Rostad spetskål

Introduktion och förberedelse

Rostad spetskål är ett gott och enkelt tillbehör. Svensk spetskål finns från vår, sommar till höst. Då är den fin och billig. Servera den som den är eller lyxa till den enligt något av förslagen här.

Rostad spetskål är smidigt att laga dubblera och spara till andra dagar eller till många på en fest eller buffé. Fyll långpannor med spetskål och rosta på.

Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare. Spetskål blir dock ej bra att frysa.

Varianter:

  • Istället för spetskål kan man ta fin sommarvitkål och laga på samma vis men skära i mindre klyftor dock med blomfästet kvar så att de håller ihop lite.
  • Toppa med 1/2 dl grovt hackade hasselnötter. Använda samma panna att rosta nötterna i några minuter så de får lite färg. Lägg över i en skål och sätt undan till servering. Använd sedan samma panna till att laga spetskålen i.
  • Den rostade spetskålen kan även lyxas till genom att du öser några msk brynt smör och några droppar citronsaft över spetskålen vid servering.
  • Ytterligare varianter är att tillsätta och rosta kålen med en hackad klyfta vitlök, något krm chili, andra örter som rosmarin, basilika och salvia.
  • Vidare kan du ha med cocktailtomater och klyftad fänkål.
  • Till fisk så kan man piffa upp spetskålen genom att strö över några msk hackad dill, några msk brynt smör och någon tsk citronsaft.
  • Till kött, kyckling eller vego passar det att garnera med några msk brynt smör eller olivolja, några msk hackad persilja, 0,5 dl rostade pumpafrön, någon msk balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar.

2 portioner rostad spetskål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram spetskål, helst ekologisk
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm timjan eller 1 tsk plockad färsk timjan (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj kålen och skaka av den.
  3. Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
  4. Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  5. Rosta spetskålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (82 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.