Fläskytterfilé med dragonsås

Grillad fläskytterfilé eller benfri kotlett med dragonsås smaksatt med Dijonsenap serverad med klyftpotatis och grönsallad.

Dragonsåsen påminner i smaken om Bearnaisesås med en twist av stark fransk senap.

4 portioner fläskytterfilé med dragonsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskytterfilé, ca 600 gram putsat kött
  • 1 tsk olivolja, rapsolja eller liknande
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • DRAGONSÅS: 50 gram smör eller flytande margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar eller vitpeppar
  • KLYFTPOTATIS: 800 gram fast potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. KLYFTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Skölj och skär bort fula delar på potatisen. De behövs ej skalas. Skär i klyftor. Lägg i en långpanna med bakplåtspapper under. Blanda med olja och salt. Tillaga i mitten av ugnen i 25-30 minuter till fin färg och de är mjuka inuti. Vänd runt mot slutet.
  2. DRAGONSÅS: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och fräs det under omrörning i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt vatten lite i taget under vispning och rör ut klumpar. Tillsätt grönsaksbuljong och koka på låg värme i 5 minuter. Rör då och då.
  4. Använder du färsk dragon så hackar du den. Tillsätt grädde, risvinäger och dragon samt rör och koka ihop. Smaka av med socker, salt och peppar. Håll varm till servering.
  5. FLÄSKYTTERFILÉ: Skär och putsa bort senor från köttet. Skär i fyra lika stora bitar på ca 150 gram vardera. Kött som blir över kan du frysa in.
  6. Vänd köttbitarna i olja, salt, peppar, timjan och rosmarin.
  7. Grilla på båda sidor så de får fin färg.
  8. Sätt i en stektermometer i mitten på en köttbit och stek färdigt på 150 grader i ugnen eller på lägre värme på grillen till 68 grader innertemperatur.
  9. Låt köttet vila på en tallrik i fem minuter innan servering.
  10. Servera fläskyttefilén med lite flingsalt och nymalen svartpeppar på toppen tillsammans med dragonsåsen samt klyftpotatisen. Gott med en grönsallad till också.
Till såsen behöver du smör eller margarin, vatten, dragon, Dijonsenap, grädde, grönsaksbuljong, vetemjöl, svartpeppar och salt.
Till såsen behöver du smör eller margarin, vatten, dragon, Dijonsenap, grädde, grönsaksbuljong, vetemjöl, svartpeppar och salt. Vidare hade jag i lite socker och risvinäger.
Fräs mjölet i smör och rör ut klumpar. Tillsätt vatten och rör ut klumpar. Tillsätt grönsaksbuljong och låt koka några minuter.
Fräs mjölet i smör och rör ut klumpar. Tillsätt vatten och rör ut klumpar. Tillsätt grönsaksbuljong och låt koka några minuter.
Tillsätt Dijonsenap, dragon, salt, peppar samt grädde och låt koka minst 5 minuter. Smaka av med lite socker, vinäger, salt och peppar.
Tillsätt Dijonsenap, dragon, salt, peppar samt grädde och låt koka minst 5 minuter. Smaka av med lite socker, vinäger, salt och peppar.
Tillaga potatisklyftorna med lite olja och salt i en långpanna 25 minuter i ugnen på 225 grader.
Tillaga potatisklyftorna med lite olja och salt i en långpanna 25 minuter i ugnen på 225 grader.
Putsa bort senor från fläskytterfilén. Överblivet kött kan du frysa in i skivor till annat.
Putsa bort senor från fläskytterfilén. Överblivet kött kan du frysa in i skivor till annat.
Skär köttet i fyra skivor och tryck ut dem något. Vänd i olja, salt, peppar, timjan och rosmarin.
Skär köttet i fyra skivor och tryck ut dem något. Vänd i olja, salt, peppar, timjan och rosmarin.
Du kan grilla köttet i grillpanna eller på utegrill.
Du kan grilla köttet i grillpanna eller på utegrill.
Stek färdigt köttet i ugnen på 150 grader eller på grillen på lägre temperatur. Innertemperatur ska vara ca 68 grader.
Stek färdigt köttet i ugnen på 150 grader eller på grillen på lägre temperatur. Innertemperatur ska vara ca 68 grader.
Låt köttet vila minst fem minuter innan du serverar det.
Låt köttet vila minst fem minuter innan du serverar det. Eventuell steksky rör du i såsen.
Servera fläskytterfilén med önskade tillbehör som förslagsvis klyftpotatis, dragonsås och grönsallad.
Servera fläskytterfilén med önskade tillbehör som förslagsvis klyftpotatis, dragonsås och grönsallad.

Serveringsförslag

  • Passar som festlig vardagsmiddag, till buffé, helg, grillfest eller liknande.
  • Gott till är en valfri grönsallad. Jag tog lite romansallad och delade körsbärstomater till med olivolja, vit balsamvinäger samt salt på.
  • Vidare kan du grilla grönsaker till som sparris, zucchini eller andra grönsaker till om du ändå har igång utegrillen.

Varianter

E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 701 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-09

Tillbehör och liknande: