Havregrynsgröt

Hur du kokar havregrynsgröt. Gröt är nyttigt, billigt, lätt- och snabblagat. En perfekt start på dagen. Passar också som en lätt lunch, mellanmål eller kvällsmål.

Koka gärna gröten med ekologiska svenska havregryn.

Serveringsförslag

Jag brukar äta min gröt toppad med några hela mandlar, pumpafrön, kanel, lite vanlig sirap och så kall mjölk till. Här är några vanliga förslag:

  • Kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt.
  • Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma.
  • Vidare är socker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Färsk frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Varianter:

  • En variant är kallgröt - man lägger helt enkelt havregryn i blöt i frukostskålen över natten och äter sedan som en kall gröt med liknande tillbehör.
  • Snabbgröt direkt i tallriken.
  • Stekt gröt - det låter kanske som ett skämt men detta fick jag ibland av min farmor till frukost - med kanel, socker och kall mjölk. Gröten ska då lagas kvällen innan och stå att stelna i kylen över natten.

Portionsberäkning

Så här mycket havregryn, vatten och salt behöver du till olika mängd portioner:

Portioner Havregryn Vatten Salt
1 1 dl 2 - 3 dl 1 krm
2 2 dl 4 - 5 dl 2 krm
4 4 dl 8 - 10 dl 0,5 - 0,75 tsk
8 8 dl 1,6-2 liter 1-1,5 tsk

    4 portioner havregrynsgröt

    • Förberedelse: 1 min
    • Tillagning: 4 min
    • Klart på: 5 min

    Ingredienser

    • 4 dl havregryn
    • 8-10 dl vatten
    • 0,5 - 0,75 tsk salt

    Tillagning

    1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull. Du kan justera hur tjock eller lös du vill ha din gröt med mängden vatten - ta 8 dl för en fastare gröt och 1 liter vatten för en lösare gröt till fyra portioner.
    2. Koka upp havregrynen och rör om.
    3. Låt gröten sjuda i 1/2 - 3 - 4 minuter. Rör då och då. En del gillar havregrynsgröt som har lite tuggmotstånd andra gillar att den väl kokt. Jag brukar bara koka upp den och koka i någon halv minut men det är en smaksak.
    4. I MIKRON: Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk. Mät upp en portion i tallriken - 1 dl havregryn, 2-3 dl vatten och 1 krm salt samt rör om. Kör på full effekt några minuter - samt ta ut och rör då och då - tills du tycker gröten är som du vill ha den.
    E-mail
    Medel: 4.6 (20 röster)

    Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-16

    Författare:

    Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

    Julgodis i klassiska och nya varianter

    Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

    Läs mer

    Pepparkladdkaka

    En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

    Läs mer

    Recept

    Pepparbiscottis

    En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

    Läs mer

    Recept

    Smaksätt din egen snaps

    Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

    Läs mer