Helgrillad fläskfile

Helgrillad fläskfilé. Grilla en hel fläskfilé så blir den extra saftig. Här hittar du tips på hur du marinerar, grillar och vilken stekgrad den ska ha samt förslag på tillbehör. 

Godast blir fläskfilén om du marinerar den kvällen innan och låter den stå övertäckt att marinera i kylen över natten. 

Du kan servera med valfria tillbehör - använd fläskfilé som kött i följande recept med Gorgonzolasås, Tzatziki och grillade grönsaker, Bearnaisesås, potatissallad, chilibea och rostad potatis eller servera med annat valfritt tillbehör efter tycke. 
 

4 portioner helgrillad fläskfilé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • 1 tsk honung
  • 0,5 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, timjan, honung, soja, pressad vitlök och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter (medan du förbereder önskade tillbehör).
  3. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör.
  4. Grilla fläskfilén runt om så att den får färg.
  5. Grilla den sedan på lägre värme till en innertemperatur på 65 grader. Kontrollera med termometer. Man kan slå in den i folie om man önskar. Räkna ca 15 minuter.
  6. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor med valfritt tillbehör som grönsaker, sallad och sås.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer