Grillad spetskål

Grillad spetskål i klyftor på naturellt vis eller med god marinad. Lättlagat, billigt och gott.

4 portioner grillad spetskål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud spetskål, ca 700 gram
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller annan matolja
  • MARINAD (VALFRITT): 1,5 msk ketjap manis
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk vinäger, valfri sort
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj spetskålen och skär bort fula delar och det yttersta bladet om det är fult.
  2. Dela i klyftor med blomfästet nedertill kvar - så att det håller ihop bladen på grillen. Lägg på en stor tallrik, form eller fat.
  3. Bind gärna ihop spetskålen på mitten med en bit bomullsnöre.
  4. KOMPAKT SPETSKÅL: Koka klyftorna med spetskål i en vid panna med höga kanter under lock i ca 8-10 minuter.
  5. SPÄD SPETSKÅL: Förkoka i 5-7 minuter.
  6. Nu kan du grilla spetskålen med eller utan marinad. Väljer du att grilla naturellt så pensla med enbart olja.
  7. MARINAD: Blanda marinaden av olja, ketjap manis, soja, pressad eller finhackad vitlök, chiliflakes, vinäger, salt och peppar i en skål. Pensla spetskålen med marinaden så att det rinner ner mellan bladen. Spara lite till grillningen.
  8. Grilla spetskålen 1-2 minuter på varje sida så de får färg runt om. Vänd försiktigt.
  9. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme i ca 5-10 minuter till så de blir genomvarma. Pensla gärna någon gång med marinad. Håll varma vid sidan på grillen till servering.
  10. Servera på fat eller tallrik. Pensla med det sista av marinaden. Strö gärna över lite färska örter som timjan eller bladpersilja som garnering. Lite flingsalt är även gott på.
Bind gärna ihop kålen med bomullssnöre innan så håller bladen ihop bättre.
Bind gärna ihop kålen med bomullssnöre innan så håller bladen ihop bättre. Detta är valfritt.
Förkoka kålen mjuk - späd kål kokar du i 5-7 minuter och fastare kompaktare kål upp mot 8-10 minuter.
Förkoka kålen mjuk - späd kål kokar du i 5-7 minuter och fastare kompaktare kål upp mot 8-10 minuter.
Kålen kan förberedas i god tid innan grillningen.
Kålen kan förberedas i god tid innan grillningen.
Binder du upp kålen med snöre blir den lättare att hantera på grillen.
Binder du upp kålen med snöre blir den lättare att hantera på grillen.
Klyftor av späd och luftig spetskål får god smak på grillen.
Klyftor av späd och luftig spetskål får god smak på grillen.
När kålen fått fin färg grillar du 5-10 minuter till på lägre värme.
När kålen fått fin färg grillar du 5-10 minuter till på lägre värme.
Är spetskålen av den kompaktare sorten så är mitt tips att förkoka den i ca 8-10 minuter innan grillningen.
Är spetskålen av den kompaktare sorten så är mitt tips att förkoka den i ca 8-10 minuter innan grillningen.
Grillad spetskål på naturellt vis med enbart olja utan marinad blir också gott. Här förkokt spetskål av den mer kompakta sorten.
Grillad spetskål på naturellt vis med enbart olja utan marinad blir också gott. Här förkokt spetskål av den mer kompakta sorten.
Grillad spetskål på naturellt vis med enbart olivolja och flingsalt är gott som grönsakstillbehör till det mesta.
Grillad spetskål på naturellt vis med enbart olivolja och flingsalt är gott som grönsakstillbehör till det mesta.
Grillad spetskål serverad med grillad majs, grillad potatis och grillspett med fläskfilé och korv.
Grillad spetskål serverad med grillad majs, grillad potatis, enkel sås av sweet chili samt gräddfil samt grillspett med fläskfilé och korv.

Serveringsförslag

Kan förberedas

  • Du kan förkoka spetskålen i klyftor och förvara i kylen med eller utan marinad. 
  • Den kan även grillas innan och sedan förvaras i kylen. Nästan ännu godare dagen efter. Kan värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen till servering.

Till många

Spetskålen är lätt att dubblera och laga till många. Då kan du förkoka dem och sedan ge dem färg och smak på grillen. Kan hållas varma i folie eller i ugnen.

Tips

Har du ej förkokt spetskålen bör de ligga minst 15 minuter att steka mjuka på låg värme vid sidan på grillen. 

I ugnen

Istället för utegrill blir det gott att rosta spetskålen i ugnen.

Smaksättningar

Förutom nedan förslag med vitlök, söt soja är här några fler förslag:

  • På enklaste vis med enbart olivolja eller smör, flingsalt och nymald svartpeppar.
  • Med olivolja, flingsalt, svartpeppar och fin balsamvinäger.
  • Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller ponzu.
  • Tillsätt örter som färsk eller torkad rosmarin, timjan, oregano och/eller salvia.
  • Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.

Grillad spetskål serverad som tillbehör till fläskkarré på tallrik.
Spetskålen är gott på egen hand eller som grönsakstillbehör till annat på grillen som kött, fisk, kyckling med mera. Jag hade den till grillad fläskkarré - tog samma marinad och så lite sås av matyoghurt och sweetchili - grillmiddagen är klar.

E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-09

Tillbehör och liknande: