Grillspett med fläskfile och korv

Bjud på grillspett med fläskfilé och smakrik korv varvat med rödlök och paprika.

Vidare förslag på enkel sås och tillbehör. 

4 portioner grillspett med fläskfilé och korv

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 gram korv, 3 korvar som chorizo eller valfri sort
  • 500 gram fläskfilé
  • 1 rödlök
  • 1 röd spetspaprika
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 2 majskolvar, förkokta
  • 1 huvud spetskål, ca 600 gram
  • 800 gram färskpotatis, förslagsvis 8 stora potatisar
  • SÅS: 3 dl gräddfil
  • 1/2 dl sweet chilisås

Tillagning

  1. Använder du träspett så lägg dem i blöt i 20 minuter innan så brinner de inte upp på grillen.
  2. Putsa och skär bort hinnor och senor från fläskfilén. Skär i tärningar på ca 3x3 cm.
  3. Skär korven i ca 2,5 cm breda bitar. Förslagsvis ca 18 stycken.
  4. Skölj och dela paprika. Ta ur kärnor och skär bort blomfäste. Skär i grova bitar till förslagsvis 12 bitar.
  5. Skala lök och skär i fyra klyftor. Dela till ca 12 bitar.
  6. Fördela och trä korv, kött och grönsaker som du önskar på fyra spett i metall eller trä. Jag varvade paprika, rödlök, fläskfilé, korv, fläskfilé, korv, fläskfilé, paprika, rödlök, fläskfilé, korv, fläskfilé, paprika, rödlök och korv.
  7. Hit kan du förbereda och ha spetten övertäckta i kylen några timmar.
  8. Grilla spetten runt om 3-4 minuter på varje sida - totalt ca 10 minuter - så att de får fin färg. Låt sedan grilla på lägre värme i ca 5 minuter eller mer tills innertemperaturen i fläskfilén är mellan 68-70 grader. Akta så att du inte har för hög värme så att de bränns.
  9. Servera spetten med valfria tillbehör. Se förslag nedan.
  10. FÖRSLAG TILLBEHÖR: Dela spetskål i fyra klyftor. Bind ihop dem med lite bomullssnöre. Koka dem i ca 5-8 minuter tills de är mjuka. Lägg på ett fat och ringla över lite olivolja, salta och peppra.
  11. Koka stora hela färskpotatis mjuka - ca 20-25 minuter. Lägg på ett fat och ringla över lite olivolja.
  12. Dela majskolvar så du har fyra delar.
  13. Grilla majs, spetskål och hela potatisar samtidigt med spetten. Lägg sedan upp på fat och servera med spetten.
  14. SÅS: Lägg upp gräddfil i en skål och häll över sweet chilisås. Servera som sås till. Garnera ev. med lite bladpersilja.
Ingredienser jag använde: färskpotatis, majs, gräddfil med sweet chili, rödlök, spetspaprika, spetskål, fläskfilé och chorizo.
Ingredienser jag använde: färskpotatis, majs, gräddfil med sweet chili, rödlök, spetspaprika, spetskål, fläskfilé och chorizo.
Putsa fläskfilén från hinnor och senor samt skär i kuber på ca 2x2 cm, skär korv i bitar, rödlök i klyftor och paprika i bitar.
Putsa fläskfilén från hinnor och senor samt skär i kuber på ca 2x2 cm, skär korv i bitar, rödlök i klyftor och paprika i bitar.
Dela upp samt varva paprika, rödlök, fläskfilé och korv på spetten.
Dela upp samt varva paprika, rödlök, fläskfilé och korv på spetten.
Dela kål med roten kvar och bind ihop med bomullssnöre.
Dela kål med roten kvar och bind ihop med bomullssnöre.
Förkoka kålen mjuk ca 5-8 minuter.
Förkoka kålen mjuk ca 5-8 minuter.
Lägg upp gräddfil och sweet chili i en skål. Koka färskpotatis. Dela majs i lagom bitar.
Lägg upp gräddfil och sweet chili i en skål. Koka färskpotatis. Dela majs i lagom bitar.
Grilla spetten runt om på hög värme så de får färg. Flytta sedan till lägre värme. Grilla majs samtidigt.
Grilla spetten runt om på hög värme så de får färg. Flytta sedan till lägre värme. Grilla majs samtidigt.
Grilla kålen och potatisen med lite olivolja, salt och peppar.
Grilla kålen och potatisen med lite olivolja, salt och peppar.
Grilla spetten tills de har fin färg och fläskfilén har en innertemperatur på ca 68-70 grader.
Grilla spetten tills de har fin färg och fläskfilén har en innertemperatur på ca 68-70 grader.
Servera spetten med valfria tillbehör. Jag hade till grillad potatis, spetskål, majs samt en sås av gräddfil och sweet chili. Vidare en grönsallad till.
Servera spetten med valfria tillbehör. Jag hade till grillad potatis, spetskål, majs samt en sås av gräddfil och sweet chili. Vidare en grönsallad till.
Smakrik och lite fet korv som chorizo passar utmärkt ihop med fläskfilén samt sötman från rödlök och spetspaprika, frisk sås med gräddfil och lite hetta från sweet chili.
Smakrik och lite fet korv som chorizo passar utmärkt ihop med fläskfilén samt sötman från rödlök och spetspaprika, frisk sås med gräddfil och lite hetta från sweet chili.
Du kan ha valfria tillbehör - jag passade på att grilla spetskål, majs och potatis till.
Du kan ha valfria tillbehör - jag passade på att grilla spetskål, majs och potatis till.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan laga spetten med valfri korv. Jag tog kryddig chorizo. 
  • Det är valfritt att varva med grönsaker på spetten. 
  • Fler grönsaker som passar att varva med är gul eller grön paprika; halvmånar med zucchini; cocktailtomater; champinjoner och/eller bitar av aubergine.

Tips

Spetten kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. 

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-11

Tillbehör och liknande: