Fläskytterfilé med dragonsås

Introduktion och förberedelse

Grillad fläskytterfilé eller benfri kotlett med dragonsås smaksatt med Dijonsenap serverad med klyftpotatis och grönsallad.

Dragonsåsen påminner i smaken om Bearnaisesås med en twist av stark fransk senap.

Serveringsförslag

  • Passar som festlig vardagsmiddag, till buffé, helg, grillfest eller liknande.
  • Gott till är en valfri grönsallad. Jag tog lite romansallad och delade körsbärstomater till med olivolja, vit balsamvinäger samt salt på.
  • Vidare kan du grilla grönsaker till som sparris, zucchini eller andra grönsaker till om du ändå har igång utegrillen.

Varianter

4 portioner fläskytterfilé med dragonsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskytterfilé, ca 600 gram putsat kött
  • 1 tsk olivolja, rapsolja eller liknande
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • DRAGONSÅS: 50 gram smör eller flytande margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • KLYFTPOTATIS: 800 gram fast potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. KLYFTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Skölj och skär bort fula delar på potatisen. De behövs ej skalas. Skär i klyftor. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper under. Blanda med olja och salt. Tillaga i mitten av ugnen i 25-30 minuter till fin färg och de är mjuka inuti. Vänd runt mot slutet.
  2. DRAGONSÅS: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt vatten lite i taget under vispning och rör ut klumpar. Tillsätt grönsaksbuljong och koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Använder du färsk dragon så hackar du den. Tillsätt grädde, risvinäger och dragon samt rör och koka ihop. Smaka av med socker, salt och peppar. Håll varm till servering.
  5. FLÄSKYTTERFILÉ: Skär och putsa bort senor från köttet. Skär i fyra lika stora bitar på ca 150 gram vardera. Kött som blir över kan du frysa in.
  6. Vänd köttbitarna i olja, salt, peppar, timjan och rosmarin.
  7. Grilla på båda sidor så de får fin färg.
  8. Sätt i en stektermometer i mitten på en köttbit och stek färdigt på 150 grader i ugnen eller på lägre värme på grillen till 68 grader innertemperatur.
  9. Låt köttet vila på en tallrik i fem minuter innan servering.
  10. Servera fläskyttefilén med lite flingsalt och nymalen svartpeppar på toppen tillsammans med dragonsåsen samt klyftpotatisen. Gott med en grönsallad till också.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 701 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-09

Tillbehör och liknande recept: