Majstortillas med pulled beef

Introduktion och förberedelse

Majstortillas med pulled beef Birria de res, pico de gallo, gucacamole, gräddfil, chilisalsa och färsk koriander.

Läs mer om Mexikansk streetfood här. Laga gärna allting själv så blir det jättegott. Det kräver dock lite framförhållning.

Med köpta eller hembakta majstortillas

Köp färdiga eller baka egna majstortillas - som blir mycket gott. Räkna att du behöver runt 30 stycken majstortillas med diameter på runt 12 cm.

Majsmjöl och tortillapress till hembakta tortillas samt andra ingredienser som het salsasås, torkade chilisorter med mera - detta finns att köpa förslagsvis på nätet på andale.se.

Tillbehör

Förutom tillbehören jag föreslår i receptet så kan du laga en riktigt stark salsa med Habanero till.

Mexikanska stekta bönor samt tortillachips är också gott till.

Hembakta majstortillas med pulled beef och topping på tallrik.
Hembakta majstortillas toppade med pulled beef, guacamole, pico de gallo salsa, chilisåsen från marinaden och färsk koriander.

6 portioner majstortillas med pulled beef

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg nötkött som bringa, flankstek, oxkind (koka 4 timmar), högrev, ytterlår eller bog
  • 1 msk salt
  • 1 gul lök
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 tsk oregano
  • 1 msk hel koriander
  • 4 stjälkar persilja
  • SALSA OCH MARINAD: 3 guajillochili
  • 2 anchochilis
  • 2 arbolchilis
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 cocktailtomater
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 dl fond från köttkoket
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • TOPPING: 1 dl färsk koriander till garnering (valfritt)
  • 6 port pico de gallo tomatsalsa
  • 6 port mexikansk guacamole
  • 1 pkt gräddfil

Tillagning

  1. Lägg köttet i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av med en slev.
  2. Tillsätt salt, klyftad skalad gul lök, grovhackad vitlök, oregano, koriander samt persilja.
  3. Koka köttet under lock på låg värme i 1,5 till 2 timmar tills det är mört och lätt faller isär i trådar. Köttet ska gå och dra isär i trådar och vara mört när du smakar. Koka annars längre.
  4. Låt köttet ligga i koklagen och svalna en kvart.
  5. Ta upp köttet och låt det svalna på ett fat. Låt fonden svalna.
  6. Förbered under tiden marinaden: Dela guajillochilis samt anchochilis och pilla bort kärnorna.
  7. Rosta dem med hela arbolchilis i en stekpanna tills de har små brända fläckar.
  8. Koka upp 4 dl vatten och lägg ner guajillochilis samt anchochilis att småkoka i 5 minuter så de blir mjuka.
  9. Arbolchilis skär du av fästet på och lägg i en gryta tillsammans med olja.
  10. Skala och klyfta lök samt vitlök grovt. Rosta dem i stekpannan samt lägg över i grytan.
  11. Rosta cocktailtomater hela tills de är lite brända och lägg över i grytan.
  12. Rosta hastigt oregano, spiskummin och paprikapulver samt tillsätt till grytan.
  13. Häll av guajillochilis och anchocilis samt grovhacka dem. Tillsätt till grytan.
  14. Fräs allt i grytan några minuter och tillsätt sedan fond från köttkoket, vinäger, socker och salt.
  15. Mixa med stavmixer, i blender eller matberedare till en slät salsa.
  16. Koka salsan på låg värme i 10 minuter. Smaka av med salt.
  17. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  18. Skär köttet mot så att de blir ca 4 cm långa. Dra isär köttet i trådar och lägg i en ugnsform.
  19. Tillsätt hälften av marinaden och blanda runt med köttet. Spara resten av marinaden och servera som extra salsa till servering.
  20. Låt köttet få färg i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  21. Ta ut och servera köttet med guacamole, pico de gallo, gräddfil (valfritt), salsa med habanero samt färsk grovhackad koriander på majstortillas.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-27