Pasta med svamp

Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.

4 portioner pasta med svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller bucatini (ihålig spagetti)
  • 200 gram shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm torkad timjan eller 1 msk färsk timjan
  • 0,75 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk soltorkade hackade tomater
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Rensa svampen och skär den i grova bitar. Fräs i en torr stekpanna medan du skalar och hackar löken fint.
  3. Tillsätt löken samt någon msk olivolja.
  4. Skala och pressa vitlöken över svampen.
  5. Koka pastan enligt paket.
  6. Skölj, skala och dela zucchinin i bitar.
  7. Fräs svampen någon minut till och lägg över på en tallrik.
  8. Fräs zucchinin i lite olivolja tills den fått lite färg.
  9. Blanda zucchinin med vitt vin, grädde, svamp- och lökblandningen, timjan, salt, svartpeppar och hackade soltorkade tomater. Rör ihop till en röra och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  10. Riv osten.
  11. Blanda den kokta pastan med svampröran i en stor kastrull eller skål.
  12. Servera svamppastan med riven ost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer