Fläskytterfiléspett

Grillade fläskytterfiléspett med bitar av fläskytterfilé varvade med rödlök och paprika som får god smak av marinad.

Snabbmarinerade köttspett samt förslag på tillbehör.

4 portioner fläskytterfiléspett

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram fläskytterfilé
  • 1,5 rödlök
  • 4 minipaprikor, 150 gram, 1 pkt
  • MARINAD: 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk ketchap manis
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk röd vinäger
  • 1 msk rapsolja
  • 1 kvist rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • 5 små kvistar timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 2 blad salvia eller 1 krm torkad salvia
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 krm salt
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 4 port grillad potatis, 800 gram kokt valfri fast potatis blandad med 1 msk rapsolja
  • 4 port sås av valfri sort ex. 2 dl gräddfil blandad med 2 msk sweet chili; eller 2 dl crème fraiche blandad med 4 msk pesto, Bearnaisesås eller valfri sås
  • 4 portioner vitlöksfyllda champinjoner eller grilla 8 hela medelstora champinjoner till

Tillagning

  1. Putsa fläskytterfilén från senor och hinnor. Mät upp så du har 600 gram. Överblivet kött kan du frysa in.
  2. Skär köttet i tärningar på ca 2,5 x 2,5 cm. Jag skar ut 24 köttbitar - 6 bitar till varje spett.
  3. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  4. Blanda marinaden av kinesisk soja, ketchap manis, olja, vinäger, grovt hackad rosmarin, timjan och savia; pressad vitlök, salt och svartpeppar.
  5. Blanda köttet med marinaden i en skål och låt stå minst 15 minuter.
  6. Skala och klyfta rödlöken i fyra klyftor. Dela förslagsvis i klyftor med två lager lök.
  7. Skölj paprika, skär bort blomfästet och dela dem. Ta ur kärnor och skölj.
  8. Varva spetten i valfri ordning med kött, paprika och lök. Jag tog först kött, lök, kött, paprika, kött, lök, kött, paprika, kött, lök och kött.
  9. Spara resten av marinaden att pensla med vid grillningen. Hit kan du förbereda spetten och förvara spett och marinad i kylen upp till något dygn.
  10. Tänd grillen. Förbered de tillbehör du önskar. Koka förslagsvis potatis till att grilla; förbered vitlöksfyllda champinjoner och blanda sås.
  11. Grilla spetten runt om i ca 15 minuter totalt. Ge dem först färg på hög värme på båda sidor. Pensla med resten av marinaden när du vänder dem. Grilla färdigt till 68 °C på lägre värme. Grilla förslagsvis tillbehör som potatis och vitlöksfyllda champinjoner medan spetten grillar klart.
  12. Lägg upp spetten på fat eller tallrik. Kontrollera ev. genom att skära i en bit kött att det är genomstekt. Annars grilla lite till. Servera med valfria tillbehör.
Putsa bort hinnor och senor på köttet. Förutom kött behöver du minipaprika, rödlök, örter som timjan, rosmarin och salvia, salt, svartpeppar, ketchap manis, kinesisk soja, rödvinsvinäger, rapsolja samt vitlök.
Putsa bort hinnor och senor på köttet. Förutom kött behöver du minipaprika, rödlök, örter som timjan, rosmarin och salvia, salt, svartpeppar, ketchap manis, kinesisk soja, rödvinsvinäger, rapsolja samt vitlök.
Skär fläskytterfilén i tärningar på ca 2,5 x 2,5 cm.
Skär fläskytterfilén i tärningar på ca 2,5 x 2,5 cm.
Blanda marinaden i en skål.
Blanda marinaden i en skål.
Marinera köttet minst 15 minuter eller längre i kylen. Skölj, dela och kärna ur minipaprikor. Dela rödlök i fjärdedels klyftor.
Marinera köttet minst 15 minuter eller längre i kylen. Skölj, dela och kärna ur minipaprikor. Dela rödlök i fjärdedels klyftor.
Varva köttbitar med rödlök och paprika på spetten. Jag tog 5 köttbitar, 3 dubbla fjärdedelsklyftor rödlök och 2 bitar halva minipaprikor.
Varva köttbitar med rödlök och paprika på spetten. Jag tog 5 köttbitar, 3 dubbla fjärdedelsklyftor rödlök och 2 bitar halva minipaprikor.
Förbered andra tillbehör du vill ha till. Jag hade grillad kokt potatis med rapsolja, vitlöksfyllda champinjoner samt sweet chilisås med gräddfil till.
Förbered andra tillbehör du vill ha till. Jag hade grillad kokt potatis med rapsolja, vitlöksfyllda champinjoner samt sweet chilisås med gräddfil till.
Grilla spetten runt om i ca 15 minuter totalt. Ge dem först färg på hög värme.
Grilla spetten runt om i ca 15 minuter totalt. Ge dem först färg på hög värme.
Grilla sedan spetten på lägre värme tills köttet är genomstekt 68 °C. Grilla valfria tillbehör under tiden spetten grillas klart.
Grilla sedan spetten på lägre värme tills köttet är genomstekt 68 °C. Grilla valfria tillbehör under tiden spetten grillas klart.
Lägg upp fläskytterfiléspetten på fat och servera med valfria tillbehör.
Lägg upp fläskytterfiléspetten på fat och servera med valfria tillbehör.

Serveringsförslag

Varianter

  • Minipaprikor kan bytas mot en vanlig paprika av valfri färg.
  • Annat som passar att varva på spetten är zucchini - dela i halvmånar; hela små tomater samt hela medelstora champinjoner.
  • Du kan marinera med valfri marinad - köpt eller någon av mina hemgjorda marinader.
  • Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé, fläskkarré, benfri kotlett, vildsvinsfilé, vildsvinsytterfilé, kycklingfilé, urbenat kycklinglår eller halloumi.
  • Vegant alternativ är spett med grönsaker.

Stekgrad

Grilla spetten ca 10 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt. Kontrollera om du vill med en termometer. 68 °C ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 °C ger mer genomstekt kött.

Val av spett

Du kan använda blötlagda bambuspett eller stålspett. Lägg träspett i blöt någon halvtimme innan du använder dem.

Att dricka till

  • Rött vin som en fyllig och smakrik Shiraz från Australien passar utmärkt. Eller annat fylligt lagrat rött vin. Vidare passar kall öl som lager eller smakrik IPA.
  • Alkoholfritt tips är en iskall Clausthaler Original eller Lemon; eller en Ginger Joe - Ginger Beer - ingefärsdricka.

Till spetten hade jag grillade champinjonhattar med vitlökssmör, potatis samt en lättgjord sås med sweet chili och gräddfil.
Till spetten hade jag grillade champinjonhattar med vitlökssmör, potatis samt en lättgjord sås med sweet chili och gräddfil.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 318 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-14

Tillbehör och liknande: