra att ha under för det kan bli lite stökigt - men så gott.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 712 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-07

Tillbehör och liknande recept:

Mexikansk Streetfood från grunden

Gillar du Texmex så kommer du att älska Mexikansk streetfood. Mexikansk streetfood med majstortillas...