Rostad spetskål

Rostad spetskål är ett gott och enkelt tillbehör. Svensk spetskål finns från vår, sommar till höst. Då är den fin och billig.  

Den rostade spetskålen kan även lyxas till genom att du öser några msk brynt smör och några droppar citronsaft över spetskålen vid servering. Ytterligare varianter är att tillsätta och rosta kålen med en hackad klyfta vitlök, något krm chili, andra örter som rosmarin, basilika och salvia. Vidare kan du ha med cocktailtomater och klyftad fänkål. Vid servering så kan man piffa upp spetskålen beroende på vad den ska serveras till. Strö över några msk hackad dill, några msk brynt smör och någon tsk citronsaft om du serverar spetskålen till fisk eller bara gillar det; till kött, kyckling eller vego passar det att garnera med några msk brynt smör eller olivolja, några msk hackad persilja, 0,5 dl rostade pumpafrön, någon msk balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar. 

Rostad spetskål är smidigt att laga dubblera och spara till andra dagar eller till många på en fest eller buffé. Fyll långpannor med spetskål och rosta på. Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare - se tips ovan för serveringen. Spetskål blir dock ej bra att frysa. 

2 portioner rostad spetskål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram spetskål, helst ekologisk
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm timjan eller 1 tsk plockad färsk timjan (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj kålen och skaka av den.
  3. Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
  4. Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  5. Rosta spetskålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.4 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat