Laga Pho-soppa risnudelsoppa

Laga Pho-soppa - asiatisk risnudelsoppa. Pho-soppa är en klassisk asiatisk soppa med risnudlar, sting av chili, fyllig buljong med färsk koriander och thaibasilika samt kött, kyckling eller vegetarisk topping.

Laga Pho-soppa risnudelsoppa
Pho-soppa med kyckling. Kycklingbuljong, kycklingkött med grönsaker, färsk koriander och thaibasilika ger god smak åt pho-soppan.

Pho soppa med kyckling
Risnudelsoppa med kycklingbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt kyckling som topping. Lägg ev. till stekt kycklingbröst i tunna skivor.

Pho-soppa (uttalas fusoppa) är en soppa från Asien, främst Vietnam, Laos och länderna däromkring. I en pho-soppa är basen risnudlar, soppkött eller tofu och grönsaker i en smakrik klar kött-, kyckling- eller grönsaksbuljong. Buljongen smaksätts kryddor som stjärnanis, kryddnejlika, kanel, koriander, fisksås, hoisinsås och svartpeppar. Varianterna på Pho-soppa är dock många.

Först kokas en buljongen av köttben, hel kyckling eller grönsaker. Man kan även laga med färdig buljong som buljongtärning eller liknande. Soppan med kokta risnudlarna toppas sedan med soppkött eller tofu samt grönsaker som groddar, tunt skivad gul lök, strimlad salladslök, hackad röd chili, thaibasilika och hackad färsk koriander.

Vidare kan man variera grönsakerna efter tillgång ex. kan man ha skivad svamp som shiitake, ostronskivling eller champinjon. Till Pho soppan serverar man extra såser samt limeklyftor så att varje gäst själv kan smaksätta sin soppa lite extra efter egen smak. En het chilisås, en ljus soja, ostronsås, fisksås samt hoisinsås är vanligast.

Pho-soppa med kött
Pho-soppa med kött. Kokas med god köttbuljong kryddad med stjärnanis, kanel och koriander som ger fyllig smak åt pho-soppan.

Pho-soppa med kött
Pho-soppa med köttbuljong, sting av chili, fyllig buljong med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar som topping.

Pho-soppa är grymt nyttig och smal mat. Snart är man närmast beroende av chilin och öser på mer och mer. Är det varmt så kan den heta chili i soppan få dig att svettas till och därmed kylas av. Nu är värmen inte så stort problem i Sverige men i djungeln i Vietnam så funkar det.

Pho-soppa är smidig att göra till många. Du kokar helt enkelt en stor gryta buljong. Och har du väl köpt såserna till pho-soppa så är soppan förhållandevis billig, iaf om du handlar ex. såser, färsk koriander, risnudlar och thaibasilika i större paket i affärer specialiserade på asiatiskt sortiment vilka ofta är billigare på dessa varor än det stora snabbköpet.

Thaibasilika har mer anissmak än vanlig basilika. Använd ej vanlig basilika. Istället för lime kan man ha citron. Här har jag i tunnt skivad morot när jag kokar risnudlarna. Risnudlarna jag valt är platt nudlar som finns i olika storlekar från 2 mm upp till 5 mm breda.

Jag har föredrar de 3 mm breda risnudlarna. Men det spelar inte så stor roll. Risnudlarna kan du koka och kyla innan för att sedan värmas i buljongen eller helt enkelt koka i buljongen vid servering. En variant på tillagning av pho-soppa är att rosta ingefäran och chilifrukter med skal över en gaslåga och sedan skala innan de tillsätts att koka i buljongen. Men det är överkurs.

Här har jag inte ens chili buljongen utan den kan man tillsätta efter smak på slutet. Smaka på buljongen när du kokt den och tillsätt chilisås, ostronsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och pressad lime tills du tycker den är god.

Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta buljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.

Pho-soppa med tofu
Vegetarisk pho-soppa med tofu. Grönsaksbuljong, tofu, svamp samt grönsaker, färsk koriander och thaibasilika blir en utmärkt vegetarisk pho-soppa.

Vegetarisk pho soppa med tofu
Asiatisk-vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu samt svamp som topping.

Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull köttbuljong med soppkött och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt. Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta buljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund. Vill du lyxa till pho-soppan kan du lägga till ca 70 gram tunnt skivat mört kött som oxfilé på nudlarna och sedan hälla över het buljong. Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.

Smaksättning till buljongen
Smaksättning till buljongen

Så här gör du pho-soppa

Koka buljongen med grytkött med ben eller hel kyckling samt krydda med gul lök, torkad koriander, kryddnejlika, kanel samt färsk ingefära och svartpeppar. Koka tills köttet är mört, ta upp och rensa samt tärna köttet.

Buljong, kött och grönsaker samt smaksättning till Pho-soppa med kött
Buljong, kött och grönsaker samt smaksättning till Pho-soppa med kött

Du kan också göra en vegetarisk variant med grönsaksbuljong samt tofu.

Vegetarisk variant med tofu
Vegetarisk variant med tofu

Sila och smaksätt buljongen med pressad lime, fisksås, hoisinsås, ostronsås, ljus sojasås samt chilisås.

Smaksättning till buljongen
Smaksättning till buljongen

Koka risnudlarna. Servera de kokta risnudlarna i soppskålar med soppkött eller tofu.

En bricka med topping till pho-soppa.
En bricka med topping till pho-soppa.

Toppa med pressad lime, grovt hackad färsk koriander, böngroddar, grovhackad thaibasilika, finhackad röd chili, finstrimlad gul lök, strimlad salladslök samt ev. strimlad svamp som shiitake.

Rör om. Servera med ätpinnar om du hanterar dessa. Sörpling av buljongen är tillåtet!

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.