Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Tillagning
- Sätt på vatten till pastan.
- Rensa svampen och skär den i grova bitar. Fräs i en torr stekpanna medan du skalar och hackar löken fint.
- Tillsätt löken samt någon msk olivolja.
- Skala och pressa vitlöken över svampen.
- Koka pastan enligt paket.
- Skölj, skala och dela zucchinin i bitar.
- Fräs svampen någon minut till och lägg över på en tallrik.
- Fräs zucchinin i lite olivolja tills den fått lite färg.
- Blanda zucchinin med vitt vin, grädde, svamp- och lökblandningen, timjan, salt, svartpeppar och hackade soltorkade tomater. Rör ihop till en röra och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Riv osten.
- Blanda den kokta pastan med svampröran i en stor kastrull eller skål.
- Servera svamppastan med riven ost.
Val av svamp
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Tips
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen. Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Vegetariskt och vegan
- Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan eller liknande.
- Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt tar vegan parmesan.
Att dricka till
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 465 kcal