Jordnötssås

Jordnötssås till grillspett och thaimat med mera. En sås full med nötter! Eller rättare sagt jordnötssmör, kokosmjölk, chili samt lite röd currypasta.

Såsen används ofta även som marinad. Prova att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Thairis passar då till eller en nudelsallad. Dubbla då såsen och dela då upp i två delar innan du marinerar ex. rå kyckling och ha en orörd skål till serveringen som sås vid servering.

Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar.

Kokar du jordnötssåsen lite längre så får den godare smak - sjud gärna i 40 minuter.

6 portioner jordnötssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • 2 tsk röd currypasta, 2 tsk sambal oelek eller 2 msk hackad färsk röd chili
  • 1 msk socker
  • 1 msk lime (valfritt)
  • 1 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Rör om och koka upp jordnötssmör, kokosmjölk, socker, lime, fisksås samt chili eller currypasta i en kastrull.
  2. Låt helst sjuda i 40 minuter så blir den godast.
  3. Smaka av med mer fisksås (salt), lime, chili eller currypasta samt ev. en halv tsk socker.
  4. Låt ev. jordnötssåsen svalna innan servering. Om du ska ha jordnötssåsen till marinad ska den kallna helt innan.
E-mail
Medel: 4.1 (121 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.