Fläskytterfiléspett
Grillade fläskytterfiléspett med bitar av fläskytterfilé varvade med rödlök och paprika som får god smak av marinad.
Snabbmarinerade köttspett samt förslag på tillbehör.
Tillagning
- Putsa fläskytterfilén från senor och hinnor. Mät upp så du har 600 gram. Överblivet kött kan du frysa in.
- Skär köttet i tärningar på ca 2,5 x 2,5 cm. Jag skar ut 24 köttbitar - 6 bitar till varje spett.
- Lägg träspett i blöt om du använder det.
- Blanda marinaden av kinesisk soja, ketchap manis, olja, vinäger, grovt hackad rosmarin, timjan och savia; pressad vitlök, salt och svartpeppar.
- Blanda köttet med marinaden i en skål och låt stå minst 15 minuter.
- Skala och klyfta rödlöken i fyra klyftor. Dela förslagsvis i klyftor med två lager lök.
- Skölj paprika, skär bort blomfästet och dela dem. Ta ur kärnor och skölj.
- Varva spetten i valfri ordning med kött, paprika och lök. Jag tog först kött, lök, kött, paprika, kött, lök, kött, paprika, kött, lök och kött.
- Spara resten av marinaden att pensla med vid grillningen. Hit kan du förbereda spetten och förvara spett och marinad i kylen upp till något dygn.
- Tänd grillen. Förbered de tillbehör du önskar. Koka förslagsvis potatis till att grilla; förbered vitlöksfyllda champinjoner och blanda sås.
- Grilla spetten runt om i ca 15 minuter totalt. Ge dem först färg på hög värme på båda sidor. Pensla med resten av marinaden när du vänder dem. Grilla färdigt till 68 °C på lägre värme. Grilla förslagsvis tillbehör som potatis och vitlöksfyllda champinjoner medan spetten grillar klart.
- Lägg upp spetten på fat eller tallrik. Kontrollera ev. genom att skära i en bit kött att det är genomstekt. Annars grilla lite till. Servera med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Grillspetten kan serveras med valfria tillbehör.
- Jag hade grillad potatis, vitlöksfyllda champinjoner och sweet chili-sås till.
- Några fler förslag som passar till är grillspett med grönsaker, crème fraiche bea, bearnaisesås, vit bönsås, kokt färskpotatis och grönsallad. Eller annan sås eller tillbehör.
Varianter
- Minipaprikor kan bytas mot en vanlig paprika av valfri färg.
- Annat som passar att varva på spetten är zucchini - dela i halvmånar; hela små tomater samt hela medelstora champinjoner.
- Du kan marinera med valfri marinad - köpt eller någon av mina hemgjorda marinader.
- Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé, fläskkarré, benfri kotlett, vildsvinsfilé, vildsvinsytterfilé, kycklingfilé, urbenat kycklinglår eller halloumi.
- Vegant alternativ är spett med grönsaker.
Stekgrad
Grilla spetten ca 10 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt. Kontrollera om du vill med en termometer. 68 °C ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 °C ger mer genomstekt kött.
Val av spett
Du kan använda blötlagda bambuspett eller stålspett. Lägg träspett i blöt någon halvtimme innan du använder dem.
Att dricka till
- Rött vin som en fyllig och smakrik Shiraz från Australien passar utmärkt. Eller annat fylligt lagrat rött vin. Vidare passar kall öl som lager eller smakrik IPA.
- Alkoholfritt tips är en iskall Clausthaler Original eller Lemon; eller en Ginger Joe - Ginger Beer - ingefärsdricka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 318 kcal