Grillad spetskål
Grillad spetskål i klyftor på naturellt vis eller med god marinad. Lättlagat, billigt och gott.
Tillagning
- Skölj spetskålen och skär bort fula delar och det yttersta bladet om det är fult.
- Dela i klyftor med blomfästet nedertill kvar - så att det håller ihop bladen på grillen. Lägg på en stor tallrik, form eller fat.
- Bind gärna ihop spetskålen på mitten med en bit bomullsnöre.
- KOMPAKT SPETSKÅL: Koka klyftorna med spetskål i en vid panna med höga kanter under lock i ca 8-10 minuter.
- SPÄD SPETSKÅL: Förkoka i 5-7 minuter.
- Nu kan du grilla spetskålen med eller utan marinad. Väljer du att grilla naturellt så pensla med enbart olja.
- MARINAD: Blanda marinaden av olja, ketjap manis, soja, pressad eller finhackad vitlök, chiliflakes, vinäger, salt och peppar i en skål. Pensla spetskålen med marinaden så att det rinner ner mellan bladen. Spara lite till grillningen.
- Grilla spetskålen 1-2 minuter på varje sida så de får färg runt om. Vänd försiktigt.
- Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme i ca 5-10 minuter till så de blir genomvarma. Pensla gärna någon gång med marinad. Håll varma vid sidan på grillen till servering.
- Servera på fat eller tallrik. Pensla med det sista av marinaden. Strö gärna över lite färska örter som timjan eller bladpersilja som garnering. Lite flingsalt är även gott på.
Serveringsförslag
- Servera spetskålen som grönsakstillbehör, vegorätt eller sidorätt från grillen.
- Den nedre delen - blomfästet - behöver man inte äta utan är mest med för att hålla ihop kålen vid grillningen.
- Passar till det mesta som kött som fläsk, nötkött, vilt, lamm; fisk som lax; kycklingfilé eller kycklingspett.
- Jag har bland annat serverat kålen till grillad fläskkarré, grillade fläskkotletter och grillspett med fläskfilé och korv.
- Som vegorätt kan du servera spetskålen som huvudrätt och ha fler valfria tillbehör till. Ett förslag är att toppa med rostade cashewnötter; rödbetschips eller rostad lök, jordnötssås eller majsröra; chilipicklad gurka, grillad blomkål och grillad potatis.
- Andra grönsaker som kan grillas på samma vis och passar ihop är portabello, aubergine, zucchini och knipplök.
- En variant är att skeda över brynt smör innan servering.
- Kan garneras som på bilden med blad av ringblomma och bladpersilja. Och/eller färska örter som timjan, rosmarin, salvia, oregano eller basilika.
Kan förberedas
- Du kan förkoka spetskålen i klyftor och förvara i kylen med eller utan marinad.
- Den kan även grillas innan och sedan förvaras i kylen. Nästan ännu godare dagen efter. Kan värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen till servering.
Till många
Spetskålen är lätt att dubblera och laga till många. Då kan du förkoka dem och sedan ge dem färg och smak på grillen. Kan hållas varma i folie eller i ugnen.
Tips
Har du ej förkokt spetskålen bör de ligga minst 15 minuter att steka mjuka på låg värme vid sidan på grillen.
I ugnen
Istället för utegrill blir det gott att rosta spetskålen i ugnen.
Smaksättningar
Förutom nedan förslag med vitlök, söt soja är här några fler förslag:
- På enklaste vis med enbart olivolja eller smör, flingsalt och nymald svartpeppar.
- Med olivolja, flingsalt, svartpeppar och fin balsamvinäger.
- Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller ponzu.
- Tillsätt örter som färsk eller torkad rosmarin, timjan, oregano och/eller salvia.
- Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal