Havregrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar havregrynsgröt. Gröt är nyttigt, billigt, lätt- och snabblagat. En perfekt start på dagen. Passar också som en lätt lunch, mellanmål eller kvällsmål.

Koka gärna gröten med ekologiska svenska havregryn.

Serveringsförslag

Jag brukar äta min gröt toppad med några hela mandlar, pumpafrön, kanel, lite vanlig sirap och så kall mjölk till. Här är några vanliga förslag:

  • Kall vanlig mjölk eller mandelmjölk, havremjölk eller rismjölk.
  • Äppelmos, lingonsylt eller valfri sylt.
  • Russin och strimlad torkad frukt som aprikoser eller dadlar ger också sötma.
  • Vidare är socker vanligt men också svensk sirap, agavesirap, lönnsirap eller honung passar.
  • Färsk frukt och bär som tärnat eller rivet äpple, päron, kiwi och persika; färska hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller lingon är några förslag.
  • Nötter och frön som hasselnötter, valnötter, mandel, pumpafrön, sesamfrön, kokosflingor och solrosfrön.
  • Kryddor som malen kanel gillar många. Andra kryddor som passar är malen kardemumma, torkad ingefära eller gurkmeja.

Glutenfri havregrynsgröt

Vill du ha helt glutenfri gröt så se till att köpa havregryn märkta glutenfria - annars kan havregryn innehålla lite gluten.

Varianter:

  • En variant är kallgröt - man lägger helt enkelt havregryn i blöt i frukostskålen över natten och äter sedan som en kall gröt med liknande tillbehör.
  • Snabbgröt direkt i tallriken.

Portionsberäkning

Så här mycket havregryn, vatten och salt behöver du till olika mängd portioner:

Portioner Havregryn Vatten Salt
1 1 dl 2 - 3 dl 1 krm
2 2 dl 4 - 5 dl 2 krm
4 4 dl 8 - 10 dl 0,5 - 0,75 tsk
8 8 dl 1,6-2 liter 1-1,5 tsk

    4 portioner havregrynsgröt

    • Förberedelse: 1 min
    • Tillagning: 4 min
    • Klart på: 5 min

    Ingredienser

    • 4 dl havregryn
    • 8-10 dl vatten
    • 0,5 - 0,75 tsk salt

    Tillagning

    1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en kastrull. Du kan justera hur tjock eller lös du vill ha din gröt med mängden vatten - ta 8 dl för en fastare gröt och 1 liter vatten för en lösare gröt till fyra portioner.
    2. Koka upp havregrynen och rör om.
    3. Låt gröten sjuda i 1/2 - 3 - 4 minuter. Rör då och då. En del gillar havregrynsgröt som har lite tuggmotstånd andra gillar att den väl kokt. Jag brukar bara koka upp den och koka i någon halv minut men det är en smaksak.
    4. I MIKRON: Du kan också laga havregrynsgröten direkt i tallriken i mikro eller plastburk. Mät upp en portion i tallriken - 1 dl havregryn, 2-3 dl vatten och 1 krm salt samt rör om. Kör på full effekt några minuter - samt ta ut och rör då och då - tills du tycker gröten är som du vill ha den.
    E-mail
    Medel: 4.5 (24 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-11

    Författare:

    Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

    Säsong för rabarber

    Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

    Läs mer

    Recept och tips till midsommar

    Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

    Läs mer