Kålpudding med vegofärs
Kålpudding med vegofärs är en vegan och vegetarisk variant på kålpudding. Här med förslag på tillbehör.
Serveringsförslag
- Du kan ha valfri tillbehör till kålpuddingen. Jag hade en vegan gräddsås till samt kokt potatis, lingonsylt, äppelmos samt grönsallad.
- Istället för vegan gräddsås kan du laga vanlig gräddsås.
- Annat gott till är rårörda lingon, inlagd gurka eller saltgurka, kokta grönsaker som kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor samt liknande passar.
- Vidare är det gott med tomatsallad till.
- Kan garneras med hackad persilja.
Tillagning
- Förbered och koka vegan eller vanlig risgrynsgröt. Jag kokade 4 portioner och åt som gröt samt plockade undan 1,5 dl gröt till kålpuddingen. Till fyra portioner kokar du 1,5 dl grötris med 3 dl vatten samt 1/2 tsk salt i 10 minuter. Tillsätt 6-7 dl vegetabilisk mjölk och koka i ytterligare 30-35 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär i klyftor och strimla eller tärna.
- Skala och hacka löken. Fräs löken i 2 msk margarin utan att ta färg.
- Lägg löken med vegofärsen i en skål. Tillsätt kokt risgrynsgröt, 1 tsk soja, salt och peppar. Blanda runt hastigt.
- Fräs hälften av kålen i taget i 1 msk margarin i en stor stekpanna i ca 5 minuter tills den fått lite färg och mjuknat. Lägg över i en stor kastrull.
- Tillsätt sirap samt 1 tsk soja. Låt kålen puttra 5 minuter under lock.
- Tillsätt 1/3 av vegofärsblandningen till kålen och fräs runt några minuter. Ta av från värmen.
- Smörj en ugnsform med lite margarin. Bred ut hälften av kålblandningen i botten på formen.
- Bred över färsblandningen och toppa med resten av kålen. Platta till.
- Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt stå 5 minuter att svalna något.
- Servera kålpuddingen med valfria tillbehör. Jag hade till gräddsås, lingonsylt, äppelmos och grönsallad.
Val av vitkål
- Jag använde färsk svensk vitkål. Vanlig vitkål eller spetskål går utmärkt också.
- Räkna ett litet huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - du behöver ca 800 gram. Eller 700 gram hackad eller strimlad vitkål.
Förberedelse
Du behöver förbereda vegan risgrynsgröt eller vanlig risgrynsgröt - innan. Förslag är att laga 4 portioner gröt och ta undan 1,5 dl till kålpuddingen - ät sedan upp resten som vanlig risgröt. Eller frys in grötportioner.
Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal