Grillad blomkål

Grillad blomkål som passar som tillbehör eller vegetarisk huvudrätt från grillen. Fint gul av gurkmeja och god smak av garam masala, chili och vitlök samt honung.

Grillmarinaden blandar du med smält smör och lite olja. Du kan ta mjölkfritt margarin istället för smör om du vill ha en vegan eller laktosfri rätt.

Serverar du blomkålen som tillbehör så räcker ett större huvud till 4 personer. Som vegetarisk huvudrätt så får du räkna att ett huvud räcker till 2 portioner.

Blomkålen förkokas först några minuter och blandas sedan med marinaden. Sedan kan man grilla den i stora buketter direkt på gallret eller i en grillform/grillkorg som på bilden. Jag grillade först direkt på gallret och gav färg och sedan lade jag över i en grillform att hålla varmt till servering.

2-4 portioner grillad blomkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål ca 1 kg
  • 2 msk rapsolja
  • 25 gram smör eller mjölkfritt margarin
  • 1 tsk garam masala
  • 2 krm chiliflakes
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk honung

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Koka upp någon liter vatten i en kastrull.
  3. Rensa och skär blomkålen i stora buketter.
  4. Förkoka blomkålen i 2 minuter. Häll av.
  5. Smält smör med olja i en kastrull. Tillsätt chiliflakes, garam masala, gurkmeja, honung, salt, svartpeppar. Koka ihop några sekunder.
  6. Blanda marinaden med blomkålen. Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till grillningen.
  7. Grilla blomkålen några minuter runt om tills den har fin färg.
  8. Lägg upp på fat och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer