Grillade primörer
Introduktion och förberedelse
Grillade primörer som färskpotatis, knipplök och knippmorötter.
Förkokta och marinerade samt sedan grillade till servering.
Serveringsförslag
Passar att servera som tillbehör till det mesta - speciellt om du ändå grillar annat vid samma tillfälle.
Val av grönsaker
Primörer är tidiga svenska sommargrönsaker och vanligast är färskpotatis, lök och morötter i knippe med blasten kvar. Om man vill ha med blomkål så kan man ta det också.
Varianter
- Om man inta har några örter så räcker det att hacka blasten från löken så blir det lite fint ändå.
- Vidare om man gillar vitlök så kan man pressa i en klyfta när man marinerar grönsakerna.
- Chiliflakes kan man också blanda i några krm om man vill ha lite hetta i grönsakerna.
Kan förberedas
Grönsakerna kan du förberda i god tid och förkoka lätt och sedan lägga att marinera med lite olja och örter i kylen fram tills det är dags att grilla.
Tillagning
- Skrubba eller skrapa av det mesta av skalet på potatisen. Lägg i en kastrull och täck med vatten.
- Koka potatisen mjuk i ca 20 minuter beroende på storlek. De ska ej koka för länge men vara precis ätbara. Häll av och lägg i en stor bunke.
- Skär av blasten på morötterna. Låt en cm av blasten sitta kvar. Skrapa rent runt toppen. Skölj och skrubba dem noga.
- Lägg morötterna i en kastrull och koka i 3-4 minuter beroende på storlek. Häll av och lägg med potatisen.
- Rensa löken och skär av blasten. Lämna ca 5 cm blast kvar. Skär bort fula delar på blasten. Strimla blasten och lägg med morötter och potatis.
- Lägg löken i en kastrull och koka täck med vatten. Koka dem i 10 minuter.
- Häll av löken och lägg med potatis och morötter.
- Förbered och hacka örter som timjan, rosmarin, persilja och gräslök samt lägg med potatisen.
- Tillsätt olivolja och örter samt salt. Hit kan du förbereda till grillningen.
- Grilla de hela potatisarna, morötterna och löken på grillen runt om tills de får färg och är genomvarma. Pensla med marinaden under tiden.
- Lägg upp på fat och strö lite flingsalt och eventuellt garnera med extra bladpersilja vid servering. Man kan även ta några varv med svartpepparkvarnen över grönsakerna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal