Kyckling med dragonsås
Hel eller delad kyckling du steker i ugnen med citron och rosmarin serverad med en dragonsås som får god smak från skyn samt lite grädde.
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Du behöver bomullsnöre om du väljer att binda upp kycklingen - den blir saftigare och ser finare ut.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
- Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
- Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
- Salta och peppra kycklingen runt om.
- Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
- Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
- Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
- Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
- Förbered klyftpotatis: putsa eller skala den. Dela i klyftor. Blanda med salt och olja i en ugnsfast panna eller ugnsform.
- Ta ut och pensla kycklingen den med skyn. Låt kycklingen vila under folie.
- Höj värmen till 225 grader vanlig ugn.
- Sätt in klyftpotatisen och stek den mjuk och ljust brun i ca 25 minuter.
- Dags att ge kycklingen lite mer färg. Stek kycklingen vidare på 225 grader i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt. Laga dragonsåsen under tiden.
- Dragonsås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
- Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
- Koka upp under omrörning.
- Tillsätt grädde och dragon samt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
- Skölj och dela tomater. Skölj sallad.
- Servera den ugnsstekta kycklingen med klyftpotatis, dragonsås och tomat- och grönsallad samt gärna lite salladsdressing.
Tillaga hel eller i bitar
Grilla kycklingen hel eller stycka den innan tillagning och grilla i bitar - då går det snabbare tillaga kycklingen.
Serveringsförslag
Servera med valfria tillbehör ex. klyftpotatis och tomat- och grönsallad som på bilden och förslaget i receptet.
- Andra förslag är att servera med kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.
- Vidare passar rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, potatisgratäng, råris och tagliatelle som tillbehör.
- En grönsallad, marinerade stora vita bönor och/eller tomatsallad passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 512 kcal