Kålpudding med vegofärs

Kålpudding med vegofärs är en vegan och vegetarisk variant på kålpudding. Här med förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

4 portioner kålpudding med vegofärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 200 gram kokt vegan eller vanlig risgrynsgröt
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk flytande margarin (ev. mjölkfritt) att steka lök i
  • 800 gram färskt eller vanligt vitkålshuvud, ca 700 gram strimlad eller hackad vitkål
  • 2 msk flytande margarin (ev. mjölkfritt) att steka kål i
  • 350 gram vegofärs typ sojafärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk sirap
  • 2 tsk kinesisk soja till färs och kål
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis
  • 4 portioner vegan eller vanlig gräddsås
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 1,5 dl äppelmos

Tillagning

  1. Förbered och koka vegan eller vanlig risgrynsgröt. Jag kokade 4 portioner och åt som gröt samt plockade undan 1,5 dl gröt till kålpuddingen. Till fyra portioner kokar du 1,5 dl grötris med 3 dl vatten samt 1/2 tsk salt i 10 minuter. Tillsätt 6-7 dl vegetabilisk mjölk och koka i ytterligare 30-35 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Dela kålhuvudet. Skär bort roten på vitkålen. Skär i klyftor och strimla eller tärna.
  4. Skala och hacka löken. Fräs löken i 2 msk margarin utan att ta färg.
  5. Lägg löken med vegofärsen i en skål. Tillsätt kokt risgrynsgröt, 1 tsk soja, salt och peppar. Blanda runt hastigt.
  6. Fräs hälften av kålen i taget i 1 msk margarin i en stor stekpanna i ca 5 minuter tills den fått lite färg och mjuknat. Lägg över i en stor kastrull.
  7. Tillsätt sirap samt 1 tsk soja. Låt kålen puttra 5 minuter under lock.
  8. Tillsätt 1/3 av vegofärsblandningen till kålen och fräs runt några minuter. Ta av från värmen.
  9. Smörj en ugnsform med lite margarin. Bred ut hälften av kålblandningen i botten på formen.
  10. Bred över färsblandningen och toppa med resten av kålen. Platta till.
  11. Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt stå 5 minuter att svalna något.
  12. Servera kålpuddingen med valfria tillbehör. Jag hade till gräddsås, lingonsylt, äppelmos och grönsallad.
Till kålpuddingen behöver du kokt risgrynsgröt, margarin, salt, peppar, hackad lök, sirap, kinesisk soja, vitkål och vegofärs.
Till kålpuddingen behöver du kokt risgrynsgröt, margarin, salt, peppar, hackad lök, sirap, kinesisk soja, vitkål och vegofärs.
Stek löken mjuk i margarin.
Stek löken mjuk i margarin.
Lägg löken i en skål med vegofärs, soja, salt, peppar och kokt kall risgrynsgröt.
Lägg löken i en skål med vegofärs, soja, salt, peppar och kokt kall risgrynsgröt.
Blanda ihop vegofärsen till en röra.
Blanda ihop vegofärsen till en röra.
Stek strimlad vitkål i lite margarin så den får färg ca 5 minuter. Stek hälften i taget och lägg över i en kastrull.
Stek strimlad vitkål i lite margarin så den får färg ca 5 minuter. Stek hälften i taget och lägg över i en kastrull.
Blanda i 1/3 av färsen med kålen och tillsätt sirap och soja. Fräs några minuter till.
Blanda i 1/3 av färsen med kålen och tillsätt sirap och soja. Fräs några minuter till.
Smörj en ugnsform med margarin. Lägg ett lager kål underst. Sedan ett lager med färsen. Toppa med ett lager kål och jämna till.
Smörj en ugnsform med margarin. Lägg ett lager kål underst. Sedan ett lager med färsen. Toppa med ett lager kål och jämna till.
Grädda kålpuddingen i 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Grädda kålpuddingen i 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Servera kålpuddingen med valfria tillbehör. Jag hade till vegan gräddsås, kokt potatis, äppelmos, lingonsylt och grönsallad.
Servera kålpuddingen med valfria tillbehör. Jag hade till vegan gräddsås, kokt potatis, äppelmos, lingonsylt och grönsallad.

Val av vitkål

  • Jag använde färsk svensk vitkål. Vanlig vitkål eller spetskål går utmärkt också.
  • Räkna ett litet huvud vitkål eller ett halvt stort kålhuvud - du behöver ca 800 gram. Eller 700 gram hackad eller strimlad vitkål.

Förberedelse

Du behöver förbereda vegan risgrynsgröt eller vanlig risgrynsgröt - innan. Förslag är att laga 4 portioner gröt och ta undan 1,5 dl till kålpuddingen - ät sedan upp resten som vanlig risgröt. Eller frys in grötportioner.

Vitkål ger god fyllig smak tillsammans med sirap och soja till vegofärsen. Jag lagade den helt vegan men det är valfritt.
Vitkål ger god fyllig smak tillsammans med sirap och soja till vegofärsen. Jag lagade den helt vegan men det är valfritt.

E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 402 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-13

Tillbehör och liknande: