Kyckling med dragonsås

Servera med valfria tillbehör ex. klyftpotatis och tomat- och grönsallad.
Lagar du en stor kyckling till 6 portioner så kan du öka på antalet potatisar med 3-4 stycken till klyftpotatisen. Tillsätt också någon dl extra grädde till såsen.
Hittar du ingen mindre kyckling till 4 portioner så kan du såklart steka en större kyckling och sedan spara det kycklingkött som blir över till annat ex. kycklingsallad, club sandwich eller quesadillas med kyckling.
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Du behöver bomullsnöre om du väljer att binda upp kycklingen (den blir saftigare då och ser finare ut då).

6 portioner kyckling med dragonsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kyckling, hel eller i delar
  • 2 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 äpple (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • 0,5 gul lök (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • Dragonsås: 3 dl sky från kycklingen
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 medelstora potatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 1 påse blandad grönsallad
  • 1 dl salladsdressing

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
  4. Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
  5. Salta och peppra kycklingen runt om.
  6. Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
  8. Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
  9. Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
  10. Förbered klyftpotatis: putsa eller skala den. Dela i klyftor. Blanda med salt och olja i en ugnsfast panna eller ugnsform.
  11. Ta ut och pensla kycklingen den med skyn. Låt kycklingen vila under folie.
  12. Höj värmen till 225 grader.
  13. Sätt in klyftpotatisen och stek den mjuk och ljust brun i ca 25 minuter.
  14. Dags att ge kycklingen lite mer färg. Stek kycklingen vidare på 225 grader i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt. Laga dragonsåsen under tiden.
  15. Dragonsås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
  16. Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
  17. Koka upp under omrörning.
  18. Tillsätt grädde och dragon samt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  19. Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
  20. Skölj och dela tomater. Skölj sallad.
  21. Servera den ugnsstekta kycklingen med klyftpotatis, dragonsås och tomat- och grönsallad samt gärna lite salladsdressing.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer