Pasta med svamp

Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.

4 portioner pasta med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller bucatini (ihålig spagetti)
  • 200 gram shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk timjan
  • 0,75 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk soltorkade hackade tomater
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Rensa svampen och skär den i grova bitar. Fräs i en torr stekpanna medan du skalar och hackar löken fint.
  3. Tillsätt löken samt någon msk olivolja.
  4. Skala och pressa vitlöken över svampen.
  5. Koka pastan enligt paket.
  6. Skölj, skala och dela zucchinin i bitar.
  7. Fräs svampen någon minut till och lägg över på en tallrik.
  8. Fräs zucchinin i lite olivolja tills den fått lite färg.
  9. Blanda zucchinin med vitt vin, grädde, svamp- och lökblandningen, timjan, salt, svartpeppar och hackade soltorkade tomater. Rör ihop till en röra och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  10. Riv osten.
  11. Blanda den kokta pastan med svampröran i en stor kastrull eller skål.
  12. Servera svamppastan med riven ost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer