Pasta med svamp

Introduktion och förberedelse

Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.

Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.

Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.

Vegetariskt och vegan

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.

Att dricka till

Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.

4 portioner pasta med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller bucatini (ihålig spagetti)
  • 200 gram shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk timjan
  • 0,75 dl vitt vin
  • 2 dl grädde eller havregrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk soltorkade hackade tomater
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Rensa svampen och skär den i grova bitar. Fräs i en torr stekpanna medan du skalar och hackar löken fint.
  3. Tillsätt löken samt någon msk olivolja.
  4. Skala och pressa vitlöken över svampen.
  5. Koka pastan enligt paket.
  6. Skölj, skala och dela zucchinin i bitar.
  7. Fräs svampen någon minut till och lägg över på en tallrik.
  8. Fräs zucchinin i lite olivolja tills den fått lite färg.
  9. Blanda zucchinin med vitt vin, grädde, svamp- och lökblandningen, timjan, salt, svartpeppar och hackade soltorkade tomater. Rör ihop till en röra och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  10. Riv osten.
  11. Blanda den kokta pastan med svampröran i en stor kastrull eller skål.
  12. Servera svamppastan med riven ost.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 465 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.