Grillad spetskål

Introduktion och förberedelse

Grillad spetskål i klyftor på naturellt vis eller med god marinad. Lättlagat, billigt och gott.

Serveringsförslag

Val av spetskål

Spetskål kan skilja sig åt hur kompakt eller luftig den är. Den kompakta är mer lik vitkål och den luftiga är spädare och har med luft mellan kålbladen.

  • Köper du kompakt spetskål så tycker jag man kan förkoka den innan grillning. Dela i klyftor med blomfästet kvar så de sitter ihop. Koka i 8 minuter under lock i en vid panna med höga kanter.
  • Köper du luftig späd spetskål kan man marinera och grilla den direkt. Eller förkoka 2 minuter.

Kan förberedas

  • Du kan dela och marinera spetskålen och förvara övertäckt på ett fat i kylen i god tid innan.
  • Den kan även grillas innan och förvaras i kylen. Kål tycker jag blir ännu godare dagen efter. Kan värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen till servering.
  • Du kan förkoka spetskålen i klyftor och förvara i kylen.

Till många

Spetskålen är lätt att dubblera och laga till många. Då kan du förkoka dem och sedan ge dem färg och smak på grillen. Kan hållas varma i folie eller i ugnen.

Tips

Du kan binda upp kålen med steksnöre så håller bladen ihop på grillen.

I ugnen

Istället för utegrill blir det gott att rosta spetskålen i ugnen.

Smaksättningar

Förutom nedan förslag med vitlök, söt soja är här några fler förslag:

  • På enklaste vis med enbart olivolja eller smör, flingsalt och nymald svartpeppar.
  • Med olivolja, flingsalt, svartpeppar och fin balsamvinäger.
  • Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller ponzu.
  • Tillsätt örter som färsk eller torkad rosmarin, timjan, oregano och/eller salvia.
  • Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.

Grillad spetskål serverad som tillbehör till fläskkarré på tallrik.
Spetskålen är gott på egen hand eller som grönsakstillbehör till annat på grillen som kött, fisk, kyckling med mera. Jag hade den till grillad fläskkarré - tog samma marinad och så lite sås av matyoghurt och sweetchili - grillmiddagen är klar.

4 portioner grillad spetskål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud spetskål, ca 700 gram
  • 2 msk olivolja, rapsolja eller annan matolja
  • MARINAD: 1,5 msk ketjap manis
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk vinäger, valfri sort
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj spetskålen och skär bort fula delar och det yttersta bladet om det är fult.
  2. Dela i klyftor med blomfästet nedertill kvar - så att det håller ihop bladen på grillen. Lägg på en stor tallrik, form eller fat.
  3. KOMPAKT SPETSKÅL: Koka klyftorna med spetskål i en vid panna med höga kanter under lock i ca 8 minuter.
  4. LUFTIG SPETSKÅL: Kan tillagas som de är eller förkokas i ca 2 minuter.
  5. Nu kan du grilla spetskålen med eller utan marinad. Väljer du att grilla naturellt så pensla med enbart olja.
  6. MARINAD: Blanda marinaden av olja, ketjap manis, soja, pressad eller finhackad vitlök, chiliflakes, vinäger, salt och peppar i en skål. Pensla spetskålen med marinaden så att det rinner ner mellan bladen. Spara lite till grillningen.
  7. Grilla spetskålen 1-3 minuter på varje sida så de får färg runt om. Vänd försiktigt.
  8. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme minst 10-15 minuter till så de blir genomvarma. Har du ej förkokt spetskålen bör de ligga minst 15 minuter att steka mjuka på låg värme vid sidan på grillen. Pensla gärna någon gång med marinaden. Håll varma vid sidan på grillen till servering.
  9. Servera på fat eller tallrik. Pensla med det sista av marinaden. Strö gärna över lite färska örter som timjan eller bladpersilja som garnering. Lite flingsalt är även gott på.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-20

Tillbehör och liknande recept: