Helgrillad vildsvinsytterfilé
Grilla en hel ytterfilé av vildsvin och servera med goda tillbehör från grillen.
Vildsvinsytterfilén marinerade jag i rapsolja, ketjap manis indonesisk soja, vinäger, timjan, rosmarin, salvia, svartpeppar samt vitlök.
Tillagning
- Putsa köttet och skär bort yttre hinnor och senor om det är några.
- Lägg i en bunke och tillsätt rapsolja, ketjap manis, svartpeppar, vinäger, timjan, rosmarin, salvia och pressad vitlök. Vänd runt samt täck över med gladplast. Låt stå minst en timme.
- Hit kan du förbereda och ha i kylen några timmar eller kvällen innan.
- Låt köttet stå i rumstemperatur en halvtimme innan grillning.
- Tillsätt saltet och vänd runt. Saltet tillsätter jag strax innan grillning för att det ej ska dra ur vätska ur köttet under längre marinering.
- Tänd grillen.
- Grilla den hela vildsvinsytterfilén så att den får färg några minuter runt om.
- Flytta den till lägre värme på grillen och sätt gärna över lock.
- Låt gå ca 10 minuter till på lägre värme.
- Sätt i en stektermometer och kontrollera innertemperaturen. Rekommenderad innertemperatur på ytterfilén är runt 68 grader. Tänk på att temperaturen fortsätter stiga några grader när köttet får vila och värmen sprider sig. Jag tog av min från värmen vid 66 grader och lät den sedan vila i fem minuter.
- Jag tog av min från värmen vid 66 grader och lät den sedan vila i fem minuter. Temperaturen vår då runt 68 grader.
- Lägg upp filén på en skärbräda och skär sneda skivor på ca 1,5 cm mot köttfibrerna. Lägg upp på fat.
- Vidare kan man skeda över lite av den sås man serverar till.
- Garnera gärna med lite färska örter om du har det. Bladpersilja eller hackad persilja går annars fint det med. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar passar också.
- Servera den grillade vildsvinsytterfilén med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Jag passade på när grillen var igång och grillade smashad färskpotatis, grillad majs samt zucchini till.
- Vidare hade jag en krämig sås av torkade trattkantareller och grädde.
- Annan sås går också fint och några förslag är vanlig kantarellsås, ädelostsås, Karljohanssvampsås, rödvinssås eller Bearnaise.
- Som potatis passar även klyftpotatis, minihasselbackspotatis eller rotfruktsgratäng.
Varianter
- Vildsvinsytterfilé kan bytas mot vildsvinsfilé, vanlig fläskfilé, fläskytterfilé eller annan viltfilé som älgfilé, rådjursfilé, renfilé eller hjortfilé.
- Istället för att grilla köttet kan det brynas i en stekpanna i smör och sedan tillagas klart i en ugnsfast panna i ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Sätt i stektermometer och tillaga tills innertemperaturen är 68 grader. Ta ut och låt vila 5 minuter innan servering.
Vintips
Ett rött fruktigt vin passar till vildsvinsytterfilén som Italienskt Valpolicella, Chianti eller Barolo. Eller en fransk eller Nya Zeeländsk Pinot Noir.
Uppskattat näringsvärde per portion: 651 kcal