Kålpudding med vegofärs

Introduktion och förberedelse

Kålpudding med vegofärs är en vegan och vegetarisk variant på kålpudding. Här med förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

Val av vitkål

  • Jag använde färsk svensk vitkål. Vanlig vitkål eller spetskål går utmärkt också.
  • Räkna ett litet huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - du behöver ca 800 gram. Eller 700 gram hackad eller strimlad vitkål.

Förberedelse

Du behöver förbereda vegan risgrynsgröt eller vanlig risgrynsgröt - innan. Förslag är att laga 4 portioner gröt och ta undan 1,5 dl till kålpuddingen - ät sedan upp resten som vanlig risgröt. Eller frys in grötportioner.

Vitkål ger god fyllig smak tillsammans med sirap och soja till vegofärsen. Jag lagade den helt vegan men det är valfritt.
Vitkål ger god fyllig smak tillsammans med sirap och soja till vegofärsen. Jag lagade den helt vegan men det är valfritt.

4 portioner kålpudding med vegofärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 200 gram kokt vegan eller vanlig risgrynsgröt
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk flytande margarin (ev. mjölkfritt) att steka lök i
  • 800 gram färskt eller vanligt vitkålshuvud, ca 700 gram strimlad eller hackad vitkål
  • 2 msk flytande margarin (ev. mjölkfritt) att steka kål i
  • 350 gram vegofärs typ sojafärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk sirap
  • 2 tsk kinesisk soja till färs och kål
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis
  • 4 portioner vegan eller vanlig gräddsås
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 1,5 dl äppelmos

Tillagning

  1. Förbered och koka vegan eller vanlig risgrynsgröt. Jag kokade 4 portioner och åt som gröt samt plockade undan 1,5 dl gröt till kålpuddingen. Till fyra portioner kokar du 1,5 dl grötris med 3 dl vatten samt 1/2 tsk salt i 10 minuter. Tillsätt 6-7 dl vegetabilisk mjölk och koka i ytterligare 30-35 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär i klyftor och strimla eller tärna.
  4. Skala och hacka löken. Fräs löken i 2 msk margarin utan att ta färg.
  5. Lägg löken med vegofärsen i en skål. Tillsätt kokt risgrynsgröt, 1 tsk soja, salt och peppar. Blanda runt hastigt.
  6. Fräs hälften av kålen i taget i 1 msk margarin i en stor stekpanna i ca 5 minuter tills den fått lite färg och mjuknat. Lägg över i en stor kastrull.
  7. Tillsätt sirap samt 1 tsk soja. Låt kålen puttra 5 minuter under lock.
  8. Tillsätt 1/3 av vegofärsblandningen till kålen och fräs runt några minuter. Ta av från värmen.
  9. Smörj en ugnsform med lite margarin. Bred ut hälften av kålblandningen i botten på formen.
  10. Bred över färsblandningen och toppa med resten av kålen. Platta till.
  11. Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt stå 5 minuter att svalna något.
  12. Servera kålpuddingen med valfria tillbehör. Jag hade till gräddsås, lingonsylt, äppelmos och grönsallad.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-13

Tillbehör och liknande recept: