Grillade primörer

Introduktion och förberedelse

Grillade primörer som färskpotatis, knipplök och knippmorötter. Förkokta och marinerade samt sedan grillade till servering. Passar till det mesta.

Primörer är tidiga svenska sommargrönsaker och vanligast är färskpotatis, lök och morötter i knippe med blasten kvar. Om man vill ha med blomkål så kan man ta det också.

Grönsakerna förkokas och läggs sedan med lite olja och örter. Om man inta har några örter så räcker det att hacka blasten från löken så blir det lite fint ändå.

Vidare om man gillar vitlök så kan man pressa i en klyfta när man marinerar grönsakerna. Chiliflakes kan man också blanda i några krm om man vill ha lite hetta i grönsakerna.

4 portioner

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatis, 12-16 stycken
  • 8 knippmorötter
  • 4 knipplökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk grovhackad bladpersilja
  • 1 kvist timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk färsk hackad rosmarin 1 krm torkad rosmarin
  • 1 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skrubba eller skrapa av det mesta av skalet på potatisen. Lägg i en kastrull och täck med vatten.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 20 minuter beroende på storlek. De ska ej koka för länge men vara precis ätbara. Häll av och lägg i en stor bunke.
  3. Skär av blasten på morötterna. Låt en cm av blasten sitta kvar. Skrapa rent runt toppen. Skölj och skrubba dem noga.
  4. Lägg morötterna i en kastrull och koka i 3-4 minuter beroende på storlek. Häll av och lägg med potatisen.
  5. Rensa löken och skär av blasten. Lämna ca 5 cm blast kvar. Skär bort fula delar på blasten. Strimla blasten och lägg med morötter och potatis.
  6. Lägg löken i en kastrull och koka täck med vatten. Koka dem i 10 minuter.
  7. Häll av löken och lägg med potatis och morötter.
  8. Förbered och hacka örter som timjan, rosmarin, persilja och gräslök samt lägg med potatisen.
  9. Tillsätt olivolja och örter samt salt. Hit kan du förbereda till grillningen.
  10. Grilla de hela potatisarna, morötterna och löken på grillen runt om tills de får färg och är genomvarma. Pensla med marinaden under tiden.
  11. Lägg upp på fat och strö lite flingsalt och eventuellt garnera med extra bladpersilja vid servering. Man kan även ta några varv med svartpepparkvarnen över grönsakerna.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer