Kyckling med dragonsås

Servera med valfria tillbehör ex. klyftpotatis och tomat- och grönsallad.
Lagar du en stor kyckling till 6 portioner så kan du öka på antalet potatisar med 3-4 stycken till klyftpotatisen. Tillsätt också någon dl extra grädde till såsen.
Hittar du ingen mindre kyckling till 4 portioner så kan du såklart steka en större kyckling och sedan spara det kycklingkött som blir över till annat ex. kycklingsallad, club sandwich eller quesadillas med kyckling.
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Du behöver bomullsnöre om du väljer att binda upp kycklingen (den blir saftigare då och ser finare ut då).

6 portioner kyckling med dragonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kyckling, hel eller i delar
  • 2 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 äpple (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • 0,5 gul lök (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • Dragonsås: 3 dl sky från kycklingen
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 1 påse blandad grönsallad
  • 1 dl salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
  4. Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
  5. Salta och peppra kycklingen runt om.
  6. Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
  8. Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
  9. Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
  10. Förbered klyftpotatis: putsa eller skala den. Dela i klyftor. Blanda med salt och olja i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  11. Ta ut och pensla kycklingen den med skyn. Låt kycklingen vila under folie.
  12. Höj värmen till 225 grader.
  13. Sätt in klyftpotatisen och stek den mjuk och ljust brun i ca 25 minuter.
  14. Dags att ge kycklingen lite mer färg. Stek kycklingen vidare på 225 grader i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt. Laga dragonsåsen under tiden.
  15. Dragonsås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
  16. Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
  17. Koka upp under omrörning.
  18. Tillsätt grädde och dragon samt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  19. Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
  20. Skölj och dela tomater. Skölj sallad.
  21. Servera den ugnsstekta kycklingen med klyftpotatis, dragonsås och tomat- och grönsallad samt gärna lite salladsdressing.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer