Grillad spetskål

Introduktion och förberedelse

Grillad spetskål i klyftor med god marinad är lättlagat, billigt och gott. 

Serveringsförslag

  • Servera spetskålen som grönsakstillbehör, vegorätt eller sidorätt från grillen.
  • Den nedre delen - blomfästet - behöver man inte äta sedan utan är mest med för att hålla ihop kålen vid grillningen. 
  • Passar till det mesta som kött som fläsk, nötkött, vilt, lamm; fisk som laxkycklingfilé eller kycklingspett. Jag hade kålen till grillad fläskkarré med lite matyoghurt och sweetchili-sås till.
  • Som vegorätt kan du servera spetskålen som huvudrätt och ha fler valfria tillbehör till. Ett förslag är att toppa med rostade cashewnötter; rödbetschips eller rostad lök, jordnötssås eller majsröra; chilipicklad gurka, grillad blomkål och grillad potatis
  • Andra grönsaker som kan grillas på samma vis och passar ihop är auberginezucchini och knipplök
  • Smaksätt med brynt smör - skeda över innan servering. 
  • Kan garneras som på bilden med blad av ringblomma och bladpersilja. Och/eller färska örter som timjan, rosmarin, salvia, oregano eller basilika. 

Kan förberedas

  • Du kan dela och marinera spetskålen och förvara övertäckt på ett fat i kylen i god tid innan.
  • Den kan även grillas innan och förvaras i kylen. Kål tycker jag blir ännu godare dagen efter. Kan värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen till servering.

Till många

Spetskålen är lätt att dubblera och laga till många. Då kan du ge dem färg och smak på grillen samt sedan lägga över i en folieform och låta gå på lägre värme vid sidan på grillen eller sätta in i ugnen att mjukta på 175 grader i minst 20 minuter eller fram till servering. De kan gå längre tid - upp mot en timme och blir bara godare. 

Grilla eller steka

Istället för utegrill går det bra att rosta spetskålen i ugnen. 

Smaksättningar

Förutom nedan förslag med vitlök, söt soja är här några andra goda smaksättningar:

  • Jag smaksatt med olivolja, hackad vitlök, ketjap manis - en söt indonesisk soja, kinesisk soja samt lite vinäger. 
  • Marinaden är valfri - det funkar med enbart olja, salt och peppar.
  • Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller teryakisås.
  • Tillsätt örter som färsk eller torkad rosmarin, timjan, oregano och/eller salvia. 
  • Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.

Grillad spetskål serverad som tillbehör till fläskkarré på tallrik. Spetskålen är gott på egen hand eller som grönsakstillbehör till annat på grillen som kött, fisk, kyckling med mera. Jag hade den till grillad fläskkarré - tog samma marinad och så lite sås av matyoghurt och sweetchili - grillmiddagen är klar.

4 portioner grillad spetskål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud spetskål, ca 700 gram
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller annan matolja
  • 1,5 msk ketjap manis
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk vinäger, valfri sort
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj spetskålen och skär bort fula delar och det yttersta bladet om det är fult.
  2. Dela i klyftor med blomfästet nedertill kvar - så att det håller ihop bladen på grillen. Lägg på en stor tallrik, form eller fat.
  3. Blanda marinaden av olja, ketjap manis, soja, pressad eller finhackad vitlök, chiliflakes, vinäger, salt och peppar i en skål.
  4. Pensla spetskålen med marinaden så att det rinner ner mellan bladen. Spara lite till grillningen.
  5. Grilla spetskålen ca 3 minuter på varje sida så de får färg. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme 15 minuter till så att de mjuknar och blir genomstekta. Pensla någon gång med marinaden. Det gör inget om de får gå längre tid på grillen - bara de ej bränns. De kan även lagas klart i ugnen på 175grader i minst 20 minuter.
  6. Servera på fat eller tallrik. Pensla med det sista av marinaden. Strö gärna över lite färska örter som timjan eller bladpersilja som garnering. Lite flingsalt är även gott på.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-01

Tillbehör och liknande recept: