Helgrillad fläskfile

Helgrillad fläskfilé blir saftig och god. Här hittar du tips på hur du marinerar, grillar och vilken stekgrad den ska ha samt förslag på tillbehör.

Fläskfilén får smak av rosmarin, timjan, honung, vinäger, vitlök och lite soja.

Godast blir fläskfilén om du marinerar den kvällen (upp till tre dagar) innan och låter den stå övertäckt att marinera i kylen över natten.

4 portioner helgrillad fläskfilé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk vit eller röd vinäger
  • 1 tsk honung
  • 0,5 klyfta vitlök

Tillagning

  1. Putsa fläskfilén fri från stora hinnor och skär bort den stora senan om den sitter kvar.
  2. Salta och peppra runt om och lägg fläskfilén i en marinad av olivolja, rosmarin, timjan, honung, soja, pressad vitlök och vinäger. Marinera gärna övertäckt i kylen över natten eller några timmar. Eller minst 20 minuter (medan du förbereder önskade tillbehör).
  3. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör.
  4. Grilla fläskfilén runt om så att den får färg.
  5. Grilla den sedan på lägre värme till en innertemperatur på 65 grader. Kontrollera med termometer. Man kan slå in den i folie om man önskar. Räkna ca 15 minuter.
  6. Låt fläskfilén vila några minuter innan du skär upp och serverar fläskfilén i ca 1-2 cm tjocka skivor med valfritt tillbehör som grönsaker, sallad och sås.

Förslag på tillbehör

Du kan servera med valfria tillbehör. Nedan är några förslag där du ersätter den helgrillade fläskfilén som kött men serverar med samma tillbehör:

E-mail
Medel: 3.7 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02