Rostad spetskål

Rostad spetskål är ett gott och enkelt tillbehör. Svensk spetskål finns från vår, sommar till höst. Då är den fin och billig.  

Den rostade spetskålen kan även lyxas till genom att du öser några msk brynt smör och några droppar citronsaft över spetskålen vid servering. Ytterligare varianter är att tillsätta och rosta kålen med en hackad klyfta vitlök, något krm chili, andra örter som rosmarin, basilika och salvia. Vidare kan du ha med cocktailtomater och klyftad fänkål. Vid servering så kan man piffa upp spetskålen beroende på vad den ska serveras till. Strö över några msk hackad dill, några msk brynt smör och någon tsk citronsaft om du serverar spetskålen till fisk eller bara gillar det; till kött, kyckling eller vego passar det att garnera med några msk brynt smör eller olivolja, några msk hackad persilja, 0,5 dl rostade pumpafrön, någon msk balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar. 

Rostad spetskål är smidigt att laga dubblera och spara till andra dagar eller till många på en fest eller buffé. Fyll långpannor med spetskål och rosta på. Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare - se tips ovan för serveringen. Spetskål blir dock ej bra att frysa. 

2 portioner rostad spetskål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram spetskål, helst ekologisk
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm timjan eller 1 tsk plockad färsk timjan (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj kålen och skaka av den.
  3. Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
  4. Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  5. Rosta spetskålen i 20 minuter i mitten av ugnen.
  6. Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer