Kyckling med dragonsås

Introduktion och förberedelse

Hel eller delad kyckling du steker i ugnen med citron och rosmarin serverad med en dragonsås som får god smak från skyn samt lite grädde.

Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.

Du behöver bomullsnöre om du väljer att binda upp kycklingen - den blir saftigare och ser finare ut.

Tillaga hel eller i bitar

Grilla kycklingen hel eller stycka den innan tillagning och grilla i bitar - då går det snabbare tillaga kycklingen.

Serveringsförslag

Servera med valfria tillbehör ex. klyftpotatis och tomat- och grönsallad som på bilden och förslaget i receptet.

6 portioner kyckling med dragonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kyckling, hel eller i delar
  • 2 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 äpple (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • 0,5 gul lök (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • Dragonsås: 3 dl sky från kycklingen
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 1 påse blandad grönsallad
  • 1 dl salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
  4. Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
  5. Salta och peppra kycklingen runt om.
  6. Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
  8. Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
  9. Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
  10. Förbered klyftpotatis: putsa eller skala den. Dela i klyftor. Blanda med salt och olja i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  11. Ta ut och pensla kycklingen den med skyn. Låt kycklingen vila under folie.
  12. Höj värmen till 225 grader vanlig ugn.
  13. Sätt in klyftpotatisen och stek den mjuk och ljust brun i ca 25 minuter.
  14. Dags att ge kycklingen lite mer färg. Stek kycklingen vidare på 225 grader i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt. Laga dragonsåsen under tiden.
  15. Dragonsås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
  16. Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
  17. Koka upp under omrörning.
  18. Tillsätt grädde och dragon samt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  19. Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
  20. Skölj och dela tomater. Skölj sallad.
  21. Servera den ugnsstekta kycklingen med klyftpotatis, dragonsås och tomat- och grönsallad samt gärna lite salladsdressing.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 512 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-19