Jordnötssås
Jordnötssås till grillspett och thaimat med mera. En sås du lagar av jordnötssmör, kokosmjölk, chili samt lite röd currypasta.
Tillagning
- Rör om och koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fisksås samt chili eller currypasta i en kastrull.
- Låt småkoka i minst 10 minuter och helst i 40 minuter på låg värme.
- Smaka av med mer fisksås som är salt, vanlig salt, lime, chili och/eller currypasta samt en lite socker som förslagsvis halv tsk.
- Servera varm eller låt jordnötssåsen svalna till rumsvärme. Om du ska ha jordnötssåsen till marinad låter du den svalna helt innan du använder den.
Serveringsförslag
- Servera i skål till valfri thaimat eller asiatiskt grillat som grillspett med mera.
- Såsen används ofta även som marinad. Prova att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Thairis passar då till eller en nudelsallad.
Tips
- Dubbla då såsen och dela då upp i två delar innan du marinerar ex. rå kyckling och ha en orörd skål till serveringen som sås vid servering.
- Kokar du såsen lite längre så får den godare smak - koka på låg värme i förslagsvis såsen i 40 minuter.
Varianter
Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 197 kcal