Grillad knipplök

Introduktion och förberedelse

Grillad knipplök med olivolja, salt och peppar samt förslag på grillmarinad med vitlök, ketjap manis och örter.

Serveringsförslag

  • Knipplöken är ett lättlagat och gott grönsakstillbehör till det mesta.
  • Jag hade knipplöken som tillbehör tillsammans med grillad zucchini, aubergine och potatis till quornfilé samt en grönsallad med burrata.
  • Som förrätt kan knipplöken grillas med olivolja, salt och peppar samt serveras med ett kryddsmör exempelvis vitlökssmör eller Café de Paris som får smälta över knipplöken till servering.
  • Grillad knipplök är även god som topping på pizza.

Varianter

Blir även gott med vanlig gul lök, steklök rödlök eller purjolök. Dela på stora lökar i halvor eller klyftor. Klyftad lök eller små steklökar kan träs på spett så är de lättare att hålla reda på på grillen.

Kan förberedas

  • Du kan marinera knipplöken i kylen i god tid innan.
  • Den kan även grillas innan och förvaras i kylen. Blir bara godare dagen efter. Kan värmas i folie eller folieform på grillen eller i ugnen till servering.

Till många

Grillad knipplök är lätt att dubblera och laga till många.

Grilla eller steka

Istället för utegrill går det bra att steka i grillpanna eller stekpanna.

Smaksättningar

Förutom nedan förslag med vitlök, söt soja och örter är här några andra goda smaksättningar:

  • Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller teryakisås.
  • Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.
  • Ta i chili som en hackad färsk röd chili; något krm chiliflakes; 1/2 tsk sriracha chilisås eller sambal oelek.

Grillade skivor av aubergine serverade som tillbehör med knipplök och zucchini
Grillade skivor av aubergine serverade som tillbehör med knipplök och zucchini.

4 portioner grillad knipplök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6-8 knipplökar, ca 350-400 gram
  • 4 msk olivolja eller annan matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök (valfritt)
  • 2 msk ketjap manis (valfritt
  • 2 krm torkad oregano eller 1 msk färsk hackad oregano (valfritt)
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk hackad timjan (valfritt)
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 msk färsk hackad rosmarin (valfritt)
  • 1 krm torkad salvia eller 1/2 msk färsk hackad salvia (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj knipplöken och skär bort lite av blasten i toppen. Skär vidare bort lite på blomfästet. Ta bort det yttersta lagret om det ej är fint. Fin blast sparar du att strimla samt strö över som garnering eller spara i kylen till någon annan rätt.
  2. Små knipplökar kan behållas hela och större kan man dela i halvor.
  3. Blanda knipplöken med olivolja, salt och peppar - detta räcker om man önskar lite enklare. Jag hade även i finhackad vitlök, ketjap manis samt grovt hackad oregano, timjan, rosmarin samt salvia. Du behöver ej alla örter och du kan ta torkade. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  4. Grilla bitarna med knipplök i ca 3 minuter på varje sida så de får färg. Det gör inte så mycket om de bränns på utsidan - det kan man pilla bort sedan vid servering. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme 10 minuter till så att de mjuknar och blir genomstekta. Pensla gärna någon gång med marinaden som är kvar i bunken.
  5. Servera på fat eller tallrik. Strö gärna över lite färska örter som garnering. Lite flingsalt är även gott på.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-02

Tillbehör och liknande recept: