Majstortillas med pulled beef

Majstortillas med pulled beef Birria de res, pico de gallo, gucacamole, gräddfil, chilisalsa och färsk koriander. Köp färdiga eller baka egna majstortillas - som blir mycket gott. 

Läs mer om Mexikansk streetfood. Laga gärna allting själv så blir det jättegott. Det kräver dock lite framförhållning. Alternativ är att köpa färdiga majstortillas eller majsmjöl och tortillapress om du vill baka egna tortillas, het salsasås, torkade chilisorter med mera - detta finns att köpa bla på nätet ex. på andale.se.

Räkna att du behöver runt 30 stycken majstortillas med diameter på runt 12 cm. Gillar du riktigt stark salsa kan du servera Salsa med Habanero till. Mexikanska stekta bönor samt tortillachips är också gott till.

6 portioner majstortillas med pulled beef

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg nötkött som bringa, flankstek, oxkind (koka 4 timmar), högrev, ytterlår eller bog
  • 1 msk salt
  • 1 gul lök
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 tsk oregano
  • 1 msk hel koriander
  • 4 stjälkar persilja
  • Salsa marinad: 3 guajillochili
  • 2 anchochilis
  • 2 arbolchilis
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 cocktailtomater
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 dl fond från köttkoket
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • Tillbehör: 1 dl färsk koriander till garnering (valfritt)
  • 6 port pico de gallo tomatsalsa
  • 6 port mexikansk guacamole
  • 1 pkt gräddfil

Tillagning

  1. Lägg köttet i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av med en slev.
  2. Tillsätt salt, klyftad skalad gul lök, grovhackad vitlök, oregano, koriander samt persilja.
  3. Koka köttet under lock på låg värme i 1,5 till 2 timmar tills det är mört och lätt faller isär i trådar. Köttet ska gå och dra isär i trådar och vara mört när du smakar. Koka annars längre.
  4. Låt köttet ligga i koklagen och svalna en kvart.
  5. Ta upp köttet och låt det svalna på ett fat. Låt fonden svalna.
  6. Förbered under tiden marinaden: Dela guajillochilis samt anchochilis och pilla bort kärnorna.
  7. Rosta dem med hela arbolchilis i en stekpanna tills de har små brända fläckar.
  8. Koka upp 4 dl vatten och lägg ner guajillochilis samt anchochilis att småkoka i 5 minuter så de blir mjuka.
  9. Arbolchilis skär du av fästet på och lägg i en gryta tillsammans med olja.
  10. Skala och klyfta lök samt vitlök grovt. Rosta dem i stekpannan samt lägg över i grytan.
  11. Rosta cocktailtomater hela tills de är lite brända och lägg över i grytan.
  12. Rosta hastigt oregano, spiskummin och paprikapulver samt tillsätt till grytan.
  13. Häll av guajillochilis och anchocilis samt grovhacka dem. Tillsätt till grytan.
  14. Fräs allt i grytan några minuter och tillsätt sedan fond från köttkoket, vinäger, socker och salt.
  15. Mixa med stavmixer, i blender eller matberedare till en slät salsa.
  16. Koka salsan på låg värme i 10 minuter. Smaka av med salt.
  17. Sätt ugnen på 200 grader.
  18. Skär köttet mot så att de blir ca 4 cm långa. Dra isär köttet i trådar och lägg i en ugnsform.
  19. Tillsätt hälften av marinaden och blanda runt med köttet. Spara resten av marinaden och servera som extra salsa.
  20. Låt köttet få färg i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  21. Ta ut och servera Mexikansk pulled beef med pico de gallo, guacamole, gräddfil, salsa med habanera samt färsk grovhackad koriander.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer