Helgrillad vildsvinsytterfilé

Introduktion och förberedelse

Grilla en hel ytterfilé av vildsvin och servera med goda tillbehör från grillen.

Vildsvinsytterfilén marinerade jag i rapsolja, ketjap manis indonesisk soja, vinäger, timjan, rosmarin, salvia, svartpeppar samt vitlök.

Serveringsförslag

Varianter

  • Vildsvinsytterfilé kan bytas mot vildsvinsfilé, vanlig fläskfilé, fläskytterfilé eller annan viltfilé som älgfilé, rådjursfilé, renfilé eller hjortfilé.
  • Istället för att grilla köttet kan det brynas i en stekpanna i smör och sedan tillagas klart i en ugnsfast panna i ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Sätt i stektermometer och tillaga tills innertemperaturen är 68 grader. Ta ut och låt vila 5 minuter innan servering.

Vintips

Ett rött fruktigt vin passar till vildsvinsytterfilén som Italienskt Valpolicella, Chianti eller Barolo. Eller en fransk eller Nya Zeeländsk Pinot Noir.

Mitt serveringsförslag till den grillade vildsvinsytterfilén.
Vildsvinsytterfilén kan du servera med de tillbehör du gillar. Jag hade en gräddig sås med torkade kantareller, grillad majskolv, grillad smashad färskpotatis samt grillad zucchini med skivad tomat och babyspenat till.

4 portioner grillad vildsvinsytterfilé

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 600 gram vildsvinsytterfilé
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 msk ketjap manis indonesisk soja
  • 2 tsk rödvinsvinäger, äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 4 krm torkad timjan eller 1 msk plockad färsk timjan
  • ca 2 krm torkad rosmarin eller 1/2 msk plockad grovhackad färsk rosmarin
  • ca 3 krm torkad salvia eller 2 blad grovhackad färsk salvia
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm salt
  • 4 portioner tillbehör enligt ovan förslag

Tillagning

  1. Putsa köttet och skär bort yttre hinnor och senor om det är några.
  2. Lägg i en bunke och tillsätt rapsolja, ketjap manis, svartpeppar, vinäger, timjan, rosmarin, salvia och pressad vitlök. Vänd runt samt täck över med gladplast. Låt stå minst en timme.
  3. Hit kan du förbereda och ha i kylen några timmar eller kvällen innan.
  4. Låt köttet stå i rumstemperatur en halvtimme innan grillning.
  5. Tillsätt saltet och vänd runt. Saltet tillsätter jag strax innan grillning för att det ej ska dra ur vätska ur köttet under längre marinering.
  6. Tänd grillen.
  7. Grilla den hela vildsvinsytterfilén så att den får färg några minuter runt om.
  8. Flytta den till lägre värme på grillen och sätt gärna över lock.
  9. Låt gå ca 10 minuter till på lägre värme.
  10. Sätt i en stektermometer och kontrollera innertemperaturen. Rekommenderad innertemperatur på ytterfilén är runt 68 grader. Tänk på att temperaturen fortsätter stiga några grader när köttet får vila och värmen sprider sig. Jag tog av min från värmen vid 66 grader och lät den sedan vila i fem minuter.
  11. Jag tog av min från värmen vid 66 grader och lät den sedan vila i fem minuter. Temperaturen vår då runt 68 grader.
  12. Lägg upp filén på en skärbräda och skär sneda skivor på ca 1,5 cm mot köttfibrerna. Lägg upp på fat.
  13. Vidare kan man skeda över lite av den sås man serverar till.
  14. Garnera gärna med lite färska örter om du har det. Bladpersilja eller hackad persilja går annars fint det med. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar passar också.
  15. Servera den grillade vildsvinsytterfilén med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 651 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-29

Tillbehör och liknande recept: