Rostad spetskål

Introduktion och förberedelse

Rostad spetskål i ugnen är ett gott och enkelt tillbehör.

Svensk spetskål finns från vår, sommar till höst då den är fin och billig.

Serveringsförslag

  • Servera som grönsakstillbehör eller vegetarisk rätt.
  • Spetskålen kan även smaksättas och lyxas till enligt något av förslagen nedan.

Lätt att dubblera

Ugnsrostad spetskål är smidigt att laga dubblera och spara till andra dagar eller till många på en fest eller buffé. Fyll långpannor med spetskål och rosta på.

Kan förberedas

Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare. Kan värmas på till servering. Spetskål blir dock ej så bra att frysa.

Varianter

  • Istället för spetskål kan man ta fin sommarvitkål och laga på samma vis men skära i mindre klyftor dock med blomfästet kvar så att de håller ihop lite.
  • Toppa med 1/2 dl grovt hackade hasselnötter. Använda samma panna att rosta nötterna i några minuter så de får lite färg. Lägg över i en skål och sätt undan till servering. Använd sedan samma panna till att laga spetskålen i.
  • Den rostade spetskålen kan även lyxas till genom att du öser några msk brynt smör och några droppar citronsaft över spetskålen vid servering.
  • Ytterligare varianter är att tillsätta och rosta kålen med en hackad klyfta vitlök, något krm chili, andra örter som rosmarin, basilika och salvia.
  • Vidare kan du ha med cocktailtomater och klyftad fänkål.
  • Till fisk så kan man piffa upp spetskålen genom att strö över några msk hackad dill, några msk brynt smör och någon tsk citronsaft.
  • Till kött, kyckling eller vego passar det att garnera med några msk brynt smör eller olivolja, några msk hackad persilja, 0,5 dl rostade pumpafrön, någon msk balsamvinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar.

2 portioner rostad spetskål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram spetskål, helst ekologisk
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm timjan eller 1 tsk plockad färsk timjan (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skölj kålen och skaka av den.
  3. Skär varje spetskålshuvud i fyra klyftor.
  4. Blanda spetskålen med olivolja, salt och peppar i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  5. Rosta spetskålen i 20-30 minuter i mitten av ugnen tills kålen har mjuknat lite och har fin färg. Man kan även lägga på eller pensla med lite smör på slutet.
  6. Ta ut och garnera ev. med lite färsk timjan eller annat grönt som hackad persilja till servering.
E-mail
Medel: 3.8 (292 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-07