Fläskytterfilé med dragonsås
Grillad fläskytterfilé eller benfri kotlett med dragonsås smaksatt med Dijonsenap serverad med klyftpotatis och grönsallad.
Dragonsåsen påminner i smaken om Bearnaisesås med en twist av stark fransk senap.
Tillagning
- KLYFTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Skölj och skär bort fula delar på potatisen. De behövs ej skalas. Skär i klyftor. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper under. Blanda med olja och salt. Tillaga i mitten av ugnen i 25-30 minuter till fin färg och de är mjuka inuti. Vänd runt mot slutet.
- DRAGONSÅS: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
- Tillsätt vatten lite i taget under vispning och rör ut klumpar. Tillsätt grönsaksbuljong och koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
- Använder du färsk dragon så hackar du den. Tillsätt grädde, risvinäger och dragon samt rör och koka ihop. Smaka av med socker, salt och peppar. Håll varm till servering.
- FLÄSKYTTERFILÉ: Skär och putsa bort senor från köttet. Skär i fyra lika stora bitar på ca 150 gram vardera. Kött som blir över kan du frysa in.
- Vänd köttbitarna i olja, salt, peppar, timjan och rosmarin.
- Grilla på båda sidor så de får fin färg.
- Sätt i en stektermometer i mitten på en köttbit och stek färdigt på 150 grader i ugnen eller på lägre värme på grillen till 68 grader innertemperatur.
- Låt köttet vila på en tallrik i fem minuter innan servering.
- Servera fläskyttefilén med lite flingsalt och nymalen svartpeppar på toppen tillsammans med dragonsåsen samt klyftpotatisen. Gott med en grönsallad till också.
Serveringsförslag
- Passar som festlig vardagsmiddag, till buffé, helg, grillfest eller liknande.
- Gott till är en valfri grönsallad. Jag tog lite romansallad och delade körsbärstomater till med olivolja, vit balsamvinäger samt salt på.
- Vidare kan du grilla grönsaker till som sparris, zucchini eller andra grönsaker till om du ändå har igång utegrillen.
Varianter
- Du kan grilla köttet i en grillpanna eller på utegrill.
- Du kan byta fläskytterfilé mot fläskfilé eller fläskkarré. Viltkött som vildsvinsytterfilé, vildsvinsfilé eller vildsvinskarré passar också.
- Du kan ha andra valfri tillbehör till. Några förslag är såser som Bearnaise, rödvinssås, svampsås, kantarellsås, fetaostsås, kalla yoghurtsåser, hummus, ratatouille eller Gorgonzolasås.
- Fler tillbehör som passar är rostade rotfrukter, klyftpotatis med paprika och oliver eller potatis i skivor med vitlök.
- Kan garneras med färsk hackad dragon, persilja eller gräslök.
- Du kan laga såsen med torkad dragon, färsk dragon eller inlagd dragon - eller blanda.
- Risvinäger kan bytas mot hälften vitvinsvinäger.
Uppskattat näringsvärde per portion: 701 kcal