Jordnötssås

Introduktion och förberedelse

Jordnötssås till grillspett och thaimat med mera. En sås du lagar av jordnötssmör, kokosmjölk, chili samt lite röd currypasta.

Serveringsförslag

  • Servera i skål till valfri thaimat eller asiatiskt grillat som grillspett med mera.
  • Såsen används ofta även som marinad. Prova att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Thairis passar då till eller en nudelsallad.

Tips

  • Dubbla då såsen och dela då upp i två delar innan du marinerar ex. rå kyckling och ha en orörd skål till serveringen som sås vid servering.
  • Kokar du såsen lite längre så får den godare smak - koka på låg värme i förslagsvis såsen i 40 minuter.

Varianter

Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar.

6 portioner jordnötssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl jordnötssmör, smooth eller crunchy
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 tsk röd currypasta, 2 tsk sambal oelek eller 2 msk hackad färsk röd chili
  • 1 msk socker
  • 1 msk lime (valfritt)
  • 1 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Rör om och koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fisksås samt chili eller currypasta i en kastrull.
  2. Låt småkoka i minst 10 minuter och helst i 40 minuter på låg värme.
  3. Smaka av med mer fisksås som är salt, vanlig salt, lime, chili och/eller currypasta samt en lite socker som förslagsvis halv tsk.
  4. Servera varm eller låt jordnötssåsen svalna till rumsvärme. Om du ska ha jordnötssåsen till marinad låter du den svalna helt innan du använder den.
E-mail
Medel: 3.8 (474 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 197 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-11